direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Partiële herziening Capelle-West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0502.PH19CapelleWest-4001

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

De "Partiële herziening Capelle-West" is bedoeld om een verbeterd planologisch kader te bieden voor de bedrijfsactiviteiten op het bedrijventerrein Capelle-West. In het vigerende bestemmingsplan 'Capelle-West' (vastgesteld op 25-03-2014) is in bijlage II de lijst 'Staat van Bedrijfsactiviteiten 'Capelle-West' opgenomen. Dit is een 'standaard' lijst die overgenomen is uit de VNG publicatie 'handreiking Bedrijven en milieuzonering'. Door het integraal opnemen van de bedrijvenlijst zijn bepaalde bedrijven in Capelle-West toegestaan die qua aard en/of omvang niet goed in het gebied passen en/of beter elders gehuisvest kunnen worden. Daarnaast zijn als gevolg van het integraal opnemen van de bedrijvenlijst bepaalde bedrijven binnen de bestemming 'bedrijf' toegestaan die ook binnen een andere bestemming zouden kunnen passen/vallen.

Zoals uit de gemeentelijke visies en beleid naar voren komt betreft Capelle-West een goed draaiend bedrijventerrein dat een belangrijke functie heeft in het lagere huursegment. Om deze positie ook voor de toekomst te behouden en waar mogelijk uit te bouwen en tegelijkertijd duidelijkheid te bieden aan iedereen over wat wel en niet mag op het bedrijventerrein, is een traject gestart om de lijst 'op te schonen'. Voor bedrijven die nog aanwezig zijn op het bedrijventerrein, maar die niet in de visie passen, wordt een functieaanduiding opgenomen.

Deze herziening van het bestemmingsplan Capelle-West is aangepast aan de visie en beleid van de gemeente Capelle aan den IJssel en sluit aan bij het actuele inzicht. De 'Staat van Bedrijfsactiviteiten' bij de herziening is een bewerking van de lijst die bij het moederplan zit. Dat betekent dat bepaalde activiteiten die in de staat stonden bij het moederplan nu niet meer toegestaan zijn (en andersom).

In de partiële herziening van het bestemmingsplan Capelle-West wordt met de gebiedsaanduiding 'overige zone - reparatie functieaanduiding' de bestaande functieaanduidingen vervangen. De herziening is een aanvulling op het moederplan, het bestemmingsplan Capelle-West, dat grotendeels intact blijft. De partiële herziening heeft tot doel:

  • Artikel 3.1 in zijn geheel vervangen met verwijzing naar nieuwe functieaanduidingen;
  • De Staat van Bedrijfsactiviteiten in zijn geheel vervangen;
  • Verwijzing naar het gemeentelijk parkeerbeleid in zijn gehele vervangen;
  • Verwijzingen naar functieaanduidingen verwijderen en aanvullen.

In de partiële herziening zijn ook functieaanduidingen opgenomen voor bedrijven die wel passend zijn binnen de Staat van Bedrijfsactiviteiten maar gelet op hun locatie in relatie tot omliggende (geluid)gevoelige objecten niet voldoen aan de richtafstanden. Deze bedrijven kunnen hun activiteiten voortzetten. Bij bedrijfsbeëindiging kan alleen een bedrijf in een lagere milieucategorie zich vestigen op deze locatie zolang deze activiteit ook in de nieuwe staat van bedrijfsactiviteiten is opgenomen.

Voor alle bedrijven met een functieaanduiding geldt dat er op termijn bij bedrijfsverhuizing of bedrijfsbeëindiging andere bedrijven zich kunnen vestigen die passen binnen toegestane milieucategorie en toegestane bedrijfstypen uit de Staat van Bedrijfsactiviteiten.

Voor de overige regels aan het gebruik van gronden en gebouwen blijft het bestemmingsplan Capelle-West (het moederplan) van kracht.

