Plan: | Eerste wijziging bestemmingsplan Aarlanderveen |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0484.WbrAarlandervnsew3-0004 |
De aspecten Verkeerslawaai, Industrielawaai, Railverkeerslawaai en vliegtuiglawaai vormen geen belemmering voor de realisatie van dit plan.
Geluidsoverlast kan veroorzaakt worden door industrielawaai, railverkeerslawaai, wegverkeerslawaai en luchtverkeerslawaai van Schiphol. In het plangebied is alleen wegverkeerslawaai relevant. Langs en door het plangebied lopen een aantal drukke verkeerswegen. De wettelijke geluidzones van deze wegen reiken tot binnen het plangebied.
Verkeerslawaai
Ter bepaling van de geluidsbelasting dient op grond van artikel 74 van de Wet geluidhinder (Wgh) iedere weg in beschouwing te worden genomen, tenzij de weg binnen een woonerf is gelegen of dat voor een weg een maximum snelheid geldt van 30 km/uur. De te beschouwen wegen kennen een zone, een aandachtsgebied waarbinnen een akoestisch onderzoek dient plaats te vinden. De omvang van een zone is afhankelijk van het aantal rijstroken en de typering van het gebied (binnenstedelijk of buitenstedelijk). Binnenstedelijk is het gebied binnen de bebouwde kom en Buitenstedelijk het gebied buiten de bebouwde kom.
Op grond van artikel 82 van de Wgh bedraagt de voorkeursgrenswaarde 48 dB op de gevel van een geluidsgevoelige bestemming. Artikel 83 geeft het bevoegd gezag de mogelijkheid om een hogere waarde vast te stellen. Voor het Buitenstedelijk gebied geldt dat er maximaal een hogere waarde mag worden vastgesteld van 53 dB. Voor nieuw te bouwen geluidsgevoelige bestemming binnen de bebouwde kom is deze waarde wettelijk maximaal 63 dB.
Het vaststellen van een hogere waarde is alleen mogelijk als, maatregelen gericht op het terugbrengen van de geluidsbelasting tot 48 dB onvoldoende doeltreffend, danwel stuiten op bezwaren van stedenbouwkundige, verkeerskundige, landschappelijke of financiƫle aard (artikel 110 a, lid 5 Wgh)
Alvorens aan bovenstaande waarden wordt getoetst, mag op grond van artikel 110g Wgh, van de berekende geluidsbelasting 2 dB worden afgetrokken voor wegen waarvoor een maximum snelheid geldt van 70 km/uur of meer en 5 dB voor de overige wegen.
Een hogere waarde zal alleen worden verleend zodra duidelijk is dat er (bouwkundige) maatregelen zijn of worden getroffen om het binnenniveau te laten voldoen aan de grenswaarde zoals opgenomen in het Bouwbesluit.
Het Algemeen Bestuur van de Milieudienst West-Holland heeft, op 15 maart 2007, in het kader van de decentralisatie van de procedure tot vaststelling van een hogere waarde, richtlijnen vastgesteld. Op basis van deze richtlijnen stelt de Milieudienst een maximale hogere waarde van 58 dB voor verkeerslawaai. Dit is 5 dB lager dan het wettelijk maximum. Een hoger waarde tot het wettelijk maximum zal alleen in uitzonderingsgevallen en bijzondere situaties aan de orde zijn.
De voormalige meubelmakerij is gelegen aan het gedeelte van de Aarlanderveenseweg waar een maximum snelheid geldt van 30 km/uur. Dit geldt ook voor de nabijgelegen Dorpsstraat. Het plan valt daarom buiten het regime van de Wet geluidhinder. Daarnaast is deze locatie als Wijzigingsbevoegdheid III (Dorpsstraat 119/Aarlanderveenseweg 3) opgenomen in het bestemmingsplan 'Aarlanderveen'. Voorafgaand aan de vaststelling van het bestemmingsplan is een akoestisch onderzoek uitgevoerd. Voornoemde wijzigingslocatie is opgenomen in dit onderzoek. De gevelbelasting zal ter hoogte van de Aarlanderveenseweg maximaal 55 dB (exclusief aftrek) gaan bedragen. Hiermee is het aspect verkeerslawaai op voldoende wijze beschouwd. Het vormt voor de realisatie van dit plan geen belemmering. Wel dient te worden voldaan aan het binnenniveau zoals bedoeld in het Bouwbesluit. Voor woningen bedraagt dit binnenniveau maximaal 33 dB.
De geplande appartementen ligt niet binnen de zone van een spoorlijn. Dit aspect wordt daarom niet nader beschouwd.
De geplande appartementen ligt niet binnen een geluidszone van een inrichting zoals bedoeld artikel 41 van de Wet geluidhinder. Dit aspect wordt daarom niet nader beschouwd.
De geplande woning ligt niet binnen de zogenaamde 20 Ke-zone van de luchthaven Schiphol. Binnen de 20 Ke contour (Kosten-eenheid) van Schiphol mag buiten bebouwd gebied alleen nog worden bijgebouwd als het saldo van sloop en nieuwbouw niet positief is. De Nota Ruimte geeft aan dat er geen grootschalige uitleglocaties (meer dan 200 woningen) mogen bijkomen binnen deze zone. Er is geen sprake van het realiseren van een grootschalige uitleglocatie. Dit aspect wordt daarom niet nader beschouwd. Binnen bebouwd gebied mag het aantal woningen wel toenemen binnen deze contour. Daarnaast ligt het bouwplan niet binnen de zone voor bouwbeperkingen op grond van het luchthavenbesluit. Dit betekent voor dit project dat het niet nader beschouwd behoeft te worden.