Plan: | Nikkelstraat 1 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0425.BP2012B004002-OH01 |
Waterbeheer en watertoets
De initiatiefnemer dient in een vroeg stadium overleg te voeren met de waterbeheerder over een ruimtelijke planvoornemen. Hiermee wordt voorkomen dat ruimtelijke ontwikkelingen in strijd zijn met duurzaam waterbeheer. Het plangebied ligt binnen het beheersgebied van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht, verantwoordelijk voor het waterkwantiteits- en waterkwaliteitsbeheer. Waternet voert taken uit in opdracht van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht.
Beleid duurzaam stedelijk waterbeheer
Op verschillende bestuursniveaus zijn de afgelopen jaren beleidsnota's verschenen aangaande de waterhuishouding, allen met als doel een duurzaam waterbeheer (kwalitatief en kwantitatief). Deze paragraaf geeft een overzicht van de voor het plangebied relevante nota's, waarbij het beleid van het waterschap en de gemeente nader wordt behandeld.
Europa:
Nationaal:
Provinciaal
Waterschapsbeleid
In het Waterbeheerplan 2010-2015 beschrijft het waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) haar drie hoofdtaken: zorg voor veiligheid achter de dijken, zorg voor voldoende water en zorg voor schoon water. Daarnaast voert AGV in zijn beheersgebied taken uit die de waterschappen aanduiden als maatschappelijke neventaken. Voor AGV zijn dat vaarweg- en nautisch beheer, faciliteren van het recreatief medegebruik van wateren en dijken, zorg voor natuurwaarden en bevordering van cultuurhistorische, landschappelijke, en architectonische waarden. De beleidsvoorbereidende, uitvoerende en administratieve taken heeft AGV opgedragen aan de stichting Waternet. Dit waterbeheerplan gaat over de waterschapstaken van AGV, waarbij AGV wel steeds het oog houdt op de samenhang van deze taken met het geheel van waterketen- en watersysteemtaken, ofwel de watercyclus. Tevens geeft dit waterbeheerplan aan de opgaven vanuit de KRW en vanuit het Nationaal Bestuurakkoord Water (NBW-actueel).
In de Handleiding Watertoets & Vergunningverlening uit 2003 van het Hoogheemraadschap zijn de uitgangspunten aangegeven voor het afstemmen van ruimtelijke plannen op het watersysteem. Het Hoogheemraadschap gaat bij de ontwikkeling van nieuwe stedelijke functies uit van 10% open water of zoveel als uit een nadere berekening nodig blijkt. In hooggelegen infiltratiegebieden geldt geen verplichting tot de aanleg van open water als compensatie voor toename van verhard oppervlak. In plaats daarvan dient de initiatiefnemer voldoende tijdelijk bergend oppervlak te creëren en daarnaast voorzieningen waarmee schoon regenwater in de ondergrond kan infiltreren. Verder is op dit moment het Handboek Hemelwater van toepassing.
Gemeentelijk beleid
De gemeenten Bussum, Naarden en het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht hebben een Waterplan Naarden-Bussum 2008-2014 opgesteld. In 2002 is het eerste Waterplan Naarden-Bussum opgesteld dat invulling geeft aan de gemeenschappelijke visie voor een integraler en duurzamer stedelijk waterbeheer.
Het nieuwe Waterplan is een strategisch plan. Het levert de gemeenten en het hoogheemraadschap handvatten om te komen tot een robuust en meer natuurlijk functionerend watersysteem. Bovendien richt het zich op het vergroten van de (recreatieve) beleving van water. Enerzijds worden in het Waterplan maatregelen benoemd die voortkomen uit wettelijke verplichtingen. Dit Waterplan gaat echter een stap verder dan 'wat moet' door ook maatregelen te benoemen waarmee Naarden, Bussum en het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht eigen ambities gestalte kunnen geven.
Gemeentelijk rioleringsplan 2010-2012
Het gemeentelijk rioleringsplan van Naarden geeft een verdere invulling aan de zorgplicht voor een doelmatige inzameling en transport van afvalwater, die de gemeente door de Wet milieubeheer (Wm) wordt toebedeeld. De gemeente voldoet met dit Gemeentelijk rioleringsplan aan de opgelegde planverplichting (Wm, art. 4.22). In deze beleidnota staat het rioleringsbeleid van gemeente Naarden beschreven.
Huidige situatie
Het plangebied is gelegen op het perceel nabij Nikkelstraat 1 te Naarden en bestaat uit twee garageboxen met rondom beplanting.
Bodem en grondwater
Volgens de Bodemkaart van Nederland bestaat de bodem ter plaatse uit zandgrond. Er is sprake van grondwater trap III. Dat wil zeggen dat de gemiddelde hoogste grondwaterstand op minder dan 0,40 m beneden maaiveld ligt en de gemiddelde laagste grondwaterstand varieert tussen de 0,80 en 1,20 m beneden maaiveld. De maaiveldhoogte ter plaatse is circa NAP +0,70 m.
In het plangebied is geen oppervlaktewater aanwezig en het plangebied ligt niet in de kern-/beschermingszone van een waterkering.
Toekomstige situatie
De ontwikkeling bestaat uit het slopen van de garageboxen en het hiervoor in de plaats realiseren van een bedrijfsruimte.
Waterkwantiteit
De toename in verhardingsoppervlak zal door de sloop van de garageboxen en het realiseren van de bedrijfsruimte niet meer dan 5.000 m² bedragen waardoor compensatie niet is vereist.
Veiligheid en waterkeringen
Een klein deel van het perceel is gelegen binnen de beschermingszone van een waterkering. De beschermingszone wordt aangegeven op de plankaart met de dubbelbestemming Waterstaat - Waterkering. Het overige deel van het perceel ligt binnen de buitenbeschermingszone. Dit gedeelte wordt niet op de plankaart aangegeven. Voor werken en werkzaamheden binnen zowel de beschermingszone als de buitenbeschermingszone dient bij de beheerder van de waterkering een vergunning te worden aangevraagd. Op de tweede pagina van bijlage 3 is de ligging van de beschermingszone en de buitenbeschermingszone aangegeven.
Afvalwaterketen en riolering
Conform de Leidraad Riolering en vigerend waterschapsbeleid is het voor nieuwbouw verplicht een gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen zodat schoon hemelwater niet bij een rioolzuiveringsinstallatie terecht komt. Afvalwater wordt aangesloten op de bestaande gemeentelijke riolering. Voor hemelwater wordt de volgende voorkeursvolgorde aangehouden:
Waterbeheer
Voor aanpassingen aan het bestaande watersysteem dient bij het waterschap vergunning te worden aangevraagd op grond van de "Keur". Dit geldt dus bijvoorbeeld voor het graven van nieuwe watergangen, het aanbrengen van een stuw of het afvoeren van hemelwater naar het oppervlaktewater. In de Keur is ook geregeld dat een beschermingszone voor watergangen en waterkeringen in acht dient te worden genomen. Dit betekent dat binnen de beschermingszone niet zonder ontheffing van het waterschap gebouwd, geplant of opgeslagen mag worden. De genoemde bepaling beoogt te voorkomen dat de stabiliteit, het profiel en/of de veiligheid wordt aangetast, de aan- of afvoer en/of berging van water wordt gehinderd dan wel het onderhoud wordt gehinderd. Ook voor het onderhoud gelden bepalingen uit de "