direct naar inhoud van 4.5 Archeologie
Plan: Burchtweg 9 te Sint Maarten
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0441.BPLGHBurchtweg9-VA01

4.5 Archeologie

In 1992 werd het Europese Verdrag van Malta ondertekend door een groot aantal EU-landen, waaronder ook Nederland, met als doel om het archeologische erfgoed veilig te stellen. Het Verdrag van Malta is in 2007 omgezet in de Nederlandse wetgeving door middel van een wijziging van onder andere de Monumentenwet gewijzigd. De bescherming van archeologische waarden is geregeld in de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (WAMZ), die onderdeel uitmaakt van de Monumentenwet. De kern van de WAMZ is dat wanneer de bodem wordt verstoord, de archeologische resten intact moeten blijven. Naast het inventariseren van de te verwachten archeologische waarde, moet het bestemmingsplan uiteindelijk, indien nodig, een bescherming bieden voor archeologisch waardevolle gebieden. Dit kan bijvoorbeeld door middel van het verplicht stellen van een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden.


Na raadplegen van de kaart behorende bij de Leidraad Landschap en Cultuurhistorie kan gesteld worden dat het plangebied valt in de noemer 'archeologische verwachtingen'. De gemeente Harenkarspel heeft deze waarden vertaald in de 'Beleidsnota Cultuurhistorie Gemeente Harenkarspel'.


Beleidsnota:

De 'Beleidsnota Cultuurhistorie Gemeente Harenkarspel', welke door de raad is vastgesteld op 17 juli 2012, zet uiteen op welke wijze verantwoordelijkheid wordt genomen voor het culturele erfgoed in de gemeente. Met de beleidsnota wordt inzichtelijk gemaakt welk belang de gemeente hecht aan behoud van cultuurhistorie (archeologie, cultuurlandschap en monumenten). Dit behoud dient gerealiseerd te worden door de cultuurhistorische elementen te beschermen, in stand te houden, goed beheer te stimuleren en te ondersteunen. In de nota wordt tevens vastgelegd hoe de gemeente ruimtelijke ontwikkelingen willen verenigen met dit doel.


De 'Beleidskaart Cultuurhistorie', behorende bij de beleidsnota, laat verschillende gebieden zien met ieder een eigen archeologische verwachtingswaarde. Ruimtelijke projecten worden (naast de gebruikelijke toetsingskaders) getoetst op basis van de verwachtingen op deze kaart.


afbeelding "i_NL.IMRO.0441.BPLGHBurchtweg9-VA01_0009.png"

Figuur 9. Archeologische Beleidskaart Harenkarspel (concept)

Conclusie:

Zoals op bovenstaande uitsnede is weergegeven bevindt de planlocatie zich in het gebied dat beschouwd wordt als hoge tot middelhoge trefkans en waarbij de voorwaarde wordt gesteld dat ar-cheologisch onderzoek nodig is bij plannen van 500 m2 en groter met een diepte van meer dan 50 cm. De nieuwbouw betreft een woonboerderij en bijgebouwen met een totale oppervlakte van ongeveer 345 m2. Hierbij is dus geen sprake van een onderzoek verplichting op het gebied van archeologie. Het aspect archeologie heeft geen invloed op het plan.