Plan: | Zaans Medisch Centrum |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0479.STED3779BP-0301 |
Binnen het geactualiseerde hotelbeleid van de Metropoolregio (besluit PRES actualisatie van regionaal hotelbeleid MRA, februari 2013 ) is de doelstelling geformuleerd om tot 2020 een groei van 9.400 hotelkamers in de MRA te realiseren.
Zaanstad heeft op dit moment een marktaandeel in de MRA van slechts 1% en heeft voldoende marktruimte om meer renderende kamers te laten realiseren.
Plangebied
Gelet op het minimale marktaandeel dat de gemeente heeft in de regio, en de marktruimte die er nog is, is het wenselijk om dit binnen de gemeente verder uit te breiden. De komst van een (zorg)hotel bij het Zaans Medisch Centrum sluit aan bij deze uitbreidingswens.
In de Uitvoeringsagenda van de Economische Structuurvisie 2012-2015 is ten aanzien van Toerisme opgenomen dat de gemeente Zaanstad hotels wil stimuleren om zich te vestigen in de gemeente. Hotels trekken veel andere bedrijvigheid aan en dragen ertoe bij dat het gebied aantrekkelijk en levendig wordt. Dit werkt positief door op het imago van Zaanstad en is van belang voor de lokale economie, de directe en indirecte bestedingen en de werkgelegenheid (1 hotel met gemiddeld 60 kamers genereert 40 arbeidsplaatsen).
Plangebied
De huidige hotels van Zaanstad voorzien met name in hotelkamers voor de toeristische bezoeker. Hotels die de bredere en goed renderende zakelijke markt en de zorg-wellnesssector bedienen zijn in Zaanstad nog niet vertegenwoordigd. In het plangebied is een hotelfunctie voorzien in de zorg-wellnesssector. Dit zou een goede aanvulling zijn op het reeds bestaande aanbod van hotels in de gemeente.
In 2009 is het Integraal Horecabeleid "Gezellig en veilig stappen in Zaanstad" vastgesteld. Doel van het horecabeleid is het verminderen van overlast en het creƫren van een prettige sfeer in de omgeving van de horecazaken rond het Damplein, Klauwershoek en de Zuiddijk.
Het Integraal Horecabeleid is uitgewerkt in concrete maatregelen die de vijf betrokken partijen; gemeente, politie, horecaondernemers, OM en de Brandweer, treffen. Voorbeelden van maatregelen zijn: het toezicht bij de ingang en in de horecagelegenheden, het toelatingsbeleid, het weren van drugs, wijziging van sluitingstijden en toezicht in de openbare ruimte.
Plangebied
Het plangebied maakt geen deel uit van de horecagebieden waar het integrale horecabeleid zich op richt. Aldus is het beleid niet van toepassing op de ontwikkelingen ten aanzien van horeca in het plangebied.
Deze beleidsregels zijn opgesteld in het kader van de nota 'Gezellig en veilig uitgaan in Zaanstad, Integraal horecabeleid 2008-2011'. Bij de vraag of in een concreet geval sprake is van ondergeschikte horeca wordt getoetst aan de door de burgemeester en wethouders vastgestelde 'Beleidsregels ondersteunende horeca'. In deze beleidsregels is een aantal bestemmingen genoemd waarin ieder geval sprake kan zijn van ondergeschikte horeca, zoals sport, maatschappelijk en cultuur & ontspanning. Voor ondergeschikte detailhandel gelden dezelfde uitgangspunten als voor ondergeschikte horeca.
Er is sprake van ondergeschikte horeca en detailhandel als:
Verder mag de activiteit niet worden uitgevoerd door derden, mag geen alcohol worden geschonken en mag er geen aparte reclame voor worden gemaakt.
Plangebied
De in het plangebied toegestane horeca betreft het (personeels)restaurant van het ziekenhuis en het (zorg)hotel. Beide ontwikkelingen zijn gezien hun omvang niet aan te merken als ondergeschikte horeca. In de regels is er dan ook voor gekozen om deze functies niet als ondergeschikt aan te merken.
Wel is het wenselijk dat deze functies wat betreft hun bedrijfsvloeroppervlakte ingeperkt worden, aangezien de hoofdfunctie van het plangebied 'Maatschappelijk' is en blijft. Om dit te kunnen waarborgen is in de regels een maximum brutovloeroppervlakte voor horeca opgenomen.
Aldus kan geconcludeerd worden dat de beleidsregels ondersteunende horeca niet van toepassing zijn.