Plan: | Structuurvisie bedrijventerreinen - naar een nieuw gezicht voor Weesp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | gemeentelijke structuurvisie |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01 |
Positionering Noord t.o.v. A1 en N236
De ontsluiting en positionering van Noord in de regio wordt verbeterd door het realiseren van een directe aansluiting op de nieuwe ontsluitingsweg richting de A1. Deze nieuwe hoofdontsluiting voor Weesp loopt via de bestaande onderdoorgang onder het spoor aan de zijde van het kanaal. In de toekomst rijdt men vanaf de A1 langs het kanaal direct het bedrijvenpark Noord binnen. Een deel van deze ontsluitingsroute ligt op het grondgebied van de gemeente Muiden, nader overleg is in die zin noodzakelijk.
Bij de nieuwe entree van Noord bevindt zich als een blikvanger de locatie Domeinen, dat een bijzondere uitstraling en functie krijgt als aanjager van de opwaardering en herprofilering van Noord; het Werklandgoed.
Vanaf de nieuwe entree wordt via de Bloemendalerweg aangesloten op alle belangrijke hoofdwegen in Noord. Om die reden wordt ook binnen het bedrijventerrein zelf een nieuwe hoofdstructuur gedefinieerd. Nu vormt de excentrisch gelegen Hogeweyselaan de hoofdroute en slingert de ontsluiting bijna terloops langs een woongebied door het bedrijventerrein via de Gemeenschapspolderweg en de Flevolaan.
In de nieuwe opzet wordt er gekozen voor een meer diffuse ontsluitingsstructuur waarbij de Flevolaan en Pampuslaan net als de Hogeweyselaan de belangrijkste ontsluitingswegen vormen. De huidige profielbreedtes maken dit goed mogelijk. Net als de Hogeweyselaan zullen deze hoofdroutes worden ingericht als groene stadsstraten, geflankeerd door een royale bomenlaan. Bij een eventuele toekomstige herontwikkeling van het terrein van de rioolwaterzuivering kan de Flevolaan worden doorgetrokken richting de Bloemendalerweg en een logische en directe nieuwe hoofdontsluiting vormen. Op die manier worden de nieuwe entree en het Werklandgoed op een heldere manier met de rest van het bedrijvenpark verknoopt.
Deze heldere structuur maakt het eenvoudig te oriƫnteren binnen het gebied, komende vanaf de snelweg en creƫren een zekere mate van gelijkwaardigheid, zonder dode hoeken.
Daarnaast wordt op deze manier ingestoken op het ontmoedigen van doorgaand sluipverkeer, waardoor de route naar de N236 over Rijnkade en Amstellandlaan rustiger wordt.
De dijk langs het Amsterdam Rijnkanaal is nu een prachtige groene wandel- en fietsroute, die bij mooi weer behoorlijk intensief wordt gebruikt. Deze kade blijft als langzaamverkeersroute gehandhaafd, waarbij er gezocht zal worden om deze aan de noordzijde een betere verbinding te geven met de toekomstige ontwikkelingen in de Bloemendalerpolder. Ook aan de zijde van de Rijnkade zal gezocht worden naar mogelijkheden om hier een directe aansluiting voor voetgangers en fietsers te maken met de overzijde van Smal Weesp.
Op die manier wordt de kanaalkade een logisch onderdeel van een wandelrondje Weesp.