Plan: | Parapluherziening geluid Industrieterrein IJsseldijk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0502.PH22geluidIJdijk-4001 |
Aan de noordzijde van de kern Krimpen aan den IJssel is het industrieterrein IJsseldijk gelegen. Op basis van het vigerende bestemmingsplan 'Kortland' behoort het gehele industrieterrein IJsseldijk (IJsseldijk 347 tot en met IJsseldijk 363) tot het gezoneerde industrieterrein IJsseldijk in de zin van de Wet geluidhinder waarvan de geluidscontour zowel op grondgebied van de gemeente Krimpen aan den IJssel als op het grondgebied van het noordelijker gelegen Capelle aan den IJssel is gelegen. Zware bedrijvigheid vindt echter maar op een beperkt gedeelte van het industrieterrein plaats, namelijk aan de oostzijde van het bedrijventerrein. Op de overige gronden van het bedrijventerrein zijn geen 'grote lawaaimakers' aanwezig aangezien deze aanwezigheid (deels) ook niet toegestaan is op basis van het vigerende bestemmingsplan. Doordat de huidige begrenzing van het gezoneerde industrieterreinen, en daarmee ook de geluidzone, niet meer actueel is, wordt deze parapluherziening opgesteld. Hiermee wordt het gezoneerde industrieterrein beperkt tot het terrein waar daadwerkelijk zware bedrijvigheid plaatsvindt, namelijk het perceel waar H&B grondstoffen is gevestigd. Doordat de geluidzone in het vigerende bestemmingsplan bepaald is op basis van het huidige gezoneerde industrieterrein, biedt het verkleinen van het gezoneerde industrieterrein de mogelijkheid om de geluidzone hierop aan te passen. Op basis van de activiteiten van H&B grondstoffen wordt daarmee het gezoneerde industrieterrein verkleind en de geluidzone aangepast. Hiervoor is akoestisch onderzoek uitgevoerd. Met deze parapluherziening zal de begrenzing van zowel het gezoneerde industrieterrein als de geluidzone overeenkomen met de daadwerkelijke activiteiten op het industrieterrein. Ook in de nieuwe situatie zal de verkleinde geluidzone van het gezoneerde industrieterrein zowel op het grondgebied van de gemeente Krimpen aan den IJssel als op het grondgebied van de ten noorden gelegen gemeente Capelle aan den IJssel komen te liggen.
Een bijkomend voordeel van het aanpassen van het gezoneerde industrieterrein is dat de ontwikkeling van woningbouwinitiatieven en andere geluidsgevoelige initiatieven in de omgeving van het industrieterrein hiermee mogelijk worden gemaakt.
Het plangebied van deze parapluherziening betreft het gehele grondgebied binnen de huidige geluidscontour van het gezoneerde industrieterrein. Hiermee is het plangebied van deze parapluherziening groter dan de nieuwe 'geluidzone - industrie'. Hierdoor behoren de gronden waarop de gebiedsaanduiding 'geluidzone - industrie' komt te vervallen ook tot het plangebied van deze parapluherziening.
Doordat de 'geluidzone - industrie' gedeeltelijk binnen de gemeente Krimpen aan den IJssel en gedeeltelijk in de gemeente Capelle aan den IJssel gelegen is, wordt er onderscheid gemaakt tussen twee plangebieden. De gehele geluidscontour is met een rode contour weergegeven in figuur 1.1. De Hollandsche IJssel centraal in de geluidscontour vormt de grens tussen de gemeente Krimpen aan den IJssel en de gemeente Capelle aan den IJssel.
