Plan: | Brouwersdam 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0511.GDRBrouwersdam-BP30 |
Regionale Structuurvisie Goeree-Overflakkee (2010)
Door het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee (ISGO) is de Regionale Structuurvisie Goeree-Overflakkee opgesteld. De gemeenteraden van de diverse gemeenten op het eiland, waaronder die van Goedereede, hebben de visie in december 2010 vastgesteld.
Centraal staat de ambitie om Goeree-Overflakkee te ontwikkelen tot een authentiek en vitaal belevingseiland in de Delta. Daarmee worden recreatie en toerisme één van de belangrijkste economische pijlers van het eiland, die uiterst kansrijk is om verder te ontwikkelen. Hoewel het niet zozeer de Kabbelaarsbank betreft, wordt in algemene zin geconstateerd dat de huidige toeristische infrastructuur onvoldoende en deels sterk verouderd is, zowel wat betreft de verblijfsaccommodaties als de dagattracties. Eén van de voornaamste opgaven uit de visie is daarom het vernieuwen en selectief uitbreiden van de toeristische infrastructuur alsmede het verbinden van allerlei losse elementen om tot een recreatief netwerk te komen met dag- en verblijfsrecreatie. Samen met recreatieve routes moet dit zorgen voor een beter toegankelijk en beleefbaar landschap.
Dit laatste sluit op haar beurt weer aan bij de opgave voor natuur, die bestaat uit het beter beleefbaar maken van bestaande natuurwaarden.
Gebiedsvisie Brouwersdam
Voor alle primaire waterkeringen in het kustfundament geldt dat ruimtelijke ontwikkelingen die een significante belemmering kunnen bewerkstelligen voor de waterveiligheid niet zijn toegestaan. Buiten bestaand bebouwd gebied in het kustfundament is in principe geen nieuwe bebouwing mogelijk. De Spoedwet herziening Wro moet ervoor zorgen dat voor bouwen in het kustfundament een ontheffingsmogelijkheid wordt geboden. Ter onderbouwing van een ontheffing voor het bouwen op een waterkering is de Gebiedsvisie Brouwersdam opgesteld.
De gebiedsvisie beschrijft hoe de gemeente Goedereede en Schouwen - Duivenland de Brouwersdam over 20 jaar zien. De ambitie is dat over circa 20 jaar de Brouwersdam dé watersport- en natuurboulevard van Nederland is, zonder dat de veiligheid of doorstroming is aangetast. Deze ambitie sluit aan bij de ontwikkelingen in het kader van de MIRT Verkenning Grevelingen en is verwoord in een ruimtelijke visie, waarin ingegaan wordt op de functionele inrichting, veiligheid, draagkracht van het gebied, ruimtelijke kwaliteit en ontsluiting. De ruimtelijke visie biedt het kader op grond waarvan voor specifieke initiatieven een uitzondering gemaakt kan worden op de regel dat in het kustfundament niet gebouwd kan worden. De eventuele bebouwing is vanuit het oogpunt van veiligheid alleen op een bepaald deel van de Brouwersdam aan de Grevelingenzijde mogelijk. Er gelden dan nog wel nadere randvoorwaarden. Verder is de draagkracht van het gebied bepalend voor het mogelijk maken van het bouwen in het kustfundament. Daarnaast is zandsuppletie aan de Voordeltazijde mogelijk mits dit niet leidt tot significant negatieve effecten op het Natura 2000-gebied Voordelta.
De ruimtelijke visie biedt de basis voor het realiseren van een aantal concrete initiatieven op de Brouwersdam: Duurzame Jachthaven van de Toekomst, Inspiratiecentrum Brouwersdam, zandsuppletie, uitbreiding RTM museum en bouwplannen Marina Port Zélande. In deze Gebiedsvisie is per initiatief ingegaan op de afweging om in afwijking van de regel toch te bouwen in het kustfundament. Daarbij is eveneens aangegeven welke randvoorwaarden daarbij gelden.
Economische Visie Brouwersdam
Het doel van de economische visie is enerzijds geweest om de marktpotenties van het gebied in beeld te brengen en anderzijds het verkrijgen van draagvlak voor deze ontwikkelingsrichtingen onder belanghebbende partijen. De visie is opgesteld door het Zuid-Hollands Bureau voor Toerisme in opdracht van de gemeenten Schouwen-Duivenland en Goedereede.
De visie is bedoeld als leidraad voor ondernemers, zodat zij weten in welke (deel)gebieden en in welke richtingen (functies) ontwikkelingen haalbaar en wenselijk worden geacht. Daarbij is het aan ondernemers zelf om hier op in te springen en hun activiteiten te ontplooien.
