direct naar inhoud van 3.2 Van werkstad naar werk-, recreatie- en woonstad
Plan: Structuurvisie bedrijventerreinen - naar een nieuw gezicht voor Weesp
Status: vastgesteld
Plantype: gemeentelijke structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01

3.2 Van werkstad naar werk-, recreatie- en woonstad

afbeelding "i_NL.IMRO.0457.SVBEDRIJVEN2010-vg01_0040.jpg"

Het opvallende aan Weesp is dat in het beeld voor de bezoeker en de passant vooralsnog vooral het werken dominant is. Weesp presenteert zich langs de spoorlijn en N236 als werkstad, waarbij bedrijventerreinen het beeld bepalen. Het prachtige historische centrum en de charmante plekken aan het water blijven verborgen; de binnenstad van Weesp is een verborgen pareltje.

Dit woon- en recreatiegezicht is nu ondergesneeuwd, maar wel degelijk een zeer kansrijke kant van Weesp. Met de vele mogelijkheden voor wonen en recreëren langs en op het water, de historie van de binnenstad en het uitgestrekte waterrijke recreatielandschap voor de deur is Weesp op 15 treinminuten van Amsterdam CS een ideale forenzenstad en recreatieve stapsteen tussen Amsterdam en het buitengebied. Het verder ontwikkelen en uitbouwen van deze kant van Weesp is een belangrijk speerpunt. De voorgenomen ontwikkeling van de Bloemendalerpolder speelt daar op in, maar verspreid over de stad liggen wat dat betreft nog veel meer mogelijkheden om hier handen en voeten aan te geven.

Lokaal en regionaal

Weesp heeft echter nadrukkelijk meer potentie dan alleen een woonstad voor forenzen. Het moet tegelijkertijd de huidige identiteit als werkstad koesteren en uitbouwen. Daarin zal de gemeente wel een helder profiel moeten kiezen. De kansen in Weesp liggen gechargeerd gezegd niet in de grootschalige watergebonden bedrijvigheid of in de zware industrie, net zo min als dat Weesp een A1-locatie is voor internationale hoofdkantoren.

Waar Weesp wel een sterke basis voor heeft is de lokale en regionale bedrijvigheid. Het is cruciaal daar ook in de toekomst zorgvuldig mee om te gaan en voldoende ruimte en mogelijkheden voor te creëren. Weesp heeft een lange geschiedenis van succesvolle ondernemers, enkele doorgegroeid tot nationale en internationale bedrijven die al decennia lang aan de stad en gemeente
verbonden zijn. Weesp moet de omstandigheden blijven bieden die een dergelijk klimaat bevor-
deren en er zorg voor dragen dat bestaande en nieuwe ondernemers zich binnen de gemeente

kunnen thuisvoelen en kunnen ontwikkelen. De gemeente Weesp wenst waar mogelijk bestaande bedrijven en ondernemers te behouden voor de gemeente. De overtuiging is daaarbij dat stilstand achteruitgang betekent en dat ook voor het duurzaam binden van bestaande bedrijven een impuls en verdere ontwikkeling noodzakelijk is. Noord lijkt de kansrijkste plek in Weesp om ruimte te bieden aan de verdere ontwikkeling van de meeste van de huidige ondernemers.

Kennisintensief en creatief

In aanvulling daarop lijkt Weesp binnen de oostflank van de Noordvleugel kansrijk voor
(startende) kennisintensieve bedrijven en creatieve industrie. In feite geldt voor deze ondernemers eenzelfde overweging als voor de woonforenzen; zij willen de kostbare stad ontvluchten, maar zijn onlosmakelijk verbonden met deze stad voor contacten en opdrachtgevers. Weesp is in dat verband een interessante optie. De stad ligt op zeer korte afstand van het hart van Amsterdam, heeft goede verbindingen over de weg en over het spoor en beschikt over interessante en onderscheidende locaties, bijvoorbeeld langs het Amsterdam Rijnkanaal. Weesp lijkt een goede optie voor bedrijven die snel op de A1 willen zitten, maar geen waarde hechten aan een dure zichtlocatie langs de snelweg. Voor ondernemers die niet de hoofdprijs willen of kunnen betalen in hartje Amsterdam, maar wel een bijzondere plek zoeken en tegelijkertijd regelmatig in de stad moeten zijn.

Uitstraling en imago is voor deze bedrijven belangrijk, zij zoeken geen grijs bedrijventerrein in een randgemeente, maar een unieke plek om zich mee te afficheren. Interessante waarden zijn in dat verband een uitzicht over het water, een bijzondere cultuurhistorie, een groene werkomgeving, bijzondere architectuur en een onderscheidende invulling van de openbare ruimte en private buitenruimte.Deze bedrijvigheid kent een relatief intensief ruimtegebruik. Binnen Noord ontstaat daarmee ruimte voor nieuwe bedrijven, maar ook mogelijkheden voor transformatie en functieverandering.