direct naar inhoud van 4.8 Infrastructuur en parkeren
Plan: Zaans Medisch Centrum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0479.STED3779BP-0301

4.8 Infrastructuur en parkeren

afbeelding "i_NL.IMRO.0479.STED3779BP-0301_0008.jpg"

In deze paragraaf volgt een beschrijving van de bij het opstellen van dit bestemmingsplan van kracht zijnde beleidskaders ten aanzien van verkeer, parkeren en (ondergrondse) infrastructuur.

4.8.1 Regionaal Verkeer en Vervoer Plan (RVVP)

De doelstelling van het regionaal verkeers- en vervoerbeleid voor de vervoersregio Amsterdam is het realiseren van een niveau van bereikbaarheid dat past bij de wijze van sociaal, economisch en cultureel functioneren van de regio Amsterdam, waarbij tegelijkertijd aan eisen van leefbaarheid en milieu wordt voldaan. Het plan biedt een samenhangend pakket van maatregelen en projecten, waaronder een regionaal fietsnet, parkeerbeleid en locatiebeleid.

Plangebied

Voor het plangebied hebben de uitgangspunten van het Regionaal Verkeer en Vervoerplan hun vertaling gevonden in het gemeentelijk beleid ten aanzien van openbaar vervoer en fiets. Beschreven in respectievelijk in paragraaf 4.8.5 en 4.8.6

4.8.2 Zaans Verkeer Vervoer Plan (ZVVP)

Op 12 februari 2009 heeft de gemeenteraad het ZVVP vastgesteld. Het ZVVP is een integraal beleidsplan op het gebied van verkeer en vervoer. In het ZVVP staan de uitgangspunten die het bestuur hanteert om behalve oplossing van verkeersvraagstukken, ook oplossingen voor een schoner milieu dichterbij te brengen.

Plangebied

De uitgangspunten voor verkeer zijn nader uitgewerkt in paragraaf 5.2.4. De verkeerskundige uitgangspunten sluiten aan bij het beleid en de nadere uitwerking zal getoetst worden aan de vigerende beleidsregels.

4.8.3 Verkeersplan

Op grond van afspraken uit het convenant Duurzaam Veilig, gesloten tussen Rijk, Provincie en de Vereniging Nederlandse Gemeenten, is het Verkeersplan Zaanstad tot stand gekomen. Het verkeersplan is op 25 november 1999 door de gemeenteraad vastgesteld. Het belangrijkste onderdeel van dit plan is de wegcategorisering van de binnen de gemeente gelegen wegen. Doel van het categorisering van wegen is te komen tot voor de weggebruiker herkenbaar wegtypes en het daarbij behorende gedrag.

De hoogste categorie is de stroomweg. Deze weg is gericht op het snel laten doorstromen van het verkeer. De laagste categorie wordt gevormd door de erftoegangswegen. Dit zijn hoofdzakelijk wegen in woongebieden. De weg wordt gebruikt door auto's en fietsers. Het verkeer moet echter ook rekening houden met spelende kinderen en overstekende voetgangers. Van de weggebruiker wordt een lage snelheid verwacht. De inrichting van de weg moet dit duidelijk maken, bijvoorbeeld door het aanbrengen van drempels of versmallingen. De tussenliggende categorie is de gebiedsontsluitingsweg. Deze vormen een schakel tussen de stroomwegen en de erftoegangswegen. Vaak vormen zij ook een verbinding tussen verschillende delen van de stad. De wegen dienen grotere stromen verkeer af te wikkelen. Doorstroming is belangrijk; de snelheid ligt echter duidelijk lager dan op stroomwegen.

In 2003 is de wegcategorisering geactualiseerd op basis van ervaringen en nieuwe ontwikkelingen die zich op landelijk niveau hebben voorgedaan. De hieruit resulterende wegcategoriseringskaart met bijbehorende inrichtingseisen is door de gemeenteraad vastgesteld op 26 februari 2004.