1.2 Ligging plangebied

Het plangebied van deze herziening is gelijk aan de bestemming 'Bedrijf' binnen het plangebied van het moederplan Bestemmingsplan Capelle - West.

afbeelding "i_NL.IMRO.0502.PH19CapelleWest-4001_0001.png"

Figuur 1.1: Het plangebied van het moederplan Capelle-West (bron: www.ruimtelijkeplannen.nl)

afbeelding "i_NL.IMRO.0502.PH19CapelleWest-4001_0002.png"

Figuur 1.2: Het plangebied van de partiële herziening Capelle-West

Hoofdstuk 2 Aard van het gebied

Capelle-West bestaat uit drie bedrijventerreinen. Twee daarvan bevinden zich buitendijks: ''IJsseldijk'' en ''Nijverheidstraat''. Deze twee zijn bestemd voor zwaardere en lichtere industrie. Het derde industrieterrein, ''West'', is bestemd voor de wat “schonere” bedrijven en bevindt zich binnendijks. Ten noorden van dit bedrijventerrein liggen woningen. Bij de Zeeheldenbuurt-oost ligt er buitendijks ook nog een bedrijvenzone met onder meer een machinefabriek, maar deze zone heeft geen aparte naam.

Industrieterrein West

Het bedrijventerrein Industrieterrein West dateert van de jaren 1960-1970. Dit bedrijventerrein van ongeveer 16,5 ha. heeft een belangrijke economische functie in het lagere huursegment en kenmerkt zich door gevarieerde bedrijvigheid van veelal bedrijven in een lichtere milieucategorie zoals handelsondernemingen, distributeurs, groothandelaren, productie- en installatiebedrijven, bouwbedrijven, aannemers en auto- en meubelbedrijven. Het terrein ziet er wel enigszins verouderd uit en komt op sommige plekken wat rommelig over. Omdat het bedrijventerrein omringd wordt door gevoelige functies (woningen) heeft dit bedrijventerrein planologisch gezien aan de randen veelal een lagere milieucategorie (1 tot 2). Meer richting het zuiden is een hogere milieucategorie toegestaan.

IJsseldijk

Bedrijventerrein IJsseldijk is veel ouder dan Industrieterrein West en dateert van de jaren 1920-1930. De IJsseldijk is ca. 8 hectare groot en huisvest zware, scheepvaart gerelateerde industrie. Het gebied wordt aan de zuidzijde begrensd door de rivier de Hollandsche IJssel en de Nieuwe Maas en bestaat uit het Albatrosterrein en het IJsselwerfterrein. Het Albatrosterrein is de plek van het voormalige staatsbedrijf DSM dat decennialang kunstmest – en dus zwavelzuur – produceerde.

Het IJsselwerfterrein is oorspronkelijk een scheepswerf waar nu nog steeds scheepsbouw en aanverwante activiteiten plaatsvinden.

Nijverheidstraat

Ten zuiden van de Zeeheldenbuurt is langs de oevers van de Hollandsche IJssel een buitendijks langgerekt bedrijventerrein gelegen. Dit bedrijventerrein 'Nijverheidstraat' wordt begrensd door voormalig café Vogelaar in het oosten tot en met het kantoorpand aan de Nijverheidstraat 40 in het westen. Op het bedrijventerrein met een oppervlak van circa 4 hectare zijn voornamelijk grote bedrijven gehuisvest met vooral in de oostelijke helft van het terrein bedrijfsactiviteiten die een relatie hebben met de scheepvaart op de Hollandsche IJssel. Het vervolg van dit stuk zal niet ingaan op de afzonderlijke bedrijfsterreinen, maar zal gaan over alle bedrijventerreinen die de wijk Capelle-West rijk is.

2.1 Visie op het gebied

In zowel de Structuurvisie 2030 als in het Programma Economie 2019-2022 wordt aangegeven dat het industrieterrein een belangrijke economische functie in het lagere huursegment vervult en dat het terrein daardoor toekomstwaarde heeft. De gemeente Capelle aan den IJssel wil wel een aantal knelpunten op het terrein wegnemen. Zo ziet het terrein er enigszins verouderd uit en komt het terrein op sommige plekken wat “rommelig” over. Inzet vanuit de structuurvisie en het economisch actieplan is om in overleg met eigenaren en gebruikers te onderzoeken of en op welke manier het gebied te upgraden is zonder de functie van dit bedrijfsterrein aan te passen. Hiervoor hebben de ondernemers (binnendijks) een Bedrijven Investeringszone (BIZ) opgericht.