Figuur 1.1 Omvang huidige geluidscontour van het gezoneerde industrieterrein IJsseldijk
Het plangebied binnen de gemeente Krimpen aan den IJssel komt overeen met de geluidscontour conform de bestemmingsplannen Kortland en Veeg-bestemmingsplan Kortland. Binnen het plangebied in de gemeente Krimpen aan den IJssel is ook het gehele te verkleinen gezoneerde industriegebied gelegen. Het totale plangebied binnen de gemeente Krimpen aan den IJssel is opgenomen in figuur 1.2. In figuur 1.3 is het huidige gezoneerde industrieterrein weergegeven. Het plangebied binnen de gemeente Capelle aan den IJssel komt overeen met de 'geluidzone - industrie' conform de bestemmingsplannen Middelwatering en De Mient van de gemeente Capelle aan den IJssel. Het totale plangebied binnen de gemeente Capelle aan den IJssel is opgenomen in figuur 1.4. De onderhavige parapluherziening richt zich enkel op het aanpassen van de huidige geluidscontour binnen de gemeente Capelle aan den IJssel en daarmee enkel het plangebied binnen deze gemeente.
Figuur 1.2 Ligging plangebied binnen de gemeente Krimpen aan den IJssel
Figuur 1.3 Het huidige gezoneerde industrieterrein op basis van het bestemmingsplan Kortland
Figuur 1.4 Ligging plangebied binnen de gemeente Capelle aan den IJssel
Het industrieterrein IJsseldijk wordt gedeeltelijk gedezoneerd. Hierdoor wordt de geluidzone, zoals opgenomen is in verschillende bestemmingsplannen, verkleind. De gewenste aanpassing van het gezoneerde industrieterrein dient op grond van artikel 40 en 41 Wet geluidhinder plaats te vinden door de herziening van de desbetreffende bestemmingsplannen. Met deze parapluherziening wordt de verkleining van de geluidzone in een aantal bestemmingsplannen doorgevoerd. Het gaat hierbij om bestemmingsplannen in zowel Krimpen aan den IJssel als in Capelle aan den IJssel. Het betreft de volgende bestemmingsplannen:
Krimpen aan den IJssel:
Bestemmingsplan | Vastgesteld |
Kortland | 13 juni 2013 |
Veeg-bestemmingsplan Kortland | 20 september 2018 |
Capelle aan den IJssel:
Bestemmingsplan | Vastgesteld |
Middelwatering | 6 juli 2015 |
De Mient | 13 november 2017 |
Het bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, regels en deze toelichting. De toelichting is opgebouwd uit vijf hoofdstukken. In hoofdstuk 2 wordt de nieuwe begrenzing van het gezoneerde industrieterrein en de nieuwe begrenzing van de bijbehorende geluidzone gemotiveerd. Hoofdstuk 3 gaat in op het beleidskader. In hoofdstuk 4 wordt een toelichting gegeven op de juridische vormgeving van de parapluherziening. Hoofdstuk 5 gaat ten slotte in op de uitvoerbaarheid van de parapluherziening.
Dit hoofdstuk geeft een overzicht van de begrenzing van het gezoneerde industrieterrein in Krimpen aan den IJssel in de vigerende situatie en in de beoogde situatie en de akoestische gevolgen van de beoogde wijzigingen. In het kader van deze parapluherziening is akoestisch onderzoek uitgevoerd. Het onderzoek is opgenomen in bijlage 1.
Op basis van het bestemmingsplan Kortland van de gemeente Krimpen aan den IJssel zijn op het grootste gedeelte van het bedrijventerrein IJsseldijk bedrijven toegestaan met maximaal milieucategorie 3.1 en 3.2. Enkel aan de westzijde van het industrieterrein IJsseldijk, de Werf van Duijvendijk, is de maximale milieucategorie beperkt tot categorie 2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten 'Bedrijventerrein'. Voor de gronden waarop H&B Grondstoffen gevestigd is, geldt tevens 'specifieke vorm van bedrijventerrein - 1'. Op basis van deze aanduiding zijn op deze gronden, naast bedrijven met ten hoogste milieucategorie 3.2, tevens betoncentrales (SBI-code 2663.2) toegestaan waarvoor ten hoogste een milieucategorie van 4.2 geldt. Op de gronden ten westen van H&B grondstoffen, met uitzondering van de Werf van Duijvendijk, geldt op basis van het vigerende bestemmingsplan de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijventerrein - 6'. Op gronden met deze aanduiding zijn 'grote lawaaimakers' volgens de Wet geluidhinder niet toegestaan, ondanks de aanwezige gebiedsaanduiding 'gezoneerd industrieterrein'.