Plangebied

In de uitgangspunten voor de nadere uitwerking van de verkeersaanpassingen, die omschreven staan in paragraaf 5.2.4, wordt rekening gehouden met de wegcategorisering. Juist in het plangebied, waar diverse verkeersstromen elkaar op verschillende punten kruisen, moet de verkeersstructuur voor alle weggebruikers herkenbaar zijn, zodat het gedrag hierop aangepast kan worden en er sprake is van een veilige verkeerssituatie.

4.8.4 Parkeernormen

Er is in de zorg een sterke verschuiving gaande van minder bedden en meer polibezoek. Hierop zijn de algemeen gehanteerde parkeernormen nog niet aangepast. Er is voor het stellen van de parkeernormen voor de nieuwbouw van het ziekenhuis en het realiseren van de zorgboulevard in dit bestemmingsplan daarom gebruik gemaakt van referentiecijfers van andere ziekenhuizen. Deze liggen voor de zorgfuncties hoger dan bijvoorbeeld de CROW-normen.

Plangebied
De parkeernormen voor de in dit bestemmingsplan opgenomen functies zijn:
Ziekenhuis :

  • 0,5 pp/ bed
  • 1,0 pp/ 1200 polikliniek bezoeken
  • 0,25 pp/ Fte personeel

Zorgboulevard:

  • 2,5 pp per 100 m2 BVO voor zorggerelateerde voorzieningen (huisartsen etc.)
  • 3,0 pp per 100 m2 BVO voor detailhandel / supermarkt

Wonen:

  • 1,6 pp voor woningen
  • 0,6 pp voor zorgwoningen

4.8.5 Openbaar Vervoervisie consessiegebied Zaanstreek

Op 9 oktober 2003 is de Openbaar vervoervisie concessiegebied Zaanstreek (OV-visie) door de gemeenteraad van Zaanstad vastgesteld. Hierin is het openbaar vervoerbeleid van de gemeenten Oostzaan en Zaanstad vastgelegd.

De gemeente Zaanstad is zelf niet bevoegd voor het openbaar vervoer; De Stadsregio Amsterdam is de formele opdrachtgever. Om bij de aanbesteding van het openbaar busvervoer Zaanse wensen in te kunnen brengen, is in de OV-visie een ideaal openbaar vervoernetwerk geschetst. De basis van het ideale busnetwerk wordt gevormd door ontsluitende lijnen die de woongebieden met het ziekenhuis, het centrum van Zaandam en de knooppunten verbinden. Daarnaast zijn er verbindende buslijnen die inwoners over grotere afstand snel vervoeren. In de spitsuren zijn er lijnen die de woongebieden rechtstreeks met een aantal belangrijke werkgelegenheidsgebieden verbinden.

In late avonduren is er een aangepast net. Naast deze reguliere lijnen acht de gemeenteraad ook een collectief vraagafhankelijk vervoersysteem (CVV) zeer wenselijk.

Het openbaar vervoer wordt op dit moment verzorgd op basis van de Openbaar Vervoervisie concessiegebied Zaanstreek 2010 en wordt verzorgd door Connexxion.

Aanvullend is een convenant afgesloten ten behoeve van realisatie van de HOV (hoogwaardig openbaar vervoer) Zaancorridor. De Zaancorridor streeft naar snel, comfortabel, betrouwbaar en frequent openbaar vervoer tussen Zaanstad en Amsterdam. De komende jaren worden twee hoogwaardige busroutes aangelegd tussen Zaanstad en Amsterdam. Het gaat om routes waar ook nu al bussen rijden, zoals lijn 391 en 394 en die de komende jaren stapsgewijs verder worden verbeterd tot hoogwaardig openbaarvervoersverbindingen. Ze rijden dan deels op vrije busbanen en krijgen voorrang bij de verkeerslichten.

Plangebied

Van belang is dat het ziekenhuis goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. Dit uitgangspunt wordt gehanteerd bij de verdere uitwerking van de verkeerskundige aspecten op het gebied van openbaar vervoer (zie paragraaf 5.2.6). Dit sluit ook aan bij de OV-visie waarin het ziekenhuis als een van de centrale knooppunten in de Zaanstreek wordt aangemerkt.

