direct naar inhoud van 6.5 Aandachtspunten
Plan: Structuurvisie bedrijventerreinen - naar een nieuw gezicht voor Weesp
Status: vastgesteld
Plantype: gemeentelijke structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01

6.5 Aandachtspunten

afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0099.jpg"

inspiratie

afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0100.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0101.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0102.jpg"

Een aantal praktisch aandachtspunten bij de transformatie van de Nijverheidslaan:

  • Waar mogelijk wordt de bestaande wegenstructuur als onderlegger gebruikt, zodat een gefaseerde ontwikkeling niet in de weg wordt gestaan.
  • Voor bestaande bedrijven wordt gezamenlijk gezocht naar een locatie voor herplaatsing. Bedrijventerrein Noord zou hier goede alternatieven kunnen bieden. Voor de transformatie van (een groot deel van) de Nijverheidslaan naar wonen is in ieder de uitplaatsing van Smit & Zn noodzakelijk, in verband met de aanwezige milieucontour. Een klein gedeelte van de locatie, direct ten oosten van het spoor, kan ook zonder de verplaatsing
    in ontwikkeling worden genomen.
  • Het huidige bedrijventerrein Nijverheidslaan is vervuild. Bij een opwaardering en verdere ontwikkeling zal er nader onderzoek moeten plaatsvinden naar een mogelijke sanering.
  • Bij de transformatie van de Nijverheidslaan naar wonen zal terdege rekening gehouden moeten worden met de geluidsoverlast van het spoor. Het nemen van maatregelen bij de bron (geluidsdempers, geluidsscherm, etc.) lijkt het meest praktisch. Nader overleg met Prorail is bij de verdere planvorming noodzakelijk.
  • Tevens dient rekening gehouden te worden met de (externe) veiligheid rond het spoor. Om die reden zal er in ieder geval minimaal 30 meter afstand tussen spoor en nieuwe ontwikkelingen dienen te blijven.
  • Wonen vormt de hoofdfunctie op de Nijverheidslaan, met de beschreven mix van wonen en werken aan de zijde van het spoor. Ook zal onderzocht worden of er nog mogelijkheden liggen om de bestaande watergebonden bedrijvigheid binnen het gebied een nieuwe plek te geven, bijvoorbeeld aan de noordzijde. Dit mag nadrukkelijk niet ten kosten gaan van de toekomstige woonkwaliteit van het nieuwe Vechtstadje. Bij een eventuele toekomstige verplaatsing zal gezamenlijk gekeken worden naar een goede oplossing.
  • Daarnaast zal gezocht worden naar mogelijkheden om her en der lichte daghoreca toe te passen, bijvoorbeeld in de vorm van een restaurant aan het water, of een theehuis. Ook hier geldt uitdrukkelijk dat het geen overlast mag veroorzaken voor het nieuwe wonen. Het belangrijkste doel is een bepaalde levendigheid en verbondenheid met het water te creĆ«ren.
  • Er dient een calamiteitenverbinding te worden gerealiseerd aan de noordzijde van de begraafplaats. Deze kan tevens dienst doen als langzaamverkeerroute naar de Bloemendalerpolder.

afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0103.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0104.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0105.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0106.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0107.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0108.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0109.jpg"

  • De in te richten straatprofielen worden informeel, de auto is gevoelsmatig te gast. Parkeren vindt waar mogelijk plaats binnen de blokken. Dit hoeft niet overal verdiept, het mag ook gebouwd op maaiveld, in de vorm van achterstraatjes, drive-in woningen of parkeerkoffers. De exacte oplossing zal per bouwblok nader onderzocht worden.
  • Rond het nieuwe Vechtstadje komt een openbare kade waar de aangrenzende woningen met hun voordeur op aansluiten. Aan de kade liggen mogelijkheden voor het aanleggen van plezierjachten, bijvoorbeeld van bewoners, maar ook van bezoekers en kan onderzocht worden of er mogelijkheden liggen voor bescheiden steigers. Belangrijk daarbij is dat het water vanuit het woongebied goed ervaarbaar blijft.
  • Een mogelijke toekomstige verdieping van het spoor is een geweldige kwaliteitsimpuls voor het nieuwe woongebied en de stad als geheel, maar de ontwikkeling van de Nijverheidslaan moet er niet afhankelijk van zijn. De eventuele verdieping of verbreding is een autonoom proces, dat binnen de verdere planvorming voor de Nijverheidslaan niet zal worden geblokkeerd.
  • Uitgangspunt is dat de gemeente geen actieve rol gaat spelen bij de herontwikkeling van de Nijverheidslaan. De gemeente activeert en faciliteert, de markt initieert en investeert. Indien mogelijk wordt er aangestuurd op een verevening van opbrengsten ten gunste van investeringen in Noord. De omvang en opzet van deze verevening zal nader bepaald moeten worden bij de latere uitwerking. Bij het actualiseren van het flexibel uitvoeringsprogramma bij deze structuurvisie kan vervolgens ingespeeld worden op de uitkomsten en de verevening geborgd worden.
  • Trekker in de transformatie wordt een door de markt op te richten en door de gemeente te faciliteren ontwikkelingsmaatschappij.