direct naar inhoud van 3.2 Ruimtelijke hoofdstructuur
Plan: Bedrijventerreinen 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0439.BPBT2013-va02

3.2 Ruimtelijke hoofdstructuur

De Koog

afbeelding "i_NL.IMRO.0439.BPBT2013-va02_0003.jpg"

De ruimtelijke hoofddrager van de Koog is de Van IJsendijkstraat (2), die begeleid wordt door bomen en brede groene bermen. Het oostelijke eindpunt van de straat wordt gevormd door de milieustraat. Ook de Flevostraat (1) heeft een groen aangeklede inrichting. Tevens worden deze straten begeleid door een afwisselend decor van uiteenlopende functies zoals scholen, sportlocaties (buiten het plangebied) en bedrijven.

De overige straten zijn van ondergeschikte betekenis. Zoals vermeld is de Kwadijkerkoogweg (3) één van de oudste historische elementen in het gebied. Het spoor (0) begrenst het bedrijventerrein aan de zuidkant.

Baanstee

afbeelding "i_NL.IMRO.0439.BPBT2013-va02_0004.jpg"

De Baanstee-West en -Oost zijn door de Westerweg van elkaar gescheiden. Op Baanstee-West wordt de hoofdstructuur gevormd door de Edisonweg (1). Deze weg sluit in Purmer-Noord aan op de Van Osweg/Grotenhuysweg en aan de noordkant op de Noordweg op Baanstee-Noord. Binnen het bedrijventerrein maakt de Edisonweg een S-vormige beweging. Op deze weg sluiten de Hertzstraat (2) en de Schakelweg (3) aan die de Edisonweg verbinden met een doorgaande oost-west-as die midden in beide bedrijventerreinen ligt. De aankleding van deze wegen wordt gekenmerkt door twee of meer bomenrijen, begeleidende waterpartijen en een hoger niveau van architectonische afwerking van de bedrijfspanden langs deze wegen.

Op de Baanstee-Oost wordt de hoofdstructuur gevormd door de ringvormige weg Netwerk (4) en de voortzetting van de oost-west-as vanuit de Baanstee West: Schakelweg en Magneet (5).

Langs de weg Netwerk is een dubbele bomenrij in twee groenstroken ter weerszijden van de weg geplant. Langs de straten Impuls en Signaal (6) zijn er minder bomen geplant maar is wel een centrale waterpartij aangelegd. Deze twee straten vormen onderdeel van de centrale oost-west-as. Langs de hoofdstructuur is de representativiteit van de architectuur opvallend hoog. Materiaalkeuze en gevelcompositie spelen hierbij een voorname rol.

Naast de hoofdstructuur vinden we wegen met een lager niveau wat betreft de ruimtelijke aankleding, opgezet in een orthogonale wegenstructuur.

3.2.1 Groen- en waterstructuur

De Koog

In het Groenstructuurplan 1986, dat op het moment van opstellen van dit bestemmingsplan wordt herzien, worden als hoofdstructuur genoemd: de Flevostraat/Nieuwe Gouw, het Flevopad, de Van IJsendijkstraat, de groenzone langs de spoorlijn en de N244 en de Cantekoogweg. Deze laatste weg wordt bij de herziening niet meer opgenomen als onderdeel van de hoofdstructuur. Op de Van IJsendijkstraat wordt het belang van de straat beklemtoond door de aanwezigheid van twee bomenrijen. Langs de Flevostraat kent eigenlijk alleen de westkant een doorgaande bomenrij en groenstructuur.

Bedrijventerrein De Koog ligt in de polder De Koog en grenst aan de Purmerringvaart, welke deel uitmaakt van de Schermerboezem. De waterkeringen aan beide zijden van de Purmerringvaart liggen in het plangebieden zijn met een dubbelbestemming aangegeven op de Verbeelding.

Baanstee

Voor het bedrijventerrein Baanstee is nog geen groenstructuurplan vastgesteld. In de herziene versie wordt de groenstructuur wel opgenomen. De hoofdstructuur komt overeen met de bovenbeschreven ruimtelijke hoofdstructuur (Edisonweg, oost-west-as, Netwerk, etc.). Daarnaast is ook de strook langs de N244, de spoorzone en de groene buffer naar Purmer Noord en naar de polder onderdeel van de hoofdgroenstructuur. De Westerweg die Baanstee-Oost en -West van elkaar scheidt, heeft een ruimtelijke betekenis op de schaal van de Purmer en draagt bijgevolg de kenmerken van de overige delen. Ten noorden van de Schakelweg verandert de weg in een fietspad. De Westerweg wordt begeleid door meerdere bomenrijen en waterpartijen.

Bedrijventerrein De Baanstee ligt in de polder De Purmer en grenst evenals De Koog aan de Purmerringvaart. HHNK is voornemens de regionale kering van de Purmer (grenzend aan Baanstee West) te versterken. Voor deze versterking zal de dijksloot waarschijnlijk niet hoeven worden verlegd op het traject binnen het plangebied van dit bestemmingsplan.

Daarnaast is het hoogheemraadschap op het moment van totstandkomebn van het onderhavige bestemmingsplan bezig met het opstellen van een nieuw watergebiedsplan/peilbesluit voor de gemeente Purmerend. Hierbij worden vooral de bestaande waterpeilen vastgelegd en wordt samen met de gemeente Purmerend nader onderzocht of de waterloop waar het huidige stadsgemaal op loost (en welke door Baanstee west loopt) in waterpeil kan worden aangesloten op het overige water van het stedelijk gebied in de Purmer.

