Het waterplan K5 is een gebiedsgericht en integraal plan voor de 12 kernen in de Krimpenerwaard en omgeving. Het plan is opgesteld in samenwerking met gemeenten en waterschappen. Het waterplan bestaat uit een strategische visie die binnen de gemeenten water op de agenda zet en doorwerkt in andere beleidskaders, zoals ruimtelijke plannen, inrichtingsplannen, gemeentelijke rioleringsplan (GRP), groenbeheer, recreatiebeleid etc.Hoewel het stedelijk waterplan geen wettelijke status heeft, moet het plan gezien worden als een paraplu waaronder de verschillende waterthema’s bij elkaar komen.
In het waterplan is een aantal doelstellingen geformuleerd. Voor het bestemmingsplan De Nieuwe Wetering zijn vooral de onderstaande doelstellingen van belang:
Ruimte voor water bij ruimtelijke ingrepen
Om ervoor te zorgen dat er in de toekomst geen wateroverlast ontstaat, ook niet bij hevige en langdurige regenval, wordt er bij veranderingen in de bebouwde omgeving voldoende ruimte vrijgemaakt om het regenwater vast te houden en te bergen. Ook wordt gezorgd dat het water voldoende snel afgevoerd kan worden.
Waterproblemen niet afwentelen
Waterproblemen die op een locatie voorkomen, worden zo veel mogelijk binnen die locatie zelf opgelost (plangebied, peilgebied, bemalingsgebied). De ruimtelijke ingrepen mogen niet leiden tot problemen in het onderliggende watersysteem. Problemen worden dus niet afgewenteld op aangrenzende gebieden of doorgeschoven naar ‘later’ (volgende generaties). Het uitgangspunt is een robuust watersysteem.
In de nota worden deze algemene doelstellingen concreet gemaakt om te bepalen in hoeverre watercompensatie bij ruimtelijke ontwikkeling noodzakelijk is en op welke wijze de compensatie uitgevoerd kan worden.
Omgaan met de wateropgave
Regionale en lokale wateroverlast moet worden voorkomen. Conform WB21 en NBW is de trits vasthouden-bergen-afvoeren van toepassing. Bij planontwikkeling en/of functiewijziging wordt het ‘standstill beginsel’ gehanteerd (niet verslechteren van het huidige functioneren van het watersysteem, zowel kwalitatief als kwantitatief). Daarnaast geldt het principe ‘niet afwentelen’ (eigen broek ophouden); dus het ‘standstill beginsel’ geldt ook voor de omgeving van het plangebied.
Het ‘standstill beginsel’ voor de wateropgave houdt in dat voorkomen moet worden dat regenwater vanaf verharde oppervlakken versneld wordt afgevoerd. Het voorkomen van versnelde afvoer kan plaats vinden door het nemen van mitigerende maatregelen (zoals halfdoorlatende verharding parkeerplaatsen, grasdaken) en compenserende maatregelen zoals infiltreren. Indien water wordt afgevoerd naar oppervlaktewater, kan de afvoerpiek ook geborgen worden door middel van peilstijging (kubieke meters). Indien dit niet is toegestaan, dient aanvullende waterberging te worden gegraven(vierkante meters).
Concreet komt dit voor de wateropgave bij planontwikkeling (zowel nieuwbouwlocaties als herstructurering) neer op het volgende:
- Het huidige aanwezige oppervlaktewater en bergend vermogen mogen niet afnemen: wat wordt gedempt, moet worden gecompenseerd via teruggraven;
- Door functiewijziging neemt de verharding toe. Deze verhardingstoename moet vanwege de waterkwantiteitsnormen (NBW) worden gecompenseerd door het aanvullend graven van oppervlaktewater.