Aangezien er al geen 'grote lawaaimakers' op het overgrote gedeelte van het industrieterrein gevestigd mogen worden en de gemeente niet voornemens is dit in de toekomst te wijzigen, is het dezoneren van dit gedeelte van het industrieterrein een logische stap. Hiermee wordt het gezoneerde industrieterrein met de bijbehorende geluidzone aangepast aan de feitelijke situatie. Daarnaast biedt deze wijziging de mogelijkheid om geluidsgevoelige functies, zoals woningbouw, te ontwikkelen in de nabijheid van het bedrijventerrein in zowel de gemeente Krimpen aan den IJssel als de gemeente Capelle aan den IJssel. Hiervoor is geen besluit hogere waarden voor industrielawaai meer nodig.
Met het onttrekken van delen van het gezoneerde industrieterrein, wordt de geluidzone van het gezoneerde industrieterrein verkleind. Hiermee is de geluidzone niet meer onnodig groot in vergelijking met de daadwerkelijke activiteiten op het industrieterrein. De nieuwe geluidzone vindt zijn basis in het akoestisch onderzoek van de Rho Adviseurs, ten behoeve van de dezonering van het industrieterrein IJsseldijk. Hieruit blijkt dat de nieuwe 50 dB(A)-contour ten opzichte van de huidige contour terug wordt gelegd.
Wet geluidhinder
Volgens de Wet geluidhinder (Wgh) dienen alle industrie- en bedrijventerreinen, waarop inrichtingen zijn of kunnen worden gevestigd die in belangrijke mate geluidshinder kunnen veroorzaken, gezoneerd te zijn. De bedoelde inrichtingen - vroeger ook wel 'A-inrichtingen' genoemd - zijn nader genoemd in artikel 2.1 lid 3 van het Besluit omgevingsrecht. Rondom deze industrieterreinen dient een geluidszone te worden vastgesteld en vastgelegd in bestemmingsplannen. Buiten deze zone mag de geluidsbelasting als gevolg van het industrieterrein niet meer dan 50 dB(A) bedragen. In het akoestisch onderzoek in bijlage 1 is nader ingegaan op de eisen uit de Wgh. Op het industrieterrein IJsseldijk zijn op basis van het vigerende bestemmingsplan 'grote lawaaimakers' enkel op het huidige terrein van H&B Grondstoffen toegestaan.
Begrenzing geluidzone
In de huidige situatie reikt de geluidscontour van het gezoneerde industrieterrein aan de noordzijde tot ver in de gemeente Capelle aan den IJssel. Aan de zuidoostzijde valt een groot gedeelte van de woningen in de gemeente Krimpen aan den IJssel rondom het bedrijventerrein binnen de geluidzone op grond van de Wet geluidhinder. Deze geluidzone is afgestemd op basis van het huidige gezoneerde industrieterrein. Doordat de daadwerkelijke 'grote lawaaimakers' enkel op een klein gedeelte van het bedrijventerrein toegestaan zijn, wordt het gezoneerde industrieterrein verkleind tot enkel deze gronden. Het aanpassen van de geluidscontour is een logisch gevolg van het verkleinen van het gezoneerde industrieterrein. De huidige geluidscontour op basis van de vigerende bestemmingsplannen is namelijk onnodig ruim in vergelijking met de daadwerkelijke activiteiten. Met de nieuwe geluidzone wordt aangesloten op de huidige inrichting van H&B Grondstoffen. De huidige 50 dB(A)-contour van H&B Grondstoffen is significant kleiner dan de vigerende geluidzone. Bij het bepalen van de nieuwe geluidscontour zijn de volgende randvoorwaarden aangehouden:
De nieuwe buitengrens van de geluidzone van het gezoneerde industrieterrein IJsseldijk reikt aan de noordzijde nog steeds tot de gemeente Capelle aan den IJssel, maar de begrenzing ligt aanzienlijk minder ver landinwaarts. Ook aan de zuidwest-, zuidoost- en oostzijde, binnen de gemeente Krimpen aan den IJssel, reikt de buitengrens van de geluidzone aanzienlijk minder ver. De ligging de nieuwe geluidzone is weergegeven in figuur 2.1.
