Op 2 juli 2010 heeft de provincie Zuid-Holland de Verordening Ruimte vastgesteld. De Verordening Ruimte draagt bij aan het realiseren van de provinciaal ruimtelijke belangen en doelen zoals die benoemd zijn in de structuurvisie Ruimtelijke Ordening en bevat hiertoe instructieregels die van belang zijn voor gemeenten bij het opstellen van hun bestemmingsplannen.
De verordening vormt de ‘wettelijke’ verankering op provinciaal niveau van de beleidsuitgangspunten die in de structuurvisie opgenomen zijn. Met betrekking tot onderhavig plan geeft de Verordening Ruimte regels ten aanzien van kantoren en bedrijven.
Ten aanzien van kantoren wordt in artikel 7 van de Verordening Ruimte gesteld dat bestemmingsplannen voor gronden die zijn gelegen buiten de invloedsfeer van bestaande haltes van het Zuidvleugelnet en buiten vigerende kantoorbestemmingen geen bestemmingen aanwijzen die nieuwe bebouwing voor kantoren mogelijk maken. Op grond van dit lid is de bestemming kantoor in onderhavig plangebied niet toegestaan. In lid 2 van het artikel worden echter een aantal uitzondering op het eerste lid gegeven. Voor onderhavig plangebied zijn de volgende uitzonderingen relevant:
- kleinschalige zelfstandige kantoren tot een bruto vloeroppervlak van maximaal 1.000 m2 per vestiging;
- bedrijfsgebonden kantoren met een bruto vloeroppervlak dat minder bedraagt dan 50% van het totale bruto vloeroppervlak en minder is dan 3.000 m2;
De bedrijfskantoren toegestaan binnen de bedrijfsbestemming 1,2 en 3 voldoen aan deze laatste eis.
Daarnaast moeten bestemmingsplannen die voorzien in nieuwe zelfstandige kantoren met een omvang van meer dan 1000 m2 bruto vloeroppervlak per vestiging, in overeenstemming zijn met een regionaal afgestemd kantorenprogramma, dit conform artikel 7 lid 3 van de Verordening.
Voor de uitbreiding van bedrijventerreinen is in Bergambacht op regionaal verband een beleidsnota geschreven. Deze nota geeft de motivatie om bedrijvigheid op de onderhavige plek in combinatie met dienstverlenende en financiële bedrijven, met andere woorden kantoren, te vestigen om o.a. de onbalans in arbeidsplaatssamenstelling in de regio op te heffen. Voor nadere onderbouwing wordt verwezen naar paragraaf 3.3.1. K5 gemeenten, economische visie ‘Kern van Balans’. Het bestemmingsplan voldoet zodoende aan het afwijkingsvereiste gesteld in de verordening.
De provinciale verordening stelt dat voor locaties die op kaart 6 van de verordening zijn aangewezen als bedrijventerrein enkel de bedrijfsbestemming is toegestaan en geen andere functies die deze functies belemmeren. Het bestemmingsplan voldoet aan deze eis omdat in het plan overwegend de bedrijfsbestemming is toegestaan. In beperkte mate is groen, verkeer en agrarisch toegestaan. De bestemming verkeer en groen is gebaseerd op het beeldkwaliteitplan en dient ten behoeve van een goed ontsloten en kwalitatief bedrijventerrein. De ondergeschikte agrarische bestemming is opgenomen conform de bestaande bestemming met de mogelijkheid deze in de toekomst te wijzigen in bedrijf. Het bestemmingsplan voldoet zodoende aan het gestelde in de verordening.
De provinciale verordening staat perifere detailhandel toe buiten de daarvoor aangewezen opvanglocaties. Het betreft hier dan de vestiging van een individueel bedrijf. Hierbij is het niet toegestaan dat er een nieuwe perifere detailhandelsconcentratie ontstaat. Voor zover vestiging plaatsvindt op een bedrijventerrein mag het aandeel
van bedrijven in perifere detailhandel niet meer bedraagt dan 10% van het totale oppervlak van het bedrijventerrein.
In het verlengde van de structuurvisie is door de provincie Zuid-Holland een provinciale verordening opgesteld. In de verordening worden een aantal regels gegeven met betrekking tot bedrijventerreinen en kantoren. Het bestemmingsplan voldoet aan de regels uit de verordening omdat het een bedrijventerrein realiseert op een provinciaal aangewezen plaats. Tevens is de afwijking om een beperkte kantorenlocatie op te nemen mogelijk binnen de verordening omdat dit gebaseerd is op regionale afspraken. Voor perifere detailhandel wordt aangesloten bij het provinciale beleid. Het bestemmingsplan voldoet daarmee aan de verordening.