Voor het graven van aanvullend water ter compensatie van de toegenomen verharding wordt onderscheid gemaakt tussen postzegelplannen, plannen van geringe omvang en grote plannen. Voor alle drie de principes geldt dat een en ander in nauw overleg met de waterbeheerder (via de Watertoetsprocedure) tot stand dient te komen, omdat zich per locatie verschillende situaties kunnen voordoen.
In overleg met het Hoogheemraadschap en de gemeente Bergambacht is de noodzakelijke watercompensatie bepaald. Ook is de compensatie locatie bepaald. Een formele aanvraag tot aanleg van de watercompensatie moet nog gebeuren.
De uitgangspunten voor de locatie ‘De Nieuwe Wetering zijn:
- 70% van het uitgeefbaar terrein, de bestemmingen bedrijf en kantoor, wordt aangemerkt als verhard oppervlak.
- 25% van de verharding van de wegen wordt gecompenseerd.
- 25% van al het verhard oppervlak dient gecompenseerd te worden in open water.
- van het oppervlak van de wegen behoeven de geplande groenstroken niet meegerekend worden.
De berekening:
- Het oppervlak uitgeefbaar terrein is: 80.776 x 70% = 56.543m² x 25% = 14.136 m² open water
- Het oppervlak weg excl. groenstroken is: 7.540 x 25% =1.885 m² open water
- Het oppervlak ontsluitingsweg op de N210 is:4.800 x 25% =1.200 m2 open water
Totaal te compenseren open wateroppervlak is 17.221 m²
De verplichte watercompensatie zal uitgevoerd moeten worden binnen hetzelfde peilgebied als het bestemmingsplan. Uitgangspunt is dat voorafgaand aan de uitvoering van het bedrijventerrein de locatie en de wijze van uitvoering van de watercompensatie definitief en aangevraagd is.
Het vuilwater zal aangesloten worden op een aan te leggen riolering die verbonden zal worden met het bestaande systeem. Het bestemmingsplan anticipeert hierop door binnen de bestemming bedrijf bouwwerken t.b.v. nuts en watervoorzieningen mogelijk te maken. Het definitieve rioleringsplan voor o.a. vuilwater zal ter goedkeuring voorgelegd worden aan het hoogheemraadschap.
De afvoer van het hemelwater zal zoveel als mogelijk geloosd worden op open water van de nabijgelegen sloten. Het definitieve rioleringsplan voor o.a. hemelwater zal ter goedkeuring voorgelegd worden aan het hoogheemraadschap.
Door de Grontmij is een notitie opgesteld inzake de geohydrologische situatie (nr. 99051425 / 9 december 2009). Uit dit onderzoek is gebleken dat het bouwen van ondergrondse parkeervoorzieningen in het plangebied niet zullen leiden tot verstoringen van de grondwaterstand of grondwaterstromen. Aanbevolen wordt in het verdere ontwerp rekening te houden met hoge grondwaterstanden en het mogelijk opdrijven van de constructie.
De waterparagraaf is in overleg met het Hoogheemraadschap opgesteld. De noodzakelijke compensatie is bepaald op 1,7 ha. Tussen de grondeigenaren en de gemeente is afgesproken dat voorafgaand aan het bouwrijp maken van de gronden er watercompensatie zal worden gerealiseerd. Inmiddels is de locatie van de watercompensatie bekend. De locatie is besproken met het Hoogheemraadschap van de Krimpenerwaard. Het betreft vier percelen gelegen aan de Provinciale Weg N210 met de kadastrale nummers C 1236, 4874, 4797 en 4798 gelegen in hetzelfde peilgebied als het aan te leggen bedrijventerrein De Nieuwe Wetering. De bestemming water past binnen het vigerende bestemmingsplan op deze locatie en er is een landschapsinrichtingsvoorstel gemaakt. Tenslotte wordt gesteld in het rapport dat het plangebied is gelegen in een zogenaamde boringsvrije zone ten behoeve van een waterwingebied. In de regels zijn hiervoor beperkingen opgenomen t.a.v. het gebruik van de gronden.