direct naar inhoud van 5.7 Duurzaamheid
Plan: Maximabrug
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0484.B107maximabrug-0003

5.7 Duurzaamheid

5.7.1 Duurzaamheidsbeleid

Gemeente Alphen aan den Rijn vindt duurzame ruimtelijke ordening belangrijk en streeft daar naar op het niveau van de stad, wijken buurten en gebouwen. Het algemene kader is het gemeentelijk milieubeleid (Gemeentelijke Milieubeleidsplan 3-GMP3), de concept Duurzaamheidsagenda (opvolger GMP3) en de regeling voor het duurzaam bouwen van woningen (Duurzaam Bouwenconvenant Rijnstreek en Woningbouw). Daarnaast heeft Alphen aan den Rijn ook klimaatambities.

5.7.2 Huidige en autonome situatie

Het plangebied heeft betrekking op een aanpassing van de huidige infrastructuur. Deze aanpassing zal plaatsvinden op, nu – grotendeels - onverhard en onbebouwd terrein. Voor zover bekend zijn er ook in de autonome situatie geen relevante ontwikkelingen.

5.7.3 Onderzoek

Bij de realisatie van het plan zal duurzaamheid worden beoordeeld op de criteria, zoals in de notitie detailniveau en reikwijdte is vermeld:

  • energieverbruik (tijdens aanleg en gebruik, exclusief energieverbruik van verkeer)
  • materiaalgebruik (duurzaam gebruik van grondstoffen bij de aanleg).

De effecten voor andere duurzaamheidsthema's zoals ecologie, en leefomgevingskwaliteit (geluid, lucht en trillingen) worden elders in de planMER en deze toelichting beschouwd.

Duurzaamheid in het verdere ontwerp en aanbestedingsproces

Na de huidige voorontwerpfase zijn de wijze van aanbesteden en contracteren uiteindelijk bepalend voor het eindresultaat voor energie-efficiëntie en duurzaam materiaalgebruik.

Een effectieve methode is uit te gaan van het bepalen van een kwantitatief criterium dat zich richt op het energieverbruik en/of CO² uitstoot ten gevolge van het project over zijn levensduur, dus: bouwlogistiek, materiaalgebruik en ook omrijdkilometers van weggebruikers (tijdens aanleg). De CO²-footprint van een ontwerp bepalen geeft veel inzicht. Projectspecifiek kunnen aan het uit te werken ontwerp in de uitvraag minimumeisen gesteld worden aan energieverbruik en materiaal impact, door het stellen van kwantitatieve minimum of na te streven referentiewaarden. Voor duurzaam materiaalgebruik kan gebruik worden gemaakt van het rekenprogramma DuBoCalc (of een andere vorm van Levenscyclus Analyse).