direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Nieuw Delft, herziening
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0084-2001

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding en doel planvorming

In 2019 heeft de gemeenteraad het Ontwikkelplan Schieoevers Noord vastgesteld. Het Ontwikkelplan gaat uit van de transformatie van het bedrijventerrein tot een gemengd stedelijk gebied met een mix van werken en wonen. Voor de werkfuncties gaat het Ontwikkelplan onder meer uit van kantoren. Om dit mogelijk te maken wordt een deel van de kantoorcapaciteit die op grond van het bestemmingsplan in Nieuw Delft is toegestaan maar niet wordt gebruikt verplaatst naar Schieoevers. Met de Provincie zijn hierover afspraken gemaakt. Tegelijk met het vaststellen van het bestemmingsplan Schieoevers Noord worden de bestemmingsplannen voor Nieuw Delft aangepast. Het maximale brutovloeroppervlak voor kantoren dat binnen Nieuw Delft is toegestaan wordt verlaagd met 17.000 m2 naar 39.000 m2. De kantoorcapaciteit die hierdoor beschikbaar komt kan vervolgens worden ingezet bij het Schieoeversproject. Per saldo neemt de planologische kantoorcapaciteit binnen Delft hierdoor niet toe.

De verschuiving van de plancapaciteit naar Schieoevers wordt opgenomen in de geactualiseerde regionale kantorenvisie van de MRDH. Deze visie wordt vervolgens voor aanvaarding voorgelegd aan gedeputeerde staten. Procedureel gezien loopt aanvaarding niet helemaal gelijk aan vaststelling bestemmingsplan. Omwille van het proces, de transformatie van het gebied die niet langer zal moeten wachten gezien de druk op de huizenmarkt vanwege het woningtekort en de Omgevingswet die naar verwachting per 1-1-2023 in werking treedt, is met de provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag ook wel MRDH afgesproken de bestemmingsplanprocedure niet te vertragen vanwege het proces van aanvaarding. Over de inhoud is namelijk geen discussie en is het akkoord tussen alle partijen.

1.2 Begrenzing plangebied

Het plangebied bestaat uit de plangebieden van het bestemmingsplan 'Van Leeuwenhoekkwartier Noord' en het bestemmingsplan 'Nieuw Delft, zuidelijke velden'. Het gebied ten noorden van de Ireneboulevard heeft de volgende plangrenzen:

  • aan de noordzijde grenst het gebied aan het water ter plaatse van het Bolwerk;
  • aan de westzijde grenst het plangebied aan de Coenderstraat en de Nieuwe Gracht;
  • aan de oostzijde grenst het plangebied aan het water langs de Westvest;
  • aan de zuidzijde grenst het gebied aan de Ireneboulevard.

Het gebied ten zuiden van de Ireneboulevard heeft de volgende grenzen:

  • aan de noordzijde grenst het gebied aan de Ireneboulevard, de Ambachtsstraat en de Nijverheidsstraat;
  • aan de westzijde grenst het plangebied aan de Röntgenweg en de Industriestraat;
  • aan de oostzijde grenst het plangebied aan de Engelsestraat, de bebouwing tussen de Abtswoudseweg en de Laan van Braat en het spoor ten zuiden van de tunnel;
  • aan de zuidzijde grenst het gebied aan de Industriestraat, de Jupiterstraat en de Abtswoudseweg.

afbeelding "i_NL.IMRO.0503.BP0084-2001_0001.png"

Afbeelding 1.1: Plangebied

1.3 Vigerende bestemmingsplannen

In het plangebied gelden de volgende bestemmingsplannen:

  • het bestemmingsplan Nieuw Delft, zuidelijke velden, vastgesteld op 29 november 2018;
  • het bestemmingsplan Van Leeuwenhoekkwartier Noord, vastgesteld op 17 december 2015;
  • het bestemmingsplan 'Partiële herziening Van Leeuwenhoekkwartier Noord', vastgesteld op 1 februari 2018.

Hoofdstuk 2 Juridische planbeschrijving

2.1 Systematiek bestemmingen

2.1.1 Bestemmingsregels

In artikel 2 en 3 is geregeld dat de geldende bestemmingsplannen in Nieuw Delft op één onderdeel worden gewijzigd: het maximum oppervlak voor kantoren wordt geschrapt. Voor het overige blijven de huidige bestemmingsplannen van kracht.

In lid 3.1 is geregeld dat binnen het plangebied van het bestemmingsplan 'Nieuw Delft, herziening' maximaal 39.000 m2 bvo mag worden gebruikt voor kantoren.

2.1.2 Overgangs- en slotregels

Overgangsrecht
Dit artikel bevat de overgangsregels met betrekking tot het bouwen en het gebruik van gronden. In afwijking van de bouwregels blijven enige bouwmogelijkheden bestaan voor die gebouwen die op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan afwijken van het plan en die zijn of worden gebouwd bij of krachtens de Woningwet of Wabo. Bestaande afwijkingen mogen in principe niet worden vergroot.

Het gebruik van onbebouwde gronden en bouwwerken, dat afwijkt van het bestemmingsplan op het moment dat het in werking treedt, mag worden voortgezet. Het overgangsrecht is echter niet van toepassing op gebruik dat al in strijd was met het voorgaande plan. Wijziging van het afwijkend gebruik is slechts toegestaan, indien de afwijking hierdoor in mindere mate strijdigheid met dit bestemmingsplan oplevert.

Slotregel
Hierin is de naam van het bestemmingsplan opgenomen.

Hoofdstuk 3 Maatschappelijke en financiële uitvoerbaarheid

3.1 Inspraak en overleg

3.1.1 Overleg ex artikel 3.1.1 Bro

In het kader van het vooroverleg ex artikel 3.1.1. van het Besluit ruimtelijke ordening is het conceptbestemmingsplan toegezonden aan de volgende overlegpartners:

  • 1. Provincie Zuid-Holland; ;
  • 2. ProRail;
  • 3. KPN;
  • 4. Tennet;
  • 5. Stedin;
  • 6. Gasunie;
  • 7. Evides;
  • 8. Pipeline Control;
  • 9. Veiligheidsregio Haaglanden;
  • 10. Hoogheemraadschap van Delfland.

De onder 1, 2, 4, 9 en 10 genoemde instanties hebben gereageerd en aangegeven geen opmerkingen over het plan te hebben.

Zienswijze

Na het wettelijke vooroverleg is het ontwerpbestemmingsplan gedurende zes weken ter inzage gelegd. Tijdens deze periode wordt een ieder in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen (art. 3.8 Wro). Binnen deze periode is één zienswijze ingediend die inhoudelijk geen betrekking heeft op dit plan. Deze is samengevat en beantwoord in de nota van zienswijzen die deel uitmaakt van het bestemmingsplan. De zienswijze heeft niet geleid tot aanpassing van het plan.