direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Brouwersdam 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0511.GDRBrouwersdam-BP30

2.4 Gemeentelijk beleid

Toekomstvisie gemeente Goedereede (2008)

De toekomstvisie fungeert voor het gemeentebestuur als afwegingskader bij de beoordeling van nieuwe initiatieven. In de toekomstvisie wordt op hoofdlijnen vastgelegd waar de gemeente op maatschappelijk, economisch en ruimtelijk gebied zou moeten staan in 2020 en welke ontwikkelingsrichting naar de verdere toekomst daarbij aangehouden wordt. De verdere uitwerking vindt plaats per kern of deelgebied, waarbij de Brouwersdam als afzonderlijk deelgebied is aangemerkt.

Onderstaand is de kaart uit de Toekomstvisie opgenomen met een uitsnede van de Brouwersdam. Hieruit, en uit de visie zelf, komen de volgende opgaven voor de Brouwersdam naar voren.

afbeelding "i_NL.IMRO.0511.GDRBrouwersdam-BP30_0015.png"  
afbeelding "i_NL.IMRO.0511.GDRBrouwersdam-BP30_0016.png"  

Figuur 2.7 Toekomstvisie Goedereede - uitsnede Brouwersdam

De hoofdkeuze voor de Brouwersdam is het aangrijpen van alle mogelijkheden om het gebied toeristisch-recreatief verder op de kaart te zetten. Hier is ruimte voor toeristisch-recreatieve ontwikkelingen die elders op de Kop van Goeree conflicteren met het karakter van de gemeenschap.

Initiatieven voor het verder ontwikkelen van de Brouwersdam moeten vanuit de markt komen. De gemeenten Goedereede en Schouwen-Duiveland en de provincies Zuid-Holland en Zeeland bewaken de koers en de samenhang tussen deelprojecten. Daarvoor is de uitvoeringsorganisatie Zicht op de Grevelingen in het leven geroepen. Nieuwe initiatieven dienen een daadwerkelijke verbreding/verbetering van het huidige aanbod aan voorzieningen te bieden. Daarnaast zullen de locatiekeuzen worden getoetst aan de voorziene indeling in deelgebieden.

Beleidsnota zonering en ontwikkelingskader strand (2006)

Op het strand worden, zowel in als buiten het zomerseizoen, veel activiteiten georganiseerd. Om de activiteiten in goede banen te kunnen leiden is regelgeving nodig. Het moet duidelijk zijn wat wel en wat niet is toegestaan en welke activiteiten waar plaats moeten vinden. In verband daarmee is zonering van het strand wenselijk. Er worden verschillende strandtypen onderscheiden, namelijk:

  • 1. het gezins- c.q. badstrand: drukbezocht strand met diverse voorzieningen die afgestemd dienen te worden op gezinnen met (jonge) kinderen; basisvoorzieningen zijn strandpaviljoens of de voorziening voor de verkoop van ijs, drank en snacks;
  • 2. activiteitenstrand: strand waar eenmalige activiteiten kunnen worden georganiseerd; bij de strandpaviljoens zijn voorzieningen en parkeergelegenheid aanwezig;
  • 3. natuurstrand: rustig en stil strand grenzend aan beschermd duingebied waar geen speciale voorzieningen aanwezig zijn.

Op basis hiervan worden de volgende zones onderscheiden:

  • zones voor extreme sporten op water en land;
  • zone gezins-/badstrand en zone gezins-/badstrand met hond;
  • gemengde zone met verschillende strandtypes.