Plan: | HWC Verbindingsweg 2013 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0439.BPHWC2013-va01 |
Bij ruimtelijke plannen, dient het aspect externe veiligheid in acht te worden genomen. Het gaat hierbij om risico's ten aanzien van het vervoer, de opslag en het bewerken van gevaarlijke stoffen. De risico's met betrekking tot gevaarlijke stoffen worden geduid in het zogenaamde Plaatsgebonden risico (PR) en het Groepsrisico (GR). Het groepsrisico dient verantwoord te worden. De verantwoording is erop gericht om het bevoegd gezag een weloverwogen besluit te laten nemen over situaties waarin sprake is van een (toename) van het groepsrisico.
Plaatsgebonden risico (PR)
De kans per jaar dat een persoon komt te overlijden door een ongeval met (het transport van) gevaarlijke stoffen, indien deze persoon zich permanent (vierentwintig uur per dag, gedurende het gehele jaar) en onbeschermd op een bepaalde plaats zou bevinden.
Groepsrisico (GR)
De kans per jaar dat in één keer een groep mensen komt te overlijden bij een ongeval met gevaarlijke stoffen.
Het plaatsgebonden risico wordt beheerst door de inherente veiligheid (veiligheidsmaatregelen die aan risicobronnen zijn opgelegd zonder tussenkomst van externe veiligheid) waarmee risicobronnen zijn omgeven. De kans op een ongeval is daardoor zowel volgens de risicoanalyseberekeningen als blijkens de statistiek buitengewoon klein. Het plaatsgebonden risico is daarom een norm waaraan moet worden voldaan. De mogelijkheid van een ramp is een beleidsrelevante afweging voor de inrichting van de ruimte. Omdat de kans op een ongeval buitengewoon klein is, is de zeer kleine kans op een ramp daarmee per definitie een gegeven. Het groepsrisico is om die reden een oriëntatiewaarde, ten aanzien waarvan een afweging moet worden gemaakt. De oriëntatiewaarde van het groepsrisico heeft in beginsel geen wettelijk basis en het wettelijk gezag kan alleen op grond hiervan niet haar oordeel baseren. In de praktijk heeft de oriëntatiewaarde wel juridische relevantie en fungeert als markeringspunt, niet als wettelijke waarde met rechtsgevolgen (het al dan niet doorgaan van een plan).
Inrichtingen
In het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) staat wanneer het groepsrisico moet worden verantwoord. In de artikelen 12 en 13 van het Bevi is de verantwoordingsplicht voor het bevoegd gezag ten aanzien van de acceptatie van het groepsrisico wettelijk geregeld. Artikel 12 regelt de verantwoordingsplicht bij omgevingsvergunningen (voorheen milieuvergunningen) en artikel 13 bij de vaststelling van besluiten in het kader van de Wet ruimtelijke ordening. In artikel 13 lid 1 onder a tot en met i staat aangegeven welke onderwerpen in de verantwoordingsplicht aan de orde moeten komen. Kort samengevat moet het bevoegd gezag in de verantwoordingsplicht motiveren:
Basisnet en Besluit Transportroutes Externe Veiligheid
Momenteel is het Besluit Transportroutes Externe Veiligheid (BTEV) in ontwerp gepubliceerd. In dat Besluit en de bijbehorende basisnetten (voor wegen, spoorwegen en vaarwegen) worden veiligheidszones aangegeven waarbinnen geen nieuwe kwetsbare objecten mogen worden gerealiseerd en beperkte kwetsbare objecten slechts onder voorwaarden (gewichtige redenen zoals aangegeven in het BTEV4). Daarnaast worden in de omgeving van deze transportroutes beperkingen opgelegd in verband met de mogelijke effecten van een optredende plasbrand (plasbrandaandachtsgebieden). Ontwikkelingen binnen het plasbrandaandachtsgebied dienen te worden verantwoord. De huidige risiconormering ten aanzien van het vervoer van gevaarlijke stoffen volgt uit de circulaire risiconormering vervoer van gevaarlijke stoffen.
In het kader van externe veiligheid is er een quickscan uitgevoerd (DHV B.V., november 2012, Bijlage 1.5). In deze quickscan is getoetst of de HWC Verbindingsweg een (beperkt) kwetsbaar object is en/of het een risicobron vormt. Daarnaast is beoordeeld of de HWC Verbindingsweg valt onder het Bevi, Vuurwerkbesluit of de circulaire opslag ontplofbare stoffen voor civiel gebruik.
Kwetsbaar object/ risicobron
De HWC Verbindingsweg is geen object dat bestemd is voor het verblijven van personen en is daarmee geen (beperkt) kwetsbaar object. Vanuit het oogpunt externe veiligheid betekend dat het plangebied geen risico-ontvanger is. De risicobronnen in de omgeving vormen daarom per definitie geen belemmering voor realisatie van de HWC Verbindingsweg.
Bevi
De HWC Verbindingsweg valt onder het Bevi wanneer;
Circulaire opslag ontplofbare stoffen voor civiel gebruik
De HWC Verbindingsweg valt onder de Circulaire opslag ontplofbare stoffen voor civiel gebruik wanneer er ontplofbare stoffen worden opgeslagen.
De HWC Verbindingsweg is geen (beperkt) kwetsbaar object en valt niet onder het Bevi. Ook is de HWC Verbindingsweg geen risicobron die onder het Bevi, Circulaire opslag ontplofbare stoffen voor civiel gebruik of het Vuurwerkbesluit valt. Hierdoor is er geen nader onderzoek nodig naar het aspect externe veiligheid. Het aspect externe veiligheid is niet relevant voor de uitvoering van het plan.