In het bestemmingsplan Capelle-West is het gehele bedrijventerrein bestemd als 'bedrijf'. In de begripsbepalingen van dit bestemmingsplan is ''bedrijf'' als volgt gedefinieerd: ''een onderneming waarbij de bedrijfsactiviteiten gericht zijn op het vervaardigen, bewerken, installeren, inzamelen en verhandelen van goederen, waarbij eventueel detailhandel uitsluitend plaatsvindt als ondergeschikt onderdeel van de onderneming in de vorm van verkoop c.q. levering van ter plaatse vervaardigde, bewerkte of herstelde goederen, dan wel goederen die in rechtstreeks verband staan met de uitgeoefende handelingen''.

Bestemmingsplan Capelle-West

In bijlage II van het vigerende bestemmingsplan 'Capelle-West' uit 2014 is de lijst 'Staat van Bedrijfsactiviteiten 'Capelle-West' opgenomen. Dit is een 'standaard' lijst die overgenomen is uit de VNG publicatie 'handreiking Bedrijven en milieuzonering', kortweg 'het VNG-boekje'.

Veelal wordt in bestemmingsplannen een selectie gehaald uit deze lijst waarin aangegeven is welke bedrijven al dan niet overgenomen zijn, afhankelijk van de ambities van het bestemmingsplan. Deze selectie is bij het opstellen van het bestemmingsplan Capelle-West echter niet gemaakt, de lijst uit het VNG-boekje is in zijn geheel overgenomen. Wij beschouwen dit als een omissie in het bestemmingsplan Capelle-West, omdat door het integraal opnemen van de bedrijvenlijst bepaalde bedrijven in Capelle-West zijn toegestaan die qua aard en/of omvang niet goed in het gebied passen en/of beter elders gehuisvest kunnen worden. Daarnaast zijn als gevolg van het integraal opnemen van de bedrijvenlijst bepaalde bedrijven binnen de bestemming 'bedrijf' toegestaan die ook binnen een andere bestemming zouden kunnen passen/vallen. Het gaat dan bijvoorbeeld om supermarkten en bakkerijen (bestemming 'detailhandel'), hotels, cafés en discotheken (bestemming 'horeca') en scholen en kerken (bestemming 'maatschappelijk'). Dit levert veel verwarring op.

Zoals uit de gemeentelijke visies en beleid naar voren komt betreft Capelle-West een goed draaiend bedrijventerrein dat een belangrijke functie heeft in het lagere huursegment. Om deze positie ook voor de toekomst te behouden en waar mogelijk uit te bouwen en tegelijkertijd duidelijkheid te bieden aan iedereen over wat wel en niet mag op het bedrijventerrein, zijn we het traject opgestart om de bedrijvenlijst Capelle-West nader onder de loep te nemen en deze zodanig 'op te schonen' dat een lijst wordt verkregen die recht doet aan het bedrijventerrein.

Keuzes met onderbouwing

Bedrijven in milieucategorie 4.1 en hoger

Om duidelijkheid te verschaffen, is het streven om de planregels en de Staat van Bedrijfsactiviteiten goed op elkaar te laten aansluiten, zodat de regels ook eenduidig uitlegbaar zijn. Volgens de planregels zijn in sommige zones bedrijven tot maximaal milieucategorie 4.1 toegestaan. Daarnaast geldt voor de zones, waar nu bedrijven in maximaal milieucategorie 3.2 zijn toegestaan, dat binnenplans onder voorwaarden van de maximale milieucategorie kan worden afgeweken. Een van de voorwaarden is dat bedrijven tot maximaal milieucategorie 4.1 worden toegelaten. Om de Staat van Bedrijfsactiviteiten goed te laten aansluiten op de planregels hebben we alle bedrijven met een milieucategorie van 4.2 en hoger geschrapt. In de partiële herziening wordt de begrenzing van de milieucategorieën niet aangepast.

