direct naar inhoud van 5.7 Water
Plan: HWC Verbindingsweg 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0439.BPHWC2013-va01

5.7 Water

5.7.1 Wettelijk kader

Op basis van beleid dat voortkomt uit de nota 'Waterbeleid 21e eeuw' is een watertoetsproces ingesteld bij de ruimtelijke planvorming. Het watertoetsproces heeft tot doel om elkaar vroegtijdig te informeren, adviseren, afwegen en beoordelen van het belang van water en dit in ruimtelijke plannen gestalte te geven. Een watertoetsproces leidt onder andere tot een waterparagraaf in het plan. De diepgang van de watertoets en de inhoud van de waterparagraaf kan verschillen naar de aard van de planvorming. De watertoets moet er voor gaan zorgen dat er bij de inrichting van ons land bewust rekening wordt gehouden met water. De waterbeheerder en initiatiefnemers (veelal gemeenten) nemen daarvoor samen de waterhuishoudkundige doelstellingen zichtbaar en evenwichtig mee bij alle ruimtelijke plannen of ingrepen. De watertoets is sinds 1 november 2003 wettelijk verplicht.

5.7.2 Analyse

Bij het tot stand komen van het bestemmingsplan heeft afstemming over het planvoornemen plaatsgevonden met de waterbeheerder Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Binnen het plan wordt er geen oppervlaktewater gedempt. Het dakoppervlak is ongeveer 360 m2. Het terrein rondom het gebouw wordt niet verhard, maar voorzien van gravel en achter het gebouw wordt een waterdoorlatend parkeerterrein aangelegd. Het verharde oppervlak blijft daardoor ruim beneden de grens van 800 m2 waarboven watercompensatie vereist is. Het schone dakwater kan worden geloosd op de naburige sloot. Er zal incidenteel, bij onderhoud van de ketel, proceswater vrijkomen uit de installatie. Hiertoe zal een aansluiting op de riolering worden gerealiseerd. Een watervergunning is voor de realisering van de HWC niet nodig.

De grens van het terrein van de HWC Verbindingsweg ligt op ruim 45 meter van de het Noordhollandsch Kanaal en ligt niet in of nabij de beschermingszone van de waterkering. Effecten op de waterkering worden dan ook niet verwacht.

5.7.3 Conclusie

Het verhard oppervlakte in onderhavig bestemmingsplan overschrijdt niet de grens van 800 m2 waarboven watercompensatie vereist is. Schoon dakwater wordt geloosd op de sloot en voor proceswater zal een aansluiting op de riolering worden gerealiseerd. Dit bestemmingsplan heeft geen invloed op de waterkering. Het aspect water vormt geen belemmering voor dit bestemmingsplan.

Over onderhavig bestemmingsplan heeft afstemming plaatsgevonden met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Hiermee is voldaan aan de wettelijk verplichte watertoets.