Plan: | Zaans Medisch Centrum |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0479.STED3779BP-0301 |
Regionale samenwerking is essentieel. De provincie zet hierop in door middel van twee regionale adviescommissies detailhandel. In deze commissies worden grootschalige detailhandelsontwikkelingen besproken. Ontwikkelingen moeten goed op elkaar worden afgestemd, zodat leegstand en verpaupering worden voorkomen.
Bij detailhandelsontwikkelingen groter dan 5.000 m2 winkelvloeroppervlak (wvo) binnen bestaand winkelgebied of groter dan 1.500 m2 wvo buiten bestaand winkelgebied zijn gemeenten verplicht om advies te vragen aan één van de adviescommissies: de Regionale Adviescommissie Noord-Holland Noord (RAC NHN) of de Regionale Adviescommissie Noord-Holland Zuid (RAC NHZ). In de adviescommissies zijn gemeenten, bedrijfsleven en werknemersorganisaties vertegenwoordigd. De adviescommissies toetsen nieuwe ontwikkelingen aan provinciaal en regionaal beleid.
Plangebied
In het bestemmingsplan is ten behoeve van het realiseren van een supermarkt in het plangebied de functieaanduiding opgenomen. Aangezien dit voornemen buiten het bestaande winkelgebied is gelegen en groter is dan 1.500 m2 bvo is het voornemen voorgelegd aan de Regionale Adviescommissie Detailhandel Noord-Holland Noord (RAC NHN) (zie verder hoofdstuk 10).
Naast de provinciale afstemming stemmen gemeenten regionaal af door middel van de regionale visies op detailhandel. Hierin hebben de gemeenten hun gezamenlijke visie en ambities neergelegd. De gemeente Zaanstad maakt onderdeel uit van de Stadsregio Amsterdam. Op 13 december 2011 stelde de Raad van de Stadsregio Amsterdam het regionale detailhandelsbeleid vast.
Dit regionale detailhandelsbeleid kent zes uitgangspunten:
Plangebied
Voor de beoordeling van het voorgenomen retailprogramma zijn met name de volgende elementen van belang:
Initiatieven in het plangebied dienen de bestaande structuur te versterken. Binnen het verzorgingsgebied moet een voldoende voorzieningenniveau behouden blijven zodat de inwoners op een aanvaardbare afstand van hun woonplaats dagelijkse inkopen kunnen doen. Binnen het verzorgingsgebied zou voor elk bezoekmotief; reguliere boodschappen of bulkboodschappen, voldoende keuzemogelijkheid moeten zijn voor de bewoners en bezoekers.
De komst van het retailprogramma, als onderdeel van de zorgboulevard, kan een welkome bijdrage leveren aan het verbeteren van de bestaande winkelstructuur. Van duurzame ontwrichting zal geen sprake zijn, aangezien er op aanvaardbare afstand voldoende verkoopalternatieven voorhanden zullen zijn (zie verder hoofdstuk 10).
Zaanstad wil een aantrekkelijke gemengde woonwerkstad blijven en zet in op de ontwikkeling naar een meer gedifferentieerde economie. Dit wil zij bereiken door een kwalitatieve versterking van de bestaande economie, zowel fysiek als digitaal, en het leggen van accenten op moderne schonere economie: creatieve bedrijvigheid, toerisme, logistiek, food, innovatie en kennis. Daarbij wordt het vestigingsklimaat aantrekkelijker gemaakt door het verbeteren van de bereikbaarheid voor het Zaanse bedrijfsleven en het beter benutten van Zaanstads unieke ligging dichtbij Amsterdam, internationale havens en luchthaven Schiphol.
Binnen deze uitwerking van de economische structuurvisie ziet Zaanstad ruimte voor een nadrukkelijker rol van het bedrijfsleven, conform het collegeprogramma Wederzijds Aanspreekbaar.
De ruimtelijke en economische structuurvisies zijn nauw met elkaar, en de al eerder vastgestelde sociale structuurvisie, verbonden. Samen vormen deze documenten de drie richtinggevende kaders voor het gemeentelijk beleid van Zaanstad in de komend tien jaar. De concrete uitwerking van de economische en ruimtelijke structuurvisies vindt grotendeels plaats binnen het programma Zaan/IJ.