Zelfstandige detailhandel

Er bestaan diverse vormen van detailhandel. In dit geval hebben we het over kleinschalige zelfstandige dagelijkse detailhandel in zowel de food- als de nonfoodsector (bijvoorbeeld kleding, sportartikelen, speelgoed, drogisterij). Deze vorm van detailhandel vinden we op het bedrijventerrein Capelle-West op basis van gemeentelijk en provinciaal beleid niet wenselijk. In de gemeentelijke Structuurvisie Detailhandel en in de Structuurvisie 2013 is het volgende opgenomen:

''De toekomstige winkelstructuur van Capelle aan den IJssel bestaat uit het Stadshart, twee wijkcentra, twee buurtcentra, buurtsteunpunt, een speciaal winkelgebied (Schenkel) en de PDV (Perifere Detailhandelsvestiging)-locatie Hoofdweg Capelle XL. Winkels buiten een van deze gebieden leveren geen bijdrage aan de beoogde winkelstructuur. Bestaande bedrijven mogen hun bedrijfsvoering voortzetten en behouden hun verworven rechten, maar aan nieuwe initiatieven wordt niet meegewerkt''.

We willen de zelfstandige, dagelijkse detailhandel in kleinschalige goederen derhalve in de bestaande winkelgebieden een plaats geven. Om daar leegstand te voorkomen en om binnen het bedrijventerrein zelf en de nabij gelegen woningen van de Redebuurt een goed woon- en leefklimaat te kunnen blijven garanderen.

Clustering van het winkelaanbod in winkelcentra is overigens in het belang van de consument die gemakkelijk in verschillende dicht bij elkaar gelegen winkels boodschappen kan doen. Dit is weer in het belang van de ondernemers die hierdoor meer aanloop van klanten hebben.

De bovengenoemde vorm van detailhandel is daarnaast gelet op de aard van het gebied ook niet passend op het bedrijventerrein van Capelle-West.

Bovendien is er sprake van oneerlijke concurrentie, wanneer een deel van de winkels kan kiezen voor huisvesting tegen fors lagere huisvestingslasten in vergelijking met de andere winkellocaties in Capelle.

Detailhandel in consumentenvuurwerk

Detailhandel in consumentenvuurwerk (tot 10 ton verpakt) vinden we wel wenselijk op een bedrijventerrein en minder op locaties waar veel mensen aanwezig zijn zoals op woon-, kantoor- en centrumlocaties, dit in verband met openbare orde en veiligheidsregels. Bovendien vindt de verkoop van consumentenvuurwerk slechts drie dagen in een jaar plaats.

Detailhandel in volumineuze ABC-goederen

Detailhandel in volumineuze goederen vinden we gedeeltelijk wenselijk en passend. Op basis van gemeentelijk en provinciaal beleid dienen bepaalde branches in volumineuze detailhandel, te weten woning- en tuingerelateerde detailhandel en bouwmarkten, op daarvoor aangewezen plaatsen te worden gehuisvest (PDV locatie Hoofdweg Capelle XL en Vak A Hoofdweggebied). Ook vanwege de bezoekersstroom (afwikkeling van verkeer), de slechte bereikbaarheid en het gebrek aan afdoende parkeervoorzieningen is Capelle-West ongeschikt om dit soort volumineuze detailhandel een plek te bieden. Daarnaast zijn de huidige activiteiten op het bedrijventerrein moeilijk te combineren met deze vorm van detailhandel. Productiebedrijven kunnen namelijk overlast veroorzaken in de vorm van geur, geluid en visuele overlast. In Capelle-West zouden deze productiebedrijven normaal moeten kunnen functioneren zonder zich druk te hoeven maken over overlast op of door het winkelende publiek.

Volumineuze detailhandel in de zogenaamde ABC goederen te weten Auto's, Boten en Caravans vinden we gelet op de aard van het gebied en de bestaande bedrijvigheid op het bedrijventerrein wel passend op het bedrijventerrein Capelle-West. Deze vorm van detailhandel trekt in vergelijking met bijvoorbeeld een meubelboulevard een minder grote bezoekersstroom.

