direct naar inhoud van 4.3 Een heldere functionele zonering en onderscheidend imago
Plan: Structuurvisie bedrijventerreinen - naar een nieuw gezicht voor Weesp
Status: vastgesteld
Plantype: gemeentelijke structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01

4.3 Een heldere functionele zonering en onderscheidend imago

afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0054.jpg"

Principe: zonering

Behalve de Hogeweyselaan, die zich onderscheidt door de concentratie retail/autohandels, zijn er op dit moment geen duidelijke zoneringen aanwezig binnen bedrijventerrein Noord. In principe kent het gehele bedrijventerrein een gemengde samenstelling.

In de toekomst is er behoefte aan die herkenbare functionele zonering, waarbinnen de verschillende profielen van Noord een eigen gezicht krijgen en waarbinnen een zekere mate van clustering van complementaire bedrijven kan plaatsvinden.

In toenemende mate is imago en uitstraling belangrijk, niet alleen voor bedrijven met de wens voor een prominente zichtlocatie, maar ook op 'gewone' bedrijventerreinen. Dynamische en levendige plekken met een eigenwijze groene uitstraling hebben de toekomst; het zijn deze locaties waar de toekomstige ondernemer zich graag mee afficheert.

Identiteit wordt steeds belangrijker en gelijkgestemde bedrijven zoeken elkaar in dat verband op. Dit is overigens ook om praktische redenen. De korte lijntjes en nabijheid van klanten, collega's en toeleveranciers maken het mogelijk effectiever verschillende bedrijfsprocessen op elkaar af te stemmen en daarmee efficiënt om te gaan met beschikbare ruimte.

Binnen de toekomstige werkstad Noord zijn drie karakteristieke zones te onderscheiden, inspelend op de aanwezige kwaliteiten:

1. De Hogeweyselaan is de bestaande hoofdroute en vormt tegelijkertijd de aansluiting met de stad. Hier zijn de nodige passanten en is een hoogwaardige representatieve uitstraling naar de rest van de stad noodzakelijk. Perifere detailhandel profiteert van deze zichtlocatie en innige relatie met de stad en is er veel aan gelegen om een representatief gezicht te maken. Langs de Hogeweyselaan wordt in het verlengde van de bestaande situatie daarom de zoeklocatie perifere detailhandel, waarbij wordt gedacht aan functies die qua maat en schaal niet in de binnenstad passen en een aanvulling vormen op het voorzieningenniveau van Weesp, zoals een bouwmarkt, autohandel, of woonboulevard. Nadrukkelijk is hier geen mogelijkheid voor ondernemingen die het voorzieningenniveau in de binnenstad zelf ondermijnen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0055.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0056.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0057.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0058.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0059.jpg"

2. De zone langs de groene dijk en het kanaal vormt in potentie een interessante locatie voor eigengereide bedrijven die een bijzondere locatie in de regio zoeken, met een goede ontsluiting, maar zonder de hoge kosten van de stad Amsterdam. Hier liggen derhalve mogelijkheden voor een nieuw gezicht van Weesp aan het Amsterdam Rijnkanaal en het aantrekken van nieuwe ondernemers en bedrijven. In de zone langs het kanaal zullen de omstandigheden moeten worden gecreëerd die kennisintensieve bedrijven en creatieve industrie kunnen verleiden zich in Weesp te vestigen. Daarbij kan gedacht worden aan high-tech productiebedrijfjes, internetbedrijven, reclamebureaus, onderzoek, multimedia, meubelmakers, design, etc. Het zijn ondernemers en bedrijven die zich aangetrokken voelen tot afwijkende architectuur en ludieke kunst, een groene werkomgeving, combinaties van wonen en werken, een spectaculair uitzicht over het kanaal, etc. In deze zone liggen in de toekomst uitgelezen mogelijkheden voor intensief ruimtegebruik, voor het stapelen van bedrijven, of groene gevels en groene daken. Interessant in dat verband is het zoeken van een intensieve samenwerking met de lokatie Domeinen. Daar liggen kansen voor kruisbestuiving en kan een eerste aanzet gegeven worden voor een nieuw imago.