De Economische Structuurvisie (ESV) beschrijft de economische ambities van Zaanstad en de koers die Zaanstad wil bevaren naar realisatie van deze ambities. Het dient als afwegingskader en biedt uitgangspunten voor toekomstige (economische) deelnota's en feitelijke initiatieven.
Plangebied
Met de herontwikkeling van het ziekenhuisterrein wordt niet alleen het maatschappelijk aanbod aan medische en medisch-educatieve functies kwantitatief en kwalitatief versterkt, maar wordt ook ruimte geboden aan economische ontwikkelingen, hoofdzakelijk gelieerd aan de maatschappelijke functies. Er wordt ook ruimte geboden voor versterking van de foodsector in de vorm van een supermarkt. De integrale ontwikkeling van ziekenhuis en zorgboulevard zorgt er mede voor dat het ziekenhuisterrein onderdeel wordt van de stad.
Er is in Zaanstad geen actueel detailhandelsbeleid. Niettemin zijn in het oude beleid uit 2001 wel belangrijke richtingaanwijzers aangegeven die ook vandaag de dag nog gelden. Het oude beleid zet vooral in op versterking en concentratie van buurt- en wijkwinkelcentra in vooral Zaandam-Zuidoost. De voorkeur gaat uit naar een combinatie met andere voorzieningen.
De gemeente overweegt een algehele herstructurering van het winkelaanbod in Zaandam-Zuidoost/Midden, vanwege de versnipperde structuur, het onvolledige aanbod in een aantal winkelcentra en de gedateerde uitstraling van de meeste centra. In het wensbeeld van de gemeente bestaat de structuur in Zaandam-Zuidoost/Midden straks uit drie tot vijf grote volwaardige wijkwinkelcentra, centraal in de wijken en op goed bereikbare locaties.
Ontwikkelingsvisie Zaandam Zuidoost "Met elkaar verbonden"
In de 'Ontwikkelingsvisie Zaandam Zuidoost' (2004) heeft de gemeente detailhandel als één van de drie pijlers genoemd om de economie van Zaandam Zuidoost te verbeteren. Een van de uitgangspunten hierbij is dat elke wijk één winkelcentrum voor de dagelijkse boodschappen moet hebben. Door een goede spreiding van winkelcentra over Zuidoost en door concentratie van winkels op knooppunten wil de gemeente versnippering van het aanbod tegengaan.
In het beleid is de komst van een grootschalige supermarkt aan de nieuw te ontwikkelen zorgboulevard bij het Zaans Medisch Centrum al mogelijk gemaakt. Daarbij is tevens opgenomen dat de komst van deze grootschalige supermarkt betekent dat de winkel aan de Vermiljoenweg verkleind zal worden. De aldaar vrijkomende meters mogen dan worden ingevuld door speciaalzaken voor dagelijkse en niet-dagelijkse boodschappen.
Plangebied
Op het terrein van het Zaans Medisch Centrum wordt in de nieuwe situatie niet alleen een modern ziekenhuis gerealiseerd, maar wordt ook voorzien in een zorgboulevard en een gebouwde parkeervoorziening. Door de combinatie hiervan ontstaat een clustering van medische functies, wat resulteert in een versterking van de gezondheidszorg in Zaanstad.
De locatie leent zich, door zijn ligging aan de hoofdinfrastructuur tussen verschillende stadsdelen en met voldoende parkeermogelijkheid, voor het toevoegen van grootschalig supermarktaanbod.
Naar de effecten en eventueel benodigde maatregelen is onderzoek gedaan. De resultaten hiervan zijn verwerkt in de toelichting van dit bestemmingsplan (§ 5.2.3) en leiden tot aanvullende maatregelen en (privaatrechtelijke) afspraken. Het onderzoek toont aan dat de vestiging van een supermarkt op deze plek een waardevolle bijdrage levert aan het bestaande supermarktaanbod in het verzorgingsgebied.