Zelfstandige kantoren

Voor het overgrote deel vinden we de vestiging en uitbreiding van zelfstandige kantoren op dit bedrijventerrein niet gewenst. Enerzijds is dit strijdig met het provinciaal beleid. Anderzijds vinden we uitbreiding van deze functies niet wenselijk omdat dit bedrijventerrein voor bedrijven (zie begripsbepaling bestemmingsplan Capelle-West) behouden moet blijven.

Kantoorvestigingen horen ons inziens thuis op goed ontsloten plekken. Deze zijn vooral te vinden in het centrum of aan de randen van de stad, op multimodaal ontsloten knooppunten. Voor kantoren is het van belang dat er een goede bereikbaarheid is voor werknemers, bezoekers en hulpdiensten en dat er voldoende (fiets)parkeerplaatsen aanwezig zijn.

Zelfstandige kantoren zijn ook niet passend gelet op de aard van het gebied. Bovendien is er veel leegstand in de kantorensector en zijn er veel geschiktere locaties om kantoren te huisvesten (o.a. rondom het centrum en het Rivium).

Er zijn echter wel een aantal uitzonderingen op de bovengeschetste visie op de vestiging en uitbreiding van zelfstandige kantoren op dit bedrijventerrein. Zo zijn sommige panden in Capelle-West beter geschikt om kantoren dan om bedrijven te huisvesten, denk bijvoorbeeld aan het pand “Locus Bellus” aan de Nijverheidstraat 40 en de noordelijke rand van het bedrijventerrein nabij de woningen van de Redebuurt. Kantoren hebben namelijk een lage milieucategorie en leveren minder milieuhinder op voor bewoners dan bedrijven. Wij willen dergelijke panden graag een functie-aanduiding 'kantoren' geven, zodat ter plaatse tevens ruimte wordt geboden voor zelfstandige kantoren.

Persoonlijke en zakelijke dienstverlening

Over het algemeen vinden we de nieuwvestiging en uitbreiding van persoonlijke en zakelijke dienstverlening op het bedrijventerrein Capelle-West niet gewenst omdat het bedrijventerrein voor bedrijven (zie begripsbepaling bestemmingsplan Capelle-West) behouden moet blijven. Zakelijke en persoonlijke dienstverlening is bezoekersintensief en werknemersextensief, een kantoorfunctie is precies andersom.

De gebouwen die in Capelle-West zijn gebouwd, zijn voornamelijk geschikt voor productie- en groothandelsbedrijven. Deze bedrijfsgebouwen bestaan vaak uit meerdere verdiepingen. Deze verdiepingen zijn, buiten opslag, meestal niet geschikt voor de bedrijvigheid die op het bedrijventerrein aanwezig is. Om de ruimte goed te benutten, leegstand tegen te gaan en de levendigheid in het gebied te vergroten, willen we onder voorwaarden (adequate afwikkeling van het verkeer, voldoende parkeergelegenheid en de bestaande omliggende bedrijven en functies mogen niet in hun bedrijfsvoering worden beperkt) medewerking verlenen om dienstverlening op de verdieping toe te staan.

Daarnaast vinden we persoonlijke en zakelijke dienstverlening aan de noordelijke rand van het bedrijventerrein passend, gezien de nabijheid van woningen. Verder hoort dienstverlening ons inziens thuis op plekken die goed bereikbaar zijn voor bezoekers. Deze zijn vooral te vinden in de centrumgebieden en de commerciële plinten van appartementsgebouwen. Dienstverlening is ook niet passend gelet op de aard van het gebied. Op het bedrijventerrein zijn overigens wel enkele dienstverlenende functies te vinden (o.a. fitness en reisbureau), deze krijgen een maatbestemming. Een personal trainer is op een verdieping overigens wel toegestaan.

De verkoop van LPG

De verkoop van LPG is op basis van het gemeentelijk beleid zoals opgenomen in de Nota Gemeentelijk beleid brandstofverkooppunten uit het oogpunt van externe veiligheid niet toegestaan.

