Plan: | Werkgebied - deelplan Nieuwland |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0482.bpwgdpnieuw076-ow01 |
Het externe veiligheidsbeleid richt zich op de risico's van het vervoer en gebruik van gevaarlijke stoffen. Doel hiervan is voor burgers een acceptabel veiligheidsniveau te waarborgen. Het risico wordt bepaald door de kans op en het effect van een incident met gevaarlijke stoffen. Binnen het externe veiligheidsbeleid staan twee begrippen centraal: het plaatsgebonden risico (PR) en het groepsrisico (GR). Voor het thema externe veiligheid worden twee type bronnen onderscheiden, namelijk:
Per brontype wordt in het onderstaande een omschrijving gegeven.
In de omgeving van het plangebied is een aantal risicovolle bedrijven aanwezig. Deze bedrijven zijn echter niet relevant voor de ontwikkelingen in het plangebied. Van geen van deze bedrijven reikt de PR 10-6-contour of het invloedsgebied tot aan het plangebied.
Risicovolle inrichtingen zijn in het plangebied niet rechtstreeks toegestaan. Wel is een wijzigingsbevoegdheid voor dergelijke inrichtingen opgenomen, waarvan onder de volgende voorwaarden gebruik mag worden gemaakt:
Door de beperking van de PR 10-6-contour (en daarmee tevens de beperking van het invloedsgebied voor het groepsrisico) en de aard van het plangebied en de omgeving (bedrijventerrein voor zware bedrijvigheid) wordt naar verwachting ruimschoots voldaan aan de oriëntatiewaarde voor het groepsrisico.
Spoorvervoer
De Sophiatunnel van de Betuwelijn ligt in de nabijheid van het plangebied. Er zijn geen externe veiligheidsrisico's verbonden aan het vervoer van gevaarlijke stoffen door deze tunnel.
Wegvervoer
Ten noorden van het plangebied ligt de route gevaarlijke stoffen (Grote Beer). Deze ligt op meer dan 200 m afstand van het plangebied. Er zijn ook geen andere wegen in de omgeving die vanwege het vervoer van gevaarlijke stoffen relevant zijn voor het plangebied. Het transport van gevaarlijke stoffen over de weg is daarom niet relevant voor de onderhavige planherziening.
Vervoer over water
Over de rivier de Noord vindt vervoer van gevaarlijke stoffen plaats. Ten behoeve van bestemmingsplan Werkgebied is in 2011 door de OZHZ een risicoanalyse uitgevoerd voor het transport van gevaarlijke stoffen over de Noord. Uit deze analyse is gebleken dat de PR 10-6-contour op de rivier de Noord zelf ligt en daarmee niet relevant is voor het plangebied. In de berekening van het GR is ook de (verwachte) populatie (ruime aanname) in het totale plangebied meegenomen. Het GR is zodanig laag dat deze niet is vast te stellen. Daarom kan volstaan worden met een beperkte verantwoording van het GR. De verantwoording kan beperkt worden tot de elementen waarover de Veiligheidsregio adviseert.
In verband met de effecten van een mogelijke plasbrand op het water dient in het kader van het basisnet rekening gehouden te worden met een aandachtsgebied van 25 m vanaf de oeverlijn van de Noord. Hierbinnen moet de realisatie van kwetsbare objecten zoveel mogelijk geweerd worden.
Buisleidingenvervoer
In de omgeving van het plangebied is een aantal hogedruk aardgasleidingen aanwezig. Geen van die leidingen ligt in het plangebied. Ten behoeve van bestemmingsplan Werkgebied is in 2011 door de OZHZ een risicoanalyse uitgevoerd voor deze gasleidingen. Uit deze analyse is gebleken dat de PR 10-6-contour op de leidingen zelf ligt en daarmee niet relevant is voor het plangebied. In de berekening van het GR is ook de (verwachte) populatie (ruime aanname) in het totale plangebied Containerterminal meegenomen. Het GR is ter hoogte van de onderhavige planlocatie zodanig laag dat deze niet is vast te stellen. Daarom kan worden volstaan met een beperkte verantwoording van het GR. De verantwoording kan beperkt worden tot de elementen waarover de Veiligheidsregio gaat adviseren.
Verantwoording groepsrisico
Voor het plangebied zijn een aantal risicobronnen relevant. In de omgeving van het plangebied is een aantal hogedruk aardgasleidingen aanwezig. Het wegvervoer van gevaarlijke stoffen vindt op meer dan 200 m plaats en is daarom niet relevant voor de onderhavige planherziening. Wel vindt vervoer van gevaarlijke stoffen over het water plaats.
Bij de verantwoordingsplicht GR staat de vraag centraal in hoeverre het GR als gevolg van een ruimtelijke ontwikkeling kan worden geaccepteerd, waarbij ook wordt ingegaan op welke veiligheid verhogende maatregelen er getroffen kunnen worden.
Naarmate de toename van het GR hoger is en de oriëntatiewaarde wordt benaderd of zelfs overschreden, zijn de eisen die worden gesteld aan de verantwoording zwaarder. Dit bestemmingsplan is in feite conserverend van aard: het plan maakt net als het vigerende bestemmingsplan bedrijvigheid mogelijk. Op dit moment is ter plaatse geen bedrijvigheid gevestigd (braakliggend terrein). Het GR zal als gevolg van het bestemmingsplan niet noemenswaardig toenemen. Om die reden kan volstaan worden met een beperkte verantwoording van het GR.
De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid heeft advies uitgebracht inzake de externe veiligheidssituatie in het plangebied (zie Bijlage 4). De gemeente acht de externe veiligheidssituatie in dit bestemmingsplan verantwoord. Dit vanwege de (in het algemeen geringe) hoogte van het GR, de aard van het plangebied (bedrijvigheid met mensen die in het algemeen een hoge zelfredzaamheid hebben) en de aard van het bestemmingsplan (consoliderend van aard). Voor de verantwoording wordt verwezen naar Bijlage 5.
Vanuit het aspect externe veiligheid zijn er geen belemmeringen voor het vaststellen van dit bestemmingsplan. Voor het GR als gevolg van de hogedruk aardgasleidingen en het transport over water kan volstaan worden met een beperkte verantwoording. In verband met de effecten van een mogelijke plasbrand op het water dient in het kader van het basisnet rekening gehouden te worden met een aandachtsgebied van 25 m vanaf de oeverlijn van de Noord. Hierbinnen moet de realisatie van kwetsbare objecten zoveel mogelijk geweerd worden. De gemeente acht de veiligheidssituatie en het bijbehorende groepsrisico na de beoogde planontwikkeling aanvaardbaar.