Plan: | Structuurvisie bedrijventerreinen - naar een nieuw gezicht voor Weesp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | gemeentelijke structuurvisie |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01 |
Principe: concentratie en transformatie
Weesp wordt letterlijk begrensd door belangrijke doorgaande lijnen; de spoorlijn naar
Amsterdam, Schiphol, Utrecht, Amersfoort en Almere aan de noordzijde, de N236/Gooilandseweg in het zuiden, de Vecht in het oosten en het Amsterdam Rijnkanaal aan de west-
zijde. Verder wordt de stad doorsneden door Smal Weesp, van oudsher de waterverbinding met Amsterdam. Ieder van deze lijnen heeft in het verleden een eigen aantrekkingskracht gehad op bedrijvigheid en ondernemers en heeft als gevolg daarvan een eigen identiteit en karakteristiek. En ook tegenwoordig biedt iedere lijn haar eigen kansen en potenties.
Kijkend naar de huidige positie en potentie van de verschillende lijnen ligt het voor de hand te zoeken maar het versterken van wonen en recreatie langs de Vecht en Smal Weesp en het werken in toenemende mate te koppelen aan het Amsterdam Rijnkanaal, het spoor en de A1.
De structuurvisie definieert voor ieder van de drie plangebieden een ontwikkelingsstrategie en geeft Noord, Nijverheidslaan en Rijnkade een eigen herkenbare identiteit mee:
In het verlengde van 'Daadkrachtig bouwen' wordt gekozen voor het geleidelijk steeds meer concentreren van de bedrijvigheid op Noord. Hier liggen immers de beste kansen voor intensivering en het uitbouwen van de werkgelegenheid. Voorwaarde daarvoor is een nieuwe directe aansluiting op de A1.
Op de Rijnkade en langs de Amstellandlaan wordt ingezet op een geleidelijke transformatie van extensieve bedrijvigheid naar een intensief en gemengd stedelijk milieu met wonen, werken en recreatie. Op de landtong tussen kanaal en binnenhaven en langs het water van de binnenhaven ligt wonen op dit moment meer voor de hand dan de bestaande bedrijfshallen. De plek heeft een grote kwaliteit met het uitzicht over het water, de relatief korte afstand tot het centrum en de goede ontsluiting voor zowel auto als langzaam verkeer. Met de ontwikkeling van het waterwonen van Aquamarin en de aanleg van de jachthaven is hier feitelijk al de eerste stap in gezet, de structuurvisie zet dit verder door. Bestaande bedrijvigheid op de landtong kan zich ontwikkelen op Noord, langs de
Amstellandlaan wordt ingezet op een combinatie van wonen en kantoren. De binnen-haven heeft een zeer strategische positie in het netwerk van recreatieve waterwegen in de regio en krijgt een rol als uitvalsbasis voor waterrecreatie en kan als zoeklocatie dienen voor waterwonen.
De Nijverheidslaan is verouderd en rommelig en zal met een nieuwe hoofdontsluiting langs het kanaal steeds meer gericht zijn op de (beperkte) lokale markt. De overtuiging is dat deze plek te mooi is voor de huidige laagwaardige bedrijfsfunctie, door de ligging in en aan de Vecht, naast het station en naast de historische binnenstad. Op de Nijverheidslaan liggen grote kansen voor wonen en recreatie; een gouden randje waar het nieuwe gezicht van Weesp als woon- en recreatiestad opnieuw vorm kan krijgen. In de structuurvisie wordt daarom ingezet op het transformeren van bedrijventerrein Nijverheidslaan in een eigentijds Vechtstadje, een bijzondere woonlocatie langs het water. De bestaande
bedrijven op de Nijverheidslaan krijgen waar mogelijk meer ontwikkelingsruimte op
Noord, zodat er op deze unieke plek ruimte komt voor een intiem nieuw waterstadje
langs de rivier. Hier bouwt Weesp voort op haar charmante waterfront, met nieuwe
woningen, aanlegplaatsen en openbare ruimtes aan de Vecht, her en der eventueel
aangevuld met hoogwaardige werkgelegenheid/kantoren. Ook zal hier gezocht worden naar een mogelijkheid om ruimte te vinden voor watersport gerelateerde bedrijven.
De gemeente Weesp wenst graag haar bedrijven te behouden en ruimte te bieden voor verdere ontwikkeling en individuele versterking en ontplooiing. Dit geldt uitdrukkelijk ook voor de bedrijven van de Nijverheidslaan en Rijnkade. In het verlengde van de structuurvisie zal daarom verkend worden wat de mogelijkheden zijn. De overtuiging is dat veel bedrijven een plek kunnen vinden op Noord waarmee de ontwikkelingspotenties voor de ondernemers kunnen verbeteren. Voor de watergebonden bedrijven zoals Hagen Beton en de scheepswerfjes zal nader gekeken worden wat de mogelijkheden zijn. Voor Hagen Beton zal onderzocht worden of een langshaven aan het Amsterdam Rijnkanaal tot de mogelijkheden behoort. Voor de watersport gebonden bedrijven is op de Nijverheidslaan een zoeklocatie opgenomen. Daarbij dient nadrukkelijk gesteld te worden dat de gemeente niet de intentie heeft bedrijven actief te gaan verplaatsen. Vooralsnog neemt de gemeente een faciliterende rol aan en laat de ontwikkeling aan de markt over.