Leisure en sport

De nieuwvestiging en uitbreiding van leisure- en sportvoorzieningen vinden we op het bedrijventerrein Capelle-West niet gewenst omdat het bedrijventerrein voor bedrijven (zie begripsbepaling bestemmingsplan Capelle-West) behouden moet blijven. Leisure- en sportvoorzieningen trekken veelal een groot publiek met de daarbij behorende verkeersbewegingen. Vanwege de bezoekersstroom zijn er ook consequenties voor parkeervoorzieningen, hierop is het gebied niet ingericht.

Daarnaast zijn de huidige activiteiten op het bedrijventerrein moeilijk te combineren met leisure- en sportactiviteiten. Productiebedrijven kunnen namelijk overlast veroorzaken in de vorm van geur, geluid en visuele overlast. In Capelle-West zouden deze productiebedrijven normaal moeten kunnen functioneren zonder zich druk te hoeven maken over overlast op of door het publiek dat op de sport- en leisure-activiteiten afkomt.

Maatschappelijke functies

Maatschappelijke functies zoals scholen, kerken, ziekenhuizen en kinderopvang horen eveneens niet op dit bedrijventerrein thuis. Deze functies zijn erg hindergevoelig (o.a. geluidgevoelig) en werken als zodanig belemmerend voor de industriële bedrijven. Andersom werken de bestaande bedrijven die op Capelle-West zijn gevestigd ook belemmerend voor de vestiging van een geluidgevoelige maatschappelijk functie.

De vestiging van (maatschappelijke) voorzieningen zou zoveel mogelijk in woonwijken moeten plaatsvinden, zodat deze een bijdrage kunnen leveren aan de levendigheid van de woongebieden, maar ook gelet op de korte afstand tot de gebruikers, sociale veiligheid en de goede bereikbaarheid.

Zelfstandige horeca

In de gebiedsvisie Centraal Capelle is de wens uitgesproken om zelfstandige horeca te concentreren op bepaalde plekken in het centrum, te weten het Stadsplein, het Slotplein en aan de Hollandsche IJssel, zoals het Vuykpark. Daarnaast spelen aspecten als verkeer, parkeren en ontsluiting. Het gebied kan geen grote bezoekersstromen aan en is hier onvoldoende op ingericht.

Windmolens

Gelet op de nabij gelegen bedrijfsbebouwing en de woningen is bedrijventerrein Capelle-West ongeschikt om windmolens van formaat (de minimale wiekdiameter, die in de staat van bedrijfsactiviteiten wordt genoemd, is 20 meter) op te richten. Er kan namelijk nooit voldaan worden aan de normen die voor slagschaduw gelden.

Slagschaduw ontstaat als de ronddraaiende wieken van een windturbine schaduw werpen op de omgeving. Die schaduw reikt het verst als de zon laag staat ('s winters, 's ochtends en 's avonds).

Als slagschaduw op het raam van bijvoorbeeld een woning valt, kan de afwisseling van donker en licht als hinderlijk ervaren worden. De frequentie, de intensiteit en de duur van dergelijke slagschaduw bij een locatie bepalen de mate van hinder. Slagschaduw mag (volgens het Activiteitenbesluit) bij woningen maximaal 6 uur per jaar optreden.

Daarnaast geldt in het geldende bestemmingsplan Capelle-West uit 2014 een maximale bouwhoogte binnen de bestemming Bedrijf van 25 meter. Windmolens met een wiekdiameter van 30 meter en hoger zijn derhalve überhaupt niet mogelijk.

Overige functies

Tot slot zijn bepaalde bedrijfsactiviteiten uit de lijst verwijderd die ondenkbaar zijn dat deze worden gerealiseerd. Voorbeelden hiervan zijn turfwinningbedrijven, aardolie en gaswinning en spoorwegstations.

Hoofdstuk 3 Aanpassingen in het plan

Het onderhavige bestemmingsplan is bedoeld om het vigerende bestemmingsplan Capelle-West in lijn te brengen met de visie voor het bedrijventerrein. Op basis van de visie is de Staat van Bedrijfsactiviteiten aangepast. Voor bestaande bedrijven die niet in de visie passen, wordt een functieaanduiding opgenomen. De functieaanduidingen uit het moederplan Capelle-West worden vervangen door de nieuwe functieaanduidingen uit de partiële herziening Capelle-West.