Figuur 2.1 Nieuwe begrenzing geluidzone IJsseldijk
Resultaten akoestisch onderzoek
In de huidige situatie zijn een tweetal bedrijfswoningen in de gemeente Krimpen aan den IJssel, aan de IJsseldijk 359b en 359c, binnen het gezoneerde industrieterrein gelegen. Hierdoor zijn deze woningen op dit moment niet beschermd op basis van de Wet geluidhinder. Het gedeeltelijk dezoneren van het industrieterrein IJsseldijk zorgt ervoor dat beide bedrijfswoningen op een bedrijventerrein komen te liggen en niet meer binnen het gezoneerde industrieterrein zelf.
Het aanpassen van de geluidscontour leidt ertoe dat de bedrijfswoning aan de IJsseldijk 359b binnen de geluidzone van het verkleinde industrieterrein komt te liggen. De bedrijfswoning aan de IJsseldijk 359c zal buiten de geluidzone van het industrieterrein gelegen zijn. Uit akoestisch onderzoek blijkt dat voor de bestaande bedrijfswoning aan de IJsseldijk 359b niet kan worden voldaan aan de voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A). Er is namelijk een hogere grenswaarde van 52 dB(A) nodig. Deze waarde voldoet aan de maximale ontheffingswaarde van 60 dB(A) voor reeds aanwezige woningen. Voor de bestaande bedrijfswoning aan de IJsseldijk 359b zal daarom separaat aan deze parapluherziening een hogere waarde vastgesteld moeten worden. Er wordt vanuit gegaan dat het bevoegd gezag geen nader onderzoek hoeft uit te voeren naar de gevels van deze woningen aangezien het aannemelijk is dat de bestaande gevels voldoende geluidwerend zijn. Met de vast te stellen hogere waarde wordt de geluidruimte van de bedrijven op het resterende deel van het gezoneerde industrieterrein gerespecteerd. Er hoeven geen hogere waarde vastgesteld worden in de gemeente Capelle aan den IJssel.
Door het gedeeltelijk dezoneren van het industrieterrein gelden de grenswaarden uit het Activiteitenbesluit voor de omliggende bedrijven ook bij de bedrijfswoningen aan de IJsseldijk 359b en 359c. Hierbij dient onderzocht te worden of de bedrijfsvoering van de bedrijven die rondom de bedrijfswoningen gelegen zijn niet belemmerd wordt. Het gaat hierbij om de volgende bedrijven:
Op basis van akoestisch onderzoek naar de feitelijke activiteiten die plaatsvinden bij deze bedrijven is gebleken dat alle bedrijven rond de twee bedrijfswoningen, bij deze bedrijfswoningen kunnen voldoen aan de grenswaarden van het Activiteitenbesluit, zoals die gaan gelden nadat de begrenzing van het gezoneerd industrieterrein is aangepast. Dit betekent dat de wijziging van het bestemmingsplan er niet voor zorgt dat de bedrijven worden belemmerd in de bedrijfsvoering.
Voor een uitgebreider overzicht van de berekeningsresultaten en de onderliggende uitgangspunten wordt verwezen naar het onderzoek in bijlage 1.
In dit hoofdstuk wordt een overzicht gegeven van het voor het plangebied relevante actuele beleidskader. Paragraaf 3.2 besteedt aandacht aan het rijksbeleid. Het provinciaal beleid wordt weergeven in paragraaf 3.3 en het regionale beleid in paragraaf 3.4. Paragraaf 3.5 gaat ten slotte in op het gemeentelijk beleid.
De structuurvisie Infrastructuur en Ruimte is vertaald in het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro). Het Barro omvat alle ruimtelijke rijksbelangen die juridisch doorwerken op het niveau van bestemmingsplannen. De doelen uit de structuurvisie en de genoemde belangen uit het Barro zijn wel van belang, maar gezien de regeling die deze herziening beoogt, hebben ze geen consequenties.