De visie richt zich op de Brouwersdam als integraal totaalproduct. Verblijfsrecreatie is hierin een belangrijk element dat verder uitgebreid dient te worden. Afstemming tussen doelgroepen, activiteiten en promotie is daarbij een belangrijke voorwaarde. Ook de balans tussen ecologische en economische belangen is als randvoorwaarde meegegeven. Om er zorg voor te dragen dat de (toeristische) ontwikkelingen ook leiden tot natuurwinst is in de visie een zonering uitgewerkt. Aan de hand hiervan kunnen bepaalde activiteiten die elkaar versterken geclusterd worden en kunnen tegelijkertijd natuurwaarden worden ontzien.
Ook wordt ingezet op verbreding van de activiteiten om daarmee de Brouwersdam een locatie te maken die jaarrond aantrekkelijke voorzieningen biedt.
Visie Brouwersdam (2011)
In opdracht van Natuur- en recreatieschap de Grevelingen is een visie voor de openbare ruimte op de Brouwersdam opgesteld. De visie is dermate concreet dat initiatieven hieraan getoetst kunnen worden. Aangezien zowel de betrokken provincies als de gemeenten participeren in het Grevelingenschap is het ook legitiem deze visie als richtlijn te gebruiken voor het bestemmingsplan.
De visie benadrukt de maakbaarheid van het gebied. De dam is aangelegd om functionele redenen, echter als gevolg van de elementen heeft ook de natuur zich in dit gebied kunnen ontwikkelen. In de visie wordt er op gewezen dat het functionele element zichtbaar mag blijven en versterkt mag worden. De aanlanding van de dam bij De Punt kent weinig bebouwing en heeft een natuurlijk karakter. Het is een duidelijke overgang van de aangelegde dam naar het oude eiland. Van belang is dat dit karakter wordt versterkt en er ook aandacht is voor de cultuurhistorie in dit gebied.
De zeezijde van de dam heeft een robuust karakter, terwijl de meerzijde juist een meer open en natuurlijk karakter heeft. Aan deze zijde van de dam is het behoud van het zicht op de Grevelingen van belang.
De Kabbelaarsbank heeft vooral een recreatief karakter. Het karakter wordt nu vooral bepaald door de aanwezige verblijfsrecreatie echter er zijn ook voldoende mogelijkheden voor dagrecreatieve voorzieningen, vooral op het oostelijke deel. De Kabbelaarsbank is in de visie verder uitgewerkt als deelgebied. Er wordt een drietal belangrijke ingrepen voorgesteld, te weten het realiseren van een informatiecentrum aan de dam, het realiseren van een route aan de zuidkant van de Kabbelaarsbank en het verder ontwikkelen van de haven Marina Port Zélande.
Ook het deelgebied De Punt is verder uitgewerkt in de visie. Op De Punt is natuurbeleving van groot belang. In dit kader worden een belevingsbos en een ecohotel gerealiseerd. Ook cultuurbeleving is belangrijk voor dit gebied. Hierbij wordt ruimte geboden voor uitbreiding van het RTM-complex en de realisatie van de bunkerroute.
Verder worden er in de visie ideeën gegeven over de inrichting van de strandovergangen. Hiervoor zijn al concrete inrichtingstekeningen opgesteld die kunnen worden opgenomen in het bestemmingsplan.
Beeldkwaliteitsplan Kabbelaarsbank (2012)
In uitwerking op en naar aanleiding van diverse initiatieven op en rond de Brouwersdam, is een beeldkwaliteitsplan uitgewerkt. De initiatieven passen immers goed binnen het voornemen van verdere recreatieve en toeristische versterking, maar bij de afzonderlijke uitwerking van deze initiatieven blijken ze deels overlappend of in ieder geval aansluitend te zijn. Het beeldkwaliteitsplan is daarom opgesteld om de afzonderlijke ontwikkelingen op ee goede manier landschappelijk in te passen en onderling aan te laten sluiten. De voornaamste uitgangspunten daarbij zijn:
Figuur 2.6 Visiekaart Beeldkwaliteitsplan
Beleidsvisie Goeree-Overflakkee energieneutraal 2030 (2011)
Deze beleidsvisie is een verdieping van het onderwerp 'duurzaamheid' uit de Regionale Structuurvisie Goeree-Overflakkee en is het beleidsmatige vervolg op de energievisie als studie. In de Beleidsvisie is een regionale ambitie over klimaat en energie opgesteld: “in 2030 is Goeree-Overflakkee energieneutraal”. De bedoeling is dat op het eiland in 2030 net zoveel duurzame (zon, wind, getijde) energie wordt geproduceerd als door huishoudens, toeristen, verkeer, bedrijven en dergelijke op Goeree-Overflakkee wordt verbruikt. Daarnaast moer er meer aandacht vanuit de gemeente komen voor de mogelijkheden van energieopwekking en -besparing voor Goeree-Overflakkee. Ook wordt een aanzet geven tot meer samenwerking met marktpartijen, overheden, maatschappelijke organisaties en bewoners. Hoofddoel hierbij is bijdragen aan een meer duurzame leefomgeving en voorbeeldfunctie vervullen ten aanzien van klimaatverandering. De uitvoeringsagenda geeft richting aan de geformuleerde ambitie.