3. In aanvulling daarop is het uiteraard belangrijk om voldoende ruimte te houden voor het faciliteren van de 'gewone bedrijvigheid', de bedrijfshallen, logistiek en productiebedrijven. Een royale zone waar ruimte blijft voor bestaande en nieuwe ondernemers, met brede wegen, royale kavels, eenvoudige expeditie en geen hoogdravende ambities ten aanzien van beeldkwaliteit en imago. In de middenstrook tussen de eerste twee beschreven zones is ruimte voor deze meer grootschalige bedrijvigheid. Uitgangspunt hier is een heldere en efficiënte invulling, de mogelijkheden voor grote kavels, met bijvoorbeeld een toegankelijke en afsluitbare expeditiestraat. Hier gelden eenvoudige en flexibele randvoorwaarden en is ruimte voor de bedrijven tot categorie 3 en eventueel zelfs 4. Binnen Weesp ligt voor deze categorieen de middenzone voor Noord het meest voor de hand, gezien de afstand tot de omliggende woonwijken. Met name categorie 4 bedrijven en Bevi-inrichtingen moet verantwoord kunnen worden ten opzichte van de effecten op de omgeving en met in achtneming van de Beleidsvisie externe veiligheid.

Grootschalige logisieke bedrijven en hogere categorieen zitten logiescherwijs vooral aan de noordzijde nabij de ontsluiting.
Kleinschalige lokale bedrijven, met tevens een sterke relatie met de N236 vinden dan hun plek aan de zuidzijde. Beeldkwaliteit zit hem hier met name in de overgang naar de openbare weg.

Het is niet noodzakelijk of zelfs wenselijk om deze functionele zonering nu rigoureus door te voeren. Er moet voldoende ruimte blijven voor bestaande ondernemers die vooralsnog prima zitten. Wel zet de structuurvisie in op het geleidelijk aansturen en handelen naar dit concept. De functionele zonering is daarbij een leidraad, maar zeker geen keurslijf.

afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0060.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0061.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0062.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0063.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0064.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0065.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0066.jpg"

Inspiratie: landgoed

De blikvanger; werklandgoed bij de entree

Binnen de nieuwe werkstad Noord is één bijzondere plek te definiëren, prominent bij
de entree van het gebied, aan het kanaal en net na de spoorbrug. Hier wordt de huidige 'verborgen en besloten' vrijplaats omgevormd tot een openbaar en groen werklandgoed voor creatieve bedrijvigheid. De Domeinen-locatie is nu een groene enclave met kunstenaars en kleinschalige bedrijvigheid in de oude monumentale panden van het voormalige marinecomplex. De insteek is deze locatie een grotere betekenis te geven voor het bedrijventerrein Noord en voor Weesp als geheel. Het nieuwe werklandgoed wordt een trekpleister voor bestaande en nieuwe creatieve en kennisintensieve bedrijven.

De monumentale panden worden waar mogelijk gerenoveerd of vernieuwd/herontwikkeld, het terrein wordt meer openbaar en transparanter en beter doorgaanbaar. Een open en groen landgoed voor het gehele bedrijventerrein, een plek die toegankelijk en uitnodigend is als een park voor de werknemers.

Het werklandgoed wordt de blikvanger bij de entree van het bedrijventerrein Noord en krijgt derhalve een zeer representatieve uitstraling en hoogwaardige invulling. Er komen mogelijkheden voor uitbreiding van de bebouwing in de groene rand, waarbij het groen echter ten alle tijden het beeld blijft domineren. Thema in het landgoed is werken in het groen.

Het werklandgoed wordt de aanjager voor de gewenste imagoverandering van Noord.