Plan: | Hoger Einde-Zuid 22 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | projectbesluit |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0437.PB00011-0003 |
Het verzoek richt zich op het realiseren van een appartementenvilla met drie appartementen op de locatie van het huidige kerkgebouw. De huidige, karakteristieke, kerktoren met zadeldak blijft behouden en zal dienst gaan doen als trappenhuis. De naar de Amstel gerichte gevel en de zuidoostelijke gevel zullen voornamelijk uit glas bestaan. Het dak van het gebouw wordt, net als de kerktoren, bedekt met groenwordend koper. Onder het gebouw komt een parkeergarage met zes parkeerplaatsen en bergingen.
De nokhoogte van het hoofdgebouw zal 13,5 meter bedragen, de hoogte van de toren (circa 20 meter) blijft ongewijzigd. Het bebouwd oppervlakte zal iets kleiner zijn dan dat van het huidige gebouw.
Het gebouw wijkt qua vorm in geringe mate af van het huidige gebouw. De vorm van de nieuwbouw wordt eenvoudiger en helderder, geïnspireerd door de vorm van de te handhaven toren. De huidige sfeer en uitstraling wordt ingezet om de gevel aan het Hoger Einde en Noordgevel vorm te geven. De West- en Zuidgevel krijgen een transparante eigentijdse uitstraling
Afbeelding 2.4: Dwarsdoorsnede ontwerp, gezien vanaf het noordwesten
Afbeelding 2.5: Voorgevel ontwerp, gezien vanaf het Hoger Einde-Zuid
De stichting Welstandszorg Noord-Holland (WZNH) heeft naar aanleiding van het bouwplan op 4 januari 2010 een positief advies uitgebracht over de nieuwbouw (zie bijlage 1). Hierbij heeft WZNH aangegeven dat het veel waardering heeft voor het plan, dat door het accent van de toren en de eigentijdse gevels mede door het dak één geheel vormt en een fraai beeld geeft aan de Dorpsrand. De cultuurhistorie is hier een goede inspiratiebron geweest, aldus WZNH.
Op 9 september 2010 is nog een nadere onderbouwing gegeven door WZNH (zie bijlage 2). Hierbij is aangegeven dat de nieuwbouw binnen het beschermd dorpsgezicht valt en dat het ontwerp goed aansluit bij de historische karakteristieken. De bescherming als beschermd dorpsgezicht is er volgens WZNH niet op gericht de bestaande toestand te bevriezen, maar wordt juist ingezet om de historische karakteristieke van een plek te benoemen en te verwerken in nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. Volgens WZNH is het ontwerp zorgvuldig tot stand gekomen waarbij het behoud van de kerktoren gewaardeerd wordt. De karakteristiek van het silhouet en de 'korrelgrootte' van de bebouwing zullen in tact blijven. Volgens WZNH is van belang dat het nieuwe gebouw zich uitstekend verhoudt tot zijn omgeving en de meest gewaardeerde karakteristieken daaruit oppikt. Voor een gebied met beschermd dorpsgezicht is dit een belangrijk aspect.