Maatbestemmingen

De volgende functieaanduidingen worden toegevoegd:

  • 'bedrijfswoning' op Nijverheidstraat 58;
  • 'horeca categorie 3' op Sextantstraat 77;
  • 'kantoor' voor zelfstandige kantoorruimte op Nijverheidstraat 40 en in de zone van de eerstelijns bebouwing richting de Redebuurt;
  • 'dienstverlening' voor Kompasstraat 9 en 38 en in de zone van de eerstelijns bebouwing richting de Redebuurt;
  • 'sportcentrum' op Aert van Nesstraat 1, Admiraal Helfrichweg 6, de voorzijde van het gebouw (hoog deel) op Kompasstraat 32A, Sextantstraat 65 en Sextantstraat 67;
  • 'specifieke vorm van bedrijf - autohandelaar' op Kompasstraat 34 en Radarstraat 10 gelet op de toegestane milieucategorie ter plaatse;
  • 'specifieke vorm van bedrijf - bouwbedrijf' op Kompasstraat 32B, Kompasstraat 32C, Kompasstraat 32 F, Kompasstraat 32 G, Kompasstraat 32K en Kompasstraat 32L gelet op de toegestane milieucategorie ter plaatse;
  • 'specifieke vorm van bedrijf - detailhandel' op Kompasstraat 26, Kompasstraat 32E en Nijverheidstraat 58-60;
  • 'specifieke vorm van bedrijf - evenementenhal' op Kompasstraat 13;
  • 'Specifieke vorm van bedrijf - groothandel in meet- en regelapparaten' met de SBI-bedrijfscode 261, 263, 264 en 331) op Radarstraat 12 gelet op de toegestane milieucategorie ter plaatse;
  • 'specifieke vorm van bedrijf - touringcarbedrijf' met de SBI-bedrijfscode 493 op Sonarstraat 8 gelet op de toegestane milieucategorie ter plaatse;
  • 'specifieke vorm van bedrijf - muziekinstrumentenfabriek' op Evertsenstraat 9 en 11 gelet op de toegestane milieucategorie ter plaatse.

De volgende maatbestemmingen worden verwijderd nu deze bedrijfsactiviteiten op deze percelen niet meer aanwezig zijn of passend binnen de regels van het bestemmingsplan:

  • 'detailhandel volumineus' op Admiraal Helfrichweg 6, Kompasstraat 4 en Radarstraat 5 en 7 nu dit binnen de regels van het bestemmingsplan past;
  • 'groothandel' op Radarstraat 12 en Admiraal Helfrichweg 4, nu deze bedrijven (groothandels) binnen de regels van het bestemmingsplan passen;
  • 'specifieke vorm van bedrijf - metaalbedrijf' op Kompasstraat 36, nu dit bedrijf niet meer aanwezig is;
  • 'specifieke vorm van bedrijf - metalen gevelelementen' op Gemzenstraat 12, 14 en Gemzenstraat 18, nu dit bedrijf niet meer aanwezig is;
  • 'sportcentrum' op Poolvosweg 93, nu dit bedrijf niet meer aanwezig is.

Staat van Bedrijfsactiviteiten

In Bijlage 1 van de regels van voorliggend bestemmingsplan is de aangepaste Staat van Bedrijfsactiviteiten opgenomen. Deze lijst bevat de toegestane bedrijvigheid in het plangebied met bijbehorende milieucategorie en richtafstanden.

Bedrijvigheid binnen de toegestane milieucategorie op de verbeelding van het bestemmingsplan én passend binnen de lijst met bedrijven kan zich vestigen in het plangebied.

