Plan: | Structuurvisie bedrijventerreinen - naar een nieuw gezicht voor Weesp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | gemeentelijke structuurvisie |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01 |
Duurzaamheid is niet alleen een noodzaak voor het veiligstellen van onze toekomst en het waarborgen van de waarden van onze leefomgeving, maar kan tevens gebruikt worden als onderscheidend thema en aanzet tot imagoverbetering en revitalisering.
Duurzaamheid is een breed begrip en kent verschillende aspecten:
Stimuleren eigen energieopwekking, zonnepanelen, windenergie, aardwarmte, energie uit asfalt, etc.. Een inspirerende gedachte is dat met het dakoppervlakte van Noord een zonne-energiecentrale kan worden gecreëerd die voor een belangrijk deel in de energiebehoefte van Noord en misschien zelfs Weesp kan voorzien. Onderzocht kan ook worden of er mogelijkheden liggen voor windmolens.
Binnen werkstad Noord kan met relatief eenvoudige middelen worden gestreefd naar een maximale biodiversiteit. Groene daken en gevels dragen bij aan een eigenwijs en milieubewust imago, hebben een bijdrage in de waterberging, geven het gebied een aangename uitstraling en kunnen tegelijkertijd de ecologische waarde van het gebied enorm vergroten. Daarnaast kan gedacht worden aan slim bermbeheer, afspraken over de inrichting van voortuinen, ecologische oevers, etc.
Hergebruik materialen, cradle to cradle, nastreven van gesloten systemen. Daarbij kan gedacht worden aan de nieuwbouw, maar het is ook van toepassing op de productieprocessen.
Alle ambities en investeringen hebben alleen een echte betekenis als Noord de economische waarde weet te behouden en te vergroten. Het belangrijkste aspect van duurzaamheid is in die zin het creëren van een zekere mate van eeuwigheidswaarde. Eeuwigheidswaarde is bijvoorbeeld wat de historische binnenstad heeft bereikt of het voormalige marinecomplex met de voorgenomen renovatie. Dit kan alleen gewaarborgd worden als mensen van het gebied gaan houden, als het gebied een bepaald kwaliteit en sensibiliteit heeft.
Bij de planvorming en ontwikkeling van de verschillende gebieden zal er in ieder geval rekening moeten worden gehouden met de dan geldende wettelijke normen, alsmede het dan geldende beleid van de gemeente inzake duurzaam bouwen. De gemeente stimuleert de markt echter uitdrukkelijk 'een stapje meer' te zetten.
De gemeente Weesp streeft bij de revitalisering van Noord en de transformatie van Rijnkade en Nijverheidslaan naar uitgesproken duurzame woon- en werkgebieden, klaar voor de toekomst, met een bescheiden ecologische en energetische footprint.
Daarin wil het niet dogmatisch zijn, maar heeft het wel de intentie om in gezamenlijk overleg met de betrokkenen een plan van aanpak op te stellen en ambities vast te leggen.