Eén van de lijnen van de Zaancorridor loopt over de Heijermansstraat in de richting van NS-Kogerveld en de Zaanse Schans ook hier wordt in de verdere uitwerking voorzieningen voor ingepast.

4.8.6 Fietsnota

Op 29 november 2007 heeft de gemeenteraad de fietsnota 'Bevorderen fietsverkeer Zaanstad' vastgesteld. Met de fietsnota en de uitvoering ervan wil de gemeente het fietsgebruik in Zaanstad bevorderen. In 2015 moet 35% van het aantal verplaatsingen met de fiets plaatsvinden. Dit onder andere ter verbetering van het milieu en ter verlichting van de autodruk in de verblijfsgebieden. Ook moet de (verkeers)veiligheid van en voor de fietser versterkt worden.

Zaanstad doet al veel dingen op het gebied van verbeteringen ten behoeve van het fietsverkeer. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van het Westerwindpad en zeer recentelijk nog het realiseren van een OV-fiets uitgiftepunt op station Krommenie-Assendelft. Er moet echter meer gebeuren. Vandaar dat er een fietsnota is opgesteld met een Actie Plan Fiets dat concrete maatregelen omvat. Enkele maatregelen zijn bijvoorbeeld de aanleg van (ontbrekende) fietspaden, verbetering van wegbewijzering, verbetering van het fietsparkeren en diefstalpreventie.

Plangebied

Uitgangspunt bij de verdere uitwerking van het plan is dat er ten aanzien van de fietsverbindingen logische routes worden aangelegd en waar nodig versterkt. Hierbij wordt extra aandacht besteed aan de zwakke schakel in het fietsnetwerk in de Heijermansstraat. Daarbij wordt in ieder geval aangesloten op de fietspaden van en naar het Veldpark om zo de fietsverbindingen met de woonwijk en het buitengebied in stand te houden. In het verlengde van de Hoogaarslaan ligt een langzaam verkeer verbinding via een brug over de Gouw naar de locatie van het ZMC. Bij de herontwikkeling van het gebied is het van belang dat deze verbinding een logisch vervolg krijgt naar (de entree van het) ziekenhuis en vanaf daar verder aantakt naar de Rosmolenbuurt.

4.8.7 Nationaal Antennebeleid 2000

Het overheidsbeleid met betrekking tot basisstations voor UMTS is neergelegd in de nota Nationaal Antennebeleid 2000. De essentie van dit beleid is dat alleen voor antennemasten die hoger zijn dan 5 meter een vergunning voor de activiteit bouwen is vereist. Afspraken met betrekking tot het plaatsen van de vergunningvrije masten zijn, in het kader van het Nationaal Antennebeleid, uitgewerkt in een convenant tussen de overheid, de VNG en de operators van mobiele technologie.

Plangebied

In het plangebied zijn enkele antennemasten aanwezig. Het Nationaal Antennebeleid richt zich op realisatie van nieuwe masten hoger dan 5 meter. Indien er nieuwe masten met een hoogte van meer dan 5 meter in het plangebied zullen worden toegevoegd, zal een vergunning worden aangevraagd. Bij nieuwe masten met een hoogte van minder dan 5 meter wordt rekening gehouden met de afspraken uit het convenant.

4.8.8 Hoogspanningslijnen - zakelijk recht

Op de strook grond (of water) onder hoogspanninglijnen rust een zakelijk recht (12 maart 1974) tussen de netbeheerder en de eigenaren. De strook, ook wel zakelijk recht strook, veiligheid strook of belemmerde strook genoemd, is 72 m breed (2x36m). Binnen deze strook zijn beperkingen opgelegd waar de eigenaren zich aan moeten houden. Deze beperkingen zijn opgenomen in de “Vestiging zakelijk recht Rep. No. 6438, 12 maart 1974“ en de “Veiligheid- voorschriften voor werken in de nabijheid van hoogspanningsverbindingen” van Tennet.

Plangebied

In het plangebied bevinden zich geen hoogspanningsleidingen, zodat er ook geen sprake is van een zakelijk recht strook, die op de verbeelding dient te worden weergegeven.