3.2.2 Infrastructuur en verkeer

De Koog

De gebiedsontsluitingsweg voor het auto- en vrachtverkeer wordt gevormd door de Flevostraat. Deze sluit via de Nieuwe Gouw aan op de N244. Aan de andere kant wordt het verkeer via de Koogsingel, de Prof. Mr. P.J. Oudlaan en de Salvador Allendeweg wederom naar de N244 geleid. De overige straten in het gebied worden gekwalificeerd als industrieweg. Tevens wordt de Koog ontsloten via de Van IJsendijkstraat door een erftoegangsweg. Hierbij is het voornemen om deze in te richten als eenrichtingsverkeer (vanaf het centrum van Purmerend naar de Koog) ter hoogte van het Achterom. Het parkeren vindt grotendeels plaats op parkeerterreinen op de voorterreinen van bedrijven voor zover het de hoofdstructuur betreft. De geparkeerde voertuigen zijn door het groen voor een deel onttrokken aan het zicht. In de nevenstructuren vindt het parkeren plaats langs het wegvak. Ter hoogte van de sportvelden en de hockeyvereniging is haaksparkeren ingepast op de hoofdontsluiting (Flevostraat). De fietspaden van het primaire hoofdnet worden gevormd door het vrijliggende fietspad langs de Flevostraat. Ter hoogte van de Nieuwe Gouw komt het fietspad los te liggen van het wegennet. Het pad vervolgt zijn weg tussen de bedrijfsbebouwing door naar de Purmerringvaart en wordt begeleid door groen. Via bruggen over het spoor en de ringvaart bereikt dit fietspad het volkstuinencomplex Fenixlaantje en tenslotte het fietspad door de Baanstee.

Baanstee

In de Baanstee is de Edisonweg de enige gebiedsontsluitingsweg. Alle overige straten worden gekwalificeerd als industrieweg. De Edisonweg sluit direct aan op de N244. Het parkeren wordt op dezelfde manier als in de Koog opgelost. In de Baanstee zijn een aantal grote parkeerterreinen op particulier terrein ten behoeve van de aanwezige bedrijven aanwezig. De fietspaden van het primaire hoofdnet worden gevormd door de oostwestroute langs de Hertzstraat, de Edisonweg, de Schakelweg, het Signaal, het Impuls en de Magneet. Aan de westkant sluit dit pad aan op de eerder genoemde fietsroute vanuit de Koog. Aan de oostkant sluit dit pad aan op de fietspaden in het toekomstige bedrijventerrein Baanstee-Noord. Een aftakking van het primaire fietspadennetwerk leidt via de Edisonweg naar de Purmer-Noord. De fietspaden van het secundaire hoofdnet liggen langs de Purmerringvaart en op de Westerweg.

3.2.3 Bebouwingsstructuur

De Koog

Langs de Van IJsendijkstraat liggen de bij de bedrijven behorende kantoorfuncties vaak in de naar de straat gekeerde bedrijfsbebouwing. Soms drie, dan weer twee bouwlagen met de open gevels van kantoren bepalen hier het architectuurbeeld. Ook veel showrooms zorgen voor een bepaalde openheid van de gevel. Het begin van het bedrijventerrein wordt gemarkeerd door de vijflaagse toren van het - ten tijde van het opstellen van dit bestemmingsplan aanwezig zijnde - Horizoncollege. Ook langs de Flevostraat liggen relatief veel showrooms. De bebouwing in de straten van de nevenstructuur is zeer uiteenlopend van aard.

Baanstee

De meeste bebouwing in de Baanstee West kenmerkt zich door een utilitaire vormgeving. Het gaat dan om doosvormige bouwvolumes die begrensd zijn door gevels waarin alleen op de functionele plekken gevelopeningen geplaatst zijn. Dat resulteert in lange gesloten gevels en de toepassing van functionele gevelmaterialen. Vooral langs het centrale segment van de Edisonweg en de rand langs de N244 liggen bedrijfspanden waarbij de gevelvormgeving niet alleen functioneel maar ook architectonisch bepaald is.

Opvallende bouwkundige verschijningen zijn de warmtekrachtcentrale van Nuon aan de Hertzstraat die sterk afwijkt van de gemiddelde hoogte. In het plangebied is een gemeentelijk monument in de vorm van de boerderij aan de Purmerringvaart aanwezig. Vooral de bedrijfsbebouwing langs het "Netwerk" in de Baanstee-Oost heeft over het algemeen een gedifferentieerde gevelvormgeving en een hoog afwerkingsniveau. In het centrumdeel rond de waterpartij zijn veel bedrijfsverzamelgebouwen te vinden. Hierdoor hebben de gevels een fijnmaziger geleding dan in de meeste andere delen van het gebied.

Voor een groot aantal straten in zowel de Koog als de Baanstee geldt dat de rooilijnen van de afzonderlijke bedrijven niet in elkaars verlengde liggen, terwijl deze karakteristiek belangrijk is voor de samenhang. De vormgeving van de straatruimte en de voorterreinen in de nevenstraten kenmerkt zich door een grote diversiteit van inrichtingselementen: veelal opslag van goederen, parkeerterreinen, groen etc. Ook is de diversiteit van erfafscheidingen opvallend: hekwerken, groen etc.