direct naar inhoud van 5.4 Luchtkwaliteit
Plan: HWC Verbindingsweg 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0439.BPHWC2013-va01

5.4 Luchtkwaliteit

5.4.1 Wettelijk kader

In het kader van een goede ruimtelijke ordening wordt bij het opstellen van een bestemmingsplan uit een oogpunt van de bescherming van de gezondheid van de mens tevens rekening gehouden met de luchtkwaliteit. Op 15 november 2007 is wet- en regelgeving in werking getreden die tezamen bekend staat onder de naam 'Wet luchtkwaliteit'. Per 1 augustus 2009 is de Wet tot wijziging van de Wet milieubeheer (Wm, implementatie en derogatie luchtkwaliteitseisen) in werking getreden.


Op basis van deze wetgeving kunnen ruimtelijk-economische initiatieven worden uitgevoerd als aan

één of meer voorwaarden wordt voldaan:

  • het project leidt niet tot overschrijding van de grenswaarden (art. 5.16 lid 1 sub a Wm);
  • het plan draagt niet in betekenende mate bij aan een verslechtering van de luchtkwaliteit (art.
    5.16 lid 1 sub c Wm);
  • er worden grenswaarden overschreden, maar ten gevolge van het project is per saldo sprake van een verbetering van de concentratie van de betreffende stof of blijft de concentratie gelijk (art.5.16 lid 1 sub b onder 1 Wm);
  • er worden grenswaarden overschreden, maar ten gevolge van een door het project optredend effect of een met het plan samenhangende maatregel is er per saldo sprake van een verbetering van de concentratie van de betreffende stof of blijft de concentratie gelijk (art. 5.16 lid 1 sub b onder 2 Wm);
  • het project is genoemd of beschreven in, dan wel past binnen of is in elk geval niet strijdig met het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (art. 5.16 lid 1 sub d. Wm).
5.4.2 Analyse

In het kader van luchtkwaliteit is het onderzoek 'Luchtkwaliteit Hulpwarmtecentrale Verbindingsweg Purmerend' (DHV B.V., november 2012, Bijlage 1.3) uitgevoerd. In dit onderzoek is de emissie van stikstofdioxide (NO2) en fijn stof (PM10) inzichtelijk gemaakt. Deze emissies zijn getoetst aan de grenswaarden zoals deze in de Wet luchtkwaliteit zijn omschreven.

Uit de berekeningen blijkt dat bij de gevoelige bestemmingen in de nabijheid van het plangebied er geen overschrijdingen zijn van de etmaal gemiddelde grenswaarde voor fijn stof. De maximale overschrijdingsfrequentie van 35 keer per jaar waarbij de etmaal gemiddelde immissieconcentratie 50 ug /m3 bedraagt wordt niet gehaald. Tevens blijkt dat er geen overschrijdingen van de tijdelijke en toekomstige uurgemiddelde grenswaarde voor stikstofdioxide plaatsvinden. De tijdelijke jaargemiddelde immissiegrenswaarde van 60 ug/m3 wordt niet bereikt.

5.4.3 Conclusie

Uit het onderzoek blijkt dat zowel voor fijn stof als stikstofdioxide de emissiegrenswaarden niet wordt overschreden. Dit betekent dat het realiseren van de HWC Verbindingsweg in het kader van luchtkwaliteitsnormen doorgang kan vinden.