Omgevingsvisie Zuid-Holland (2019)
De provincie zet in op het beter benutten van het bestaand stads- en dorpsgebied. Beter benutten van de bebouwde ruimte krijgt ruimtelijk invulling door verdichting, herstructurering en binnenstedelijke transformatie. Indien een gemeente een ruimtelijke ontwikkeling wil realiseren, wordt de Ladder voor duurzame verstedelijking doorlopen. De Ladder voor duurzame verstedelijking is opgenomen in nationale wet- en regelgeving. Toepassing is van provinciaal belang, daarom is in de verordening een verwijzing opgenomen naar de Rijksladder. Uitgangspunt van de Ladder is dat een nieuwe stedelijke ontwikkeling voorziet in een behoefte en in beginsel in bestaand stedelijk gebied wordt gerealiseerd. Het doel is een zorgvuldig gebruik van de ruimte.
Deze herziening voorziet in een aanpassing in de geluidruimte van het industrieterrein en is hiermee geen nieuwe stedelijke ontwikkeling.
Omgevingsverordening Zuid-Holland (2019)
In samenhang met de Omgevingsvisie is de Omgevingsverordening opgesteld. De regels in deze verordening zijn bindend en werken door in gemeentelijke plannen.
In deze verordening zijn specifieke eisen gesteld waaraan bestemmingsplannen moeten voldoen. Het plangebied ligt binnen het bestaand stedelijk gebied. De verordening stuurt op krachtige industrieterreinen. Met deze herziening (en de in dat kader vast te stellen hogere waarden) wordt de geluidruimte van de bestaande bedrijven gerespecteerd. Verder maakt deze herziening geen ontwikkelingen mogelijk. De herziening past daarmee binnen de Omgevingsverordening.
Visie Ruimte en Mobiliteit (2014, actualisatie 2016)
De provincie stuurt op (boven)regionaal niveau op de inrichting van de ruimte in Zuid-Holland. De Visie Ruimte en Mobiliteit (VRM), vastgesteld op 9 juli 2014, geeft op hoofdlijnen sturing aan de ruimtelijke ordening en maatregelen op het gebied van verkeer en vervoer. Hoofddoel van de VRM is het scheppen van voorwaarden voor een economisch krachtige regio. Dat betekent: ruimte bieden om te ondernemen, het mobiliteitsnetwerk op orde en zorgen voor een aantrekkelijke leefomgeving. De herziening past binnen deze visie.
Deze herziening respecteert de geluidruimte van de bestaande bedrijven op het gezoneerde industrieterrein, zodat er ruimte blijft om te ondernemen. De dezonering van het gebied leidt ertoe dat de planologische situatie beter aansluit om het daadwerkelijke gebruik. Daarnaast maakt dezonering de realisatie van geluidsgevoelige functies in de omgeving mogelijk.
Strategie Werklocaties MRDH 2019-2030
De Metropoolregio Den Haag-Rotterdam heeft voor de periode tot 2030 een regionale strategie voor werklocaties ontwikkeld. Op basis hiervan wordt een gemeenschappelijke aanpak voorgesteld zodat de economie en werkgelegenheid een impuls krijgen. Het bedrijventerrein aan de IJsseldijk is hierin aangemerkt als bedrijventerrein met een zeer geringe omvang waar momenteel slechts één watergebonden bedrijf gevestigd is. Daarnaast wordt aangegeven dat dit terrein te gering in omvang is voor de functie als bouwhub of cargohub. Hiervoor is omringende woningbouw de beperkende factor. Met dit bestemmingsplan wordt geen plancapaciteit toegevoegd en worden de activiteiten van H&B niet ingeperkt. Daarnaast wordt er geen plancapaciteit onttrokken. Hierdoor is compensatie elders in de gemeente/regio niet aan de orde.
