direct naar inhoud van 6.4 Een doorkijk naar de toekomst
Plan: Structuurvisie bedrijventerreinen - naar een nieuw gezicht voor Weesp
Status: vastgesteld
Plantype: gemeentelijke structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01

6.4 Een doorkijk naar de toekomst

Inspiratie: een nieuw Vechtstadje

afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0094.jpg"

inspiratie

afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0095.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0096.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0097.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0098.jpg"

Weesp bevindt zich zoals gezegd op een belangrijke plek in de regio, doorsneden door grote infrastructuurlijnen. Op dit moment ligt er een grote opgave om de verbindingen voor auto en openbaar vervoer tussen Amsterdam en Almere te verbeteren. Weesp kan en zal daarin een prominente rol spelen. Met name de voorgenomen verbreding van het spoor zal een invloed hebben op de stad en gemeente. De overlast en barrièrewerking van het spoor zullen daardoor hoogstwaarschijnlijk toenemen, zeker als ook de Bloemendalerpolder gerealiseerd is.

Daarbij speelt dat de huidige spoorbrug over de Vecht zijn maximale capaciteit bereikt lijkt te hebben. Deze brug vormt op dit moment al een bottleneck en zal bij verdere uitbreiding en intensivering aangepakt moeten worden. Prorail is in dat verband bezig met de eerste verkenningen naar mogelijke oplossingen op deze plek en het verdiepen van het spoor en het aanleggen van een tunnel onder de Vecht is daarbij de revue gepasseerd.

Een verdiept spoor is voor Weesp de meest voor de hand liggende oplossing, aangezien daarmee de overlast kan worden beperkt en de barrière tussen bestaande stad en de ontwikkelingen in de Bloemendalerpolder kan worden geslecht.

Voor de ontwikkeling van de Nijverheidslaan zou een verdiept spoor een enorme kwaliteitsimpuls kunnen opleveren:

  • De huidige geluidsbelasting van het nu hoog gelegen spoor en de naastgelegen spoorbrug verdwijnt zonder dat daar maatregelen als een geluidsscherm voor noodzakelijk zijn.
  • De mogelijkheid bestaat het station en meer prominente plek in de stad te geven gekoppeld aan de Stationsweg en misschien zelfs wel aan de Vecht? Een inspirerende gedachte is om in Weesp uit te stappen en vervolgens in de stationshal over de Vecht uit te kijken, met het oude en nieuwe waterfront in het panorama.
  • De aansluiting op de bestaande stad kan aanzienlijk verbeterd worden. De mogelijkheid ontstaat om vanaf de oude binnenstad één continue openbaar waterfront aan de Vecht te maken. Dit waterfront loopt dan in één vloeiende lijn vanaf Achter het Vosje, via de Hoogstraat, de Stationsweg en het nieuwe waterfront op de Nijverheidslaan tot aan de begraafplaats en van daaruit naar het nieuwe woongebied in de Bloemendalerpolder. In een dergelijke opzet zouden binnenstad, station, Nijverheidslaan en Bloemendalerpolder op een logische manier onlosmakelijk met elkaar verknoopt worden. En allemaal langs het water van de Vecht.

Gezien de complexiteit en onzekerheid van dit proces is de mogelijke verdieping van het spoor in deze structuurvisie vooralsnog alleen als doorkijk in de toekomst meegenomen. Indien in de toekomst daarover meer duidelijkheid is kan dit meer handen en voeten krijgen in de structuurvisie.