direct naar inhoud van Hoofdstuk 4 Functionele analyse
Plan: Bedrijventerreinen 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0439.BPBT2013-va02

Hoofdstuk 4 Functionele analyse

Bedrijven

De bedrijventerreinen De Koog en de Baanstee-West en -Oost zijn in principe bedoeld voor bedrijven die vanwege hun ruimtelijke uitstraling of de hinder die ze voor de omgeving (kunnen) opleveren niet in een woongebied passen. Beide terreinen vallen onder de segmentering van een modern gemengd bedrijventerrein. Op moderne gemengde bedrijventerreinen zijn alle soorten bedrijven toegestaan met een maximale hindercategorie 4. Burgemeester en wethouders kunnen ontheffing verlenen om in het oostelijke en noordelijke deel van de Baanstee-Oost bedrijven in categorie 5 toe te staan, mits deze de aard en uitstraling van een categorie 4-bedrijf hebben. Marktsegmenten voor dit soort terreinen zijn met name industrie, bouw, groothandel en diensten. Ten behoeve van het waarborgen van een verantwoorde afstand tussen bedrijven en milieugevoelige functies, zoals woningen, is een milieuzonering opgesteld. Deze wordt uiteengezet in paragraaf 5.2.

Als bijlage bij deze toelichting is een lijst gevoegd met een overzicht van bedrijven die op 9 november 2012, tijdens de voorbereiding van dit bestemmingsplan, op de terreinen aanwezig waren. Drie van deze bedrijven zijn provinciaal milieuvergunningplichting, dit zijn de warmtekrachtcentrale aan de Hertzstraat, de Purva aan het Netwerk en de Icova aan het Contact.

Bedrijfswoningen

Op de bedrijventerreinen zijn in totaal 55 vergunde bedrijfswoningen aanwezig. Gezien de beperkingen die bedrijfswoningen voor de bedrijfsvoering van omliggende bedrijven kunnen opleveren worden in het onderhavige plan nieuwe bedrijfswoningen niet meer mogelijk gemaakt. Een uitzondering wordt gemaakt voor de panden die zich in een strook aan de zuidzijde van het Volume bevinden, vanaf nr. 50 t/m 130. In het verleden is actief aangestuurd op de vestiging van bedrijven met bedrijfswoningen in deze strook. In het grootste deel van deze panden bevinden zich dan ook reeds bedrijfswoningen. In deze strook zijn bedrijfswoningen algemeen toegestaan. Voor de rest van de terreinen geldt dat alléén reeds vergunde en bestaande bedrijfswoningen toegestaan blijven.

In het plangebied bevindt zich op de Baanstee een aantal woonwagens aan de Pascalstraat, de Weberstraat en het Volume. Deze behoren toe aan kermisexploitanten, waarmee in het verleden is overeengekomen dat zij hun kramen en attracties gedurende de wintermaanden hier mogen stallen. Daarbij is tevens overeengekomen dat zij hier in woonwagens bij mogen wonen. Er is geen sprake van een woonwagenkamp. Het woonwagenbeleid is hier niet op van toepassing. Deze woonwagens worden aangemerkt als bedrijfswoningen.

Burgerwoningen

Binnen het plangebied bevinden zich twee burgerwoningen, Purmerdijk 7 en 9. Beide liggen niet op één van de bedrijventerreinen.

Onderwijs

Onderwijsinstellingen die losstaan van een bedrijf zijn in principe niet toegestaan op de bedrijventerreinen. Een uitzondering kan gemaakt worden voor opleidingen die opleiden tot een beroep dat doorgaans op een bedrijventerrein wordt uitgeoefend. Hierbij kan gedacht worden aan opleidingen voor beroepen in de bouw, zoals stukadoors en dakdekkers. Het college van burgemeester en wethouders kan met gebruikmaking van een wijzigingsbevoegdheid bedrijfsopleidingen toestaan, mits het gaat om opleidingen voor bedrijven die voorkomen op de Staat van bedrijfsactiviteiten en daarmee passen binnen de bestemmingsomschrijving van de bestemming "Bedrijventerreinen". Deze opleidingen leveren geen belemmeringen op voor de bedrijfsvoering van omliggende bedrijven.

Aan de Van IJsendijkstraat bevindt zich ten tijde van de voorbereiding van het onderhavige bestemmingsplan een Regionaal opleidingscentrum van het Horizoncollege. Deze is hier met een tijdelijke vrijstelling toegestaan. Binnen enkele jaren na vaststelling van het onderhavige bestemmingsplan zal deze instelling hier vertrekken. Om deze reden is aan dit perceel geen positieve bestemming voor onderwijs gegeven.

Detailhandel

De detailhandelsstructuur van Purmerend is opgebouwd uit de binnenstad en negen buurt- en wijkwinkelcentra. Het winkelaanbod in de binnenstad (40.000 m2 winkelvloeroppervlak (wvo)) bestaat vooral uit recreatieve branches (o.a. mode, warenhuis, sport en spel etc). De buurt- en wijkwinkelcentra (in totaal 30.000 m2 wvo) zijn met name gericht op het doen van boodschappen. Het aanbod buiten een van deze reguliere winkelcentra in Purmerend is relatief beperkt. Bijna 40% van het totale winkelaanbod ligt op een perifere locatie (circa 42.700 m2 wvo). In steden met een vergelijkbaar aantal inwoners is dat gemiddeld meer dan de helft.