Stadsvisie (2021)
De gemeente Capelle aan den IJssel heeft op 27 september 2021 de Stadsvisie 'Met het oog op de toekomst' vastgesteld. Deze stadsvisie is de opvolger en actualisatie van de Stadsvisie 2012, welke inmiddels tien jaar oud is. De doelen van de Stadsvisie zijn als volgt:
Daarnaast staat centraal in dit document de visie 'Capelle voor elkaar waar het prettig en veilig wonen, werken en leven is'. Aansluitend bij de visie en doelen wordt in de Stadsvisie ingegaan op de groen- en waterstructuur, welke een belangrijk onderdeel is met betrekking tot de prettige, gezonde en sociale omgeving. De groen- en waterstructuur vormt de basis voor een gezonde en leefbare omgeving. Naast een groene inrichting van de buitenruimte draagt ook een goede geluid- en
luchtkwaliteit, voldoende en schoonwater en voldoende ruimte om te sporten, spelen en bewegen bij aan een leefbare omgeving. Met betrekking tot geluid wordt verwezen naar de wettelijke eisen en, in het geval van onvoldoende geluidkwaliteit, wordt verwezen naar het Actieplan geluid. Daarnaast wordt er in de Stadsvisie ook ingegaan op de krappe woningmarkt en de mogelijkheden tot verdichting binnen de gemeentegrenzen. Met dit bestemmingsplan wordt de geluidzone behorend tot het industrieterrein IJsseldijk aanzienlijk verkleind. Op grondgebied van de gemeente Capelle aan den IJssel komt nog maar een klein gedeelte binnen de geluidzone behorend tot het industrieterrein te liggen. De significante verkleining van de geluidzone draagt bij aan een gezonde en leefbare omgeving doordat de nieuwe geluidzone niet onnodig veel geluidruimte biedt. De kleinere geluidzone op basis van dit bestemmingsplan heeft daarbij enkel een positief effect op de ontwikkeling van woningbouw en de leefbaarheid binnen de gemeente Capelle aan den IJssel. De structuurvisie wordt in het kader van dit bestemmingsplan gerespecteerd.
Voor deze parapluherziening wordt aangesloten bij de regelingen zoals deze zijn opgenomen in de geldende bestemmingsplannen “Middelwatering” en “De Mient” van de gemeente Capelle aan den IJssel. Deze parapluherziening betreft namelijk een partiële herziening van deze twee bestemmingsplannen. Dit betekent dat de parapluherziening in samenhang met de moederplannen moet worden gelezen. Alle bestemmingen en aanduidingen uit de moederplannen blijven onverminderd van kracht. Hierin worden geen inhoudelijke wijzigingen aangebracht. Van de moederplannen wordt alleen het gedeelte van de plangebieden van de bestemmingsplannen “Middelwatering” en “De Mient”, waar de begrenzing van de geluidzone industrie op van toepassing is, maar door deze parapluherziening wordt verkleind meegenomen in deze herziening.
De juridische regeling bestaat uit één hoofdstuk. In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de Regels behorende bij de parapluherziening Geluid Industrieterrein IJsseldijk.
Deze parapluherziening voorziet niet in uit te voeren werken of werkzaamheden. Het plan voorziet daarmee ook niet in een aangewezen bouwplan als bedoeld in artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening. Het vaststellen van een exploitatieplan is daarom niet nodig. Het bestemmingsplan is economisch uitvoerbaar te achten.
De nieuwe geluidzone is bepaald op basis van een akoestisch onderzoek zoals uitgevoerd door Rho Adviseurs. De keuze voor de begrenzing van de nieuwe geluidzone, volgend uit het akoestisch onderzoek is in samenspraak met de DCMR bepaald.
In het kader van het vooroverleg heeft de gemeente Capelle aan den IJssel in december 2021 de parapluherziening aan voorgelegd aan de provincie Zuid-Holland, de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond en het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard. De provincie Zuid-Holland heeft aangeven dat het ontwerp niet strijdig is met het provinciale beleid. De twee andere overleginstanties hebben afgezien van verdere advisering (zie bijlage 2).
Het ontwerp van de parapluherziening heeft op basis van artikel 3.8 van de Wro vanaf donderdag 30 juni 2022 tot en met woensdag 10 augustus 2022 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Tijdens deze periode heeft een ieder de mogelijkheid gehad om zienswijzen naar voren te brengen. Het bestemmingsplan is op 14 november 2022 ngewijzigd vastgesteld door de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel. Bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State kan beroep worden ingesteld tegen de vaststelling van de parapluherziening.