Hoofdstuk 4 Economische uitvoerbaarheid

Onderhavige herziening voorziet niet in de mogelijkheid tot nieuwe bouwplannen die op grond van artikel 6.12 lid 1 Wet ruimtelijke ordening in aanmerking moeten komen voor een exploitatieplan. Het aanpassen van de functieaanduidingen van de partiële herziening Capelle-West leidt tot minder bedrijfsactiviteiten en daarmee een economisch effect. Hiervoor is een risicoanalyse planschade uitgevoerd. De uitvoerbaarheid is gegarandeerd. De conclusie is derhalve dat er geen kosten zijn die verhaald kunnen worden en er geen exploitatieplan hoeft te worden opgesteld.

Hoofdstuk 5 Juridische planbeschrijving

Met de voorliggende partiële herziening wordt artikel 3 (bestemming "Bedrijf") van het bestemmingsplan "Capelle-West" (IMRO-code NL.IMRO.0502.BP11CapelleWest-4002 en vastgesteld op 25 maart 2014) op onderdelen aangepast.

De aanpassingen zijn als volgt:

Artikel 1: Begrippen

Met de partiële herziening worden de begrippen 'detailhandel in volumineuze ABC goederen', 'dienstverlening' en 'Staat van Bedrijfsactiviteiten' uit het moederplan vervangen.

De begrippen 'groothandel', 'kantoor' en 'webwinkel' worden toegevoegd.

Artikel 3: Bedrijf

In de bestemming Bedrijf vervalt artikel 3.1 en wordt dit vervangen door de tekst die in artikel 3.7 wordt toegevoegd.

In de bestemming Bedrijf vervalt artikel 3.4 onder d en 3.5.1 onder c.

In de bestemming Bedrijf wordt artikel 3.4 onder e aangevuld met ", met uitzondering ter plaatse van de aanduiding 'kantoor'.

In de bestemming Bedrijf wordt in artikel 3.5.1 onder b verwezen naar de gewijzigde Staat van Bedrijfsactiviteiten die als bijlage bij dit plan is toegevoegd.

Artikel 20: Algemene bouwregels

De verwijzing naar het recente parkeerbeleid van de gemeente Capelle aan den IJssel wordt opgenomen.

Bijlage 2 van de regels

De Staat van Bedrijfsactiviteiten (bijlage 2 van het moederplan) wordt in zijn geheel herzien, door de in deze regels opgenomen Staat van Bedrijfsactiviteiten, zie Bijlage 1 van de regels.

De overige regels van het bestemmingsplan "Capelle-West" zijn onverminderd van toepassing en behouden hun rechtskracht.

Hoofdstuk 6 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

In het kader van de maatschappelijke uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan wordt het bestemmingsplan maatschappelijk beoordeeld.

Het voornemen om het bestemmingsplan aan te passen inclusief het voorstel voor de gewijzigde Staat van Bedrijfsactiviteiten is voorgelegd aan de ondernemers in het plangebied. De reacties op het voornemen zijn schriftelijk kenbaar gemaakt bij de gemeente Capelle aan den IJssel. De inhoudelijke reacties zijn meegenomen bij het opstellen van voorliggend bestemmingsplan. De ontvangen reacties zijn samengevat en voorzien van een reactie in de Nota inspraakreacties, zie Bijlage 1 van de toelichting van dit bestemmingsplan.

6.1 Inspraakprocedure

Er is gekozen om geen voorontwerp-bestemmingsplan ter inzage te leggen, aangezien de wijzigingen geen gevolgen hebben voor de aard van het plan. De belanghebbenden worden met deze herziening niet in hun belangen geschaad. Het plan wordt wel ter visie gelegd ingevolge artikel 3.8 lid 1 Wet ruimtelijke ordening met toepassing van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.

6.2 Overleg ingevolge ex artikel 3.1.1. Bro

Voorafgaand aan het ter inzage leggen is de herziening, in het kader van artikel 3.1.1 lid 1 Besluit ruimtelijke ordening (Bro), ter overleg aangeboden bij de wettelijke overlegpartners.

De overlegpartners hebben in november 2019 het plan ontvangen. Er zijn geen reacties door de overlegpartners ingediend op het bestemmingsplan. De DCMR, provincie Zuid-Holland, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond hebben positief gereageerd.