Het huidige aanbod perifere detailhandel (PDV) bestaat vooral uit winkels in traditionele PDV-branches met volumineus aanbod (bouwmarkten, woninginrichting). Een concentratie van PDV-winkels is gevestigd buiten het plangebied, op de Wagenweg (10.000 m2 wvo). Het overige perifere winkelaanbod is verspreid gelegen binnen het plangebied, te weten op De Koog en de Baanstee-Oost en -West en overige locaties. Het aanbod op de Baanstee heeft een omvang van circa 17.000 m2 wvo en bestaat vooral uit winkels in woninginrichting (o.a. Makea Meubel) en bouwmarkt Gamma. Op De Koog is circa 10.000 m2 wvo aanwezig. De grootste winkels zijn bouwmarkt Praxis en Meubelshowroom. Hier is ook kringloopwinkel Noppes te vinden. Het aanbod in auto's, boten en caravans bestaat in Purmerend uit bijna dertig autodealers, twee aanbieders van boten en één aanbieder van caravans. Het grootste deel hiervan is gevestigd op bedrijventerrein Baanstee. De verkooppunten functioneren hoofdzakelijk solitair oftewel ze zijn niet geclusterd zoals bij een autoboulevard.

Op het moment van het in ontwerp brengen van dit bestemmingsplan is de actualisering van het beleid voor de perifere detailhandel in voorbereiding. Op het moment van het in ontwerp brengen van dit plan is de reeds bestaande perifere detailhandel positief bestemd.

Kringloopwinkel Noppes, gevestigd aan de Cantekoogweg op de Koog, is niet aan te merken als perifere detailhandel, maar heeft in het verleden toestemming gekregen om deze winkel hier te vestigen. Dit wordt in het onderhavige plan gerespecteerd. Andere vormen van detailhandel zijn op deze locatie niet toegestaan.

Internetverkoopbedrijven, dat wil zeggen bedrijven waarbij diensten en producten worden verkocht via het internet en in feite bestaan uit een opslagruimte waar fysiek geen klanten ontvangen worden, zijn op de bedrijventerreinen toegestaan, inclusief logistieke activiteiten (zoals een afhaalbalie). Hieronder vallen professionele internetverkopers met een groot magazijn en logistieke functie. Activiteiten waarbij sprake is van winkelvloeroppervlakte, met de ruimtelijke uitstraling van een showroom of winkelfunctie, zijn niet toegestaan. In dat geval is namelijk sprake van fysieke detailhandel en dat hoort thuis in winkelgebieden.

Warmtekrachtcentrale

Op het perceel Hertzstraat 2-4 op de Baanstee-West is de Stoom- en gascentrale (STEG) van de NUON gevestigd. De Steg levert stroom, de restwarmte wordt gebruikt door de Stadsverwarming Purmerend. De Stadsverwarming Purmerend werkt op het moment van totstandkoming van dit bestemmingsplan aan plannen om de warmtelevering te verduurzamen, waardoor op den duur de warmtelevering van de Steg overbodig kan raken. Het beleid van de gemeente is erop gericht om geen nieuwe Wgh-inrichtingen op deze locatie, of op welke andere locatie binnen de gemeente dan ook, meer toe te staan. In dit bestemmingsplan is de aanwezigheid van de Steg positief bestemd, omdat hier sprake is van een bestaande situatie. In de regels is tevens een wijzigingsbevoegdheid opgenomen waarmee burgemeester en wethouders te zijner tijd het plan zodanig kunnen aanpassen dat de mogelijkheid om op het perceel Hertzstraat 2-4 een Wgh-inrichting te vestigen of gevestigd te houden, vervalt. Hiermee vervalt ook de geluidszonering rondom het bedrijventerrein.

Horeca

Op de Koog bevindt zich één horecabedrijf, De IJsendijker, Van IJsendijkstraat 397. Op de Baanstee-West en -Oost bevindt zicht op Newtonstraat 77 een lunchroom. In het onderhavige bestemmingsplan is bepaald dat zowel op de Koog als op de Baanstee één horecabedrijf is toegestaan. Dit dient beperkt te blijven tot een lichte vorm van horeca. Als bijlage bij deze toelichting is een Staat van Horeca-activiteiten gevoegd. Hierin zijn de verschillende soorten horeca gecategoriseerd op mate van hinder die zij voor de omgeving kunnen veroorzaken.

Overige functies

Buiten de bovengenoemde categorieën is er in het plangebied slechts een beperkt aantal andere functies aanwezig. Dit betreffen twee ambulanceposten, een dierenasiel, een hondenuitlaatservice en een volkstuinencomplex. Een wijzigingsbevoegdheid is opgenomen om maatschappelijke, culturele en recreatieve functies toe te staan, mocht daar in de toekomst behoefte aan zijn.