Plan: | Structuurvisie bedrijventerreinen - naar een nieuw gezicht voor Weesp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | gemeentelijke structuurvisie |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01 |
Voor werkstad Noord wordt een duidelijk imago gecreëerd, waarbij niet kwantiteit maar kwaliteit voorop staat. Ondernemers zoeken niet alleen een goed ontsloten plek, maar ook een eigenzinnige locatie en een onderscheidende identiteit voor een concurrerende prijs. Binnen de regio heeft Weesp wat dat betreft goede mogelijkheden.
Werkstad Noord gaat zich onderscheiden door haar goede ontsluiting op de A1 en nabijheid van het station, maar ook door het bijzondere uitzicht over het Amsterdam Rijnkanaal en de uitgesproken groene uitstraling. Dit laatste krijgt vorm in grote straten, gevels en daken. Blikvanger is ook wat dat betreft weer het Werklandgoed.
Parkmanagement speelt daarin een grote rol. De belangrijkste mogelijkheden voor het creëren van en hoogwaardige en groene uitstraling in Noord liggen namelijk niet in de openbare ruimte, maar in de inrichting van het privé terrein en de uitstraling van de bebouwing.
De gemeente zal samen met de betrokken ondernemers een beeldkwaliteitsplan opstellen waarin spelregels worden opgenomen die de samenhang en groene uitstraling moeten waarborgen, zonder daarbij een belemmering te vormen. Ook hier geldt weer dat er geen ingrijpende veranderingen noodzakelijk zijn en een opwaardering van de uitstraling en samenhang prima bewerkstelligd kan worden binnen een 'organisch en geleidelijk proces', dat voldoende ruimte laat voor initiatieven. De ervaring leert dat relatief eenvoudige ingrepen zoals bijvoorbeeld de herinrichting en afstemming van de voortuinen, het oplossen van een deel van het parkeren op eigen terrein, het opknappen van de voorgevel, of het afsluiten van de rommelige achterterreinen een groot effect hebben.
Specifieke aandacht dient daarbij te zijn voor de randen van Noord, deze bepalen immers voor een belangrijk deel het gezicht van de werkstad. Ingezet wordt allereerst op een strategische situering van de representatieve bedrijvigheid; perifere detailhandel langs de Hogeweyselaan en creatieve en kennisintensieve bedrijvigheid langs het kanaal. De Amstellandlaan wordt begrensd door een mix van kantoren en wonen.
Daarnaast zal groen een belangrijke rol spelen. Aan de zijde van het spoor komt een brede groene omzoming, met hoog opgaand groen en ruimte voor waterberging. Langs het Amsterdam Rijnkanaal vormt de dijk en bomenlaan een belangrijke groene afronding. Dit wordt verder versterkt door juist hier in te zetten op groene daken en groene gevels. Bij een geleidelijke herprofilering van deze zone is daarnaast de overtuiging dat de bedrijven een meer representatief gezicht zullen maken naar het kanaal.
Accenten
Prominente plekken, zoals bij de entrees en op belangrijke hoeken worden gemarkeerd met een architectonisch accent. Deze werken als herkenningspunten en dragen zo bij aan de oriëntatie en leesbaarheid van het gebied. Tevens markeren ze blikvangende locaties en zijn op die manier bepalend voor het imago en de uitstraling van het gehele gebied. Met de ontwikkeling van een architectonisch icoon op een belangrijke plek kan een bijdrage worden geleverd aan het opbouwen van een nieuw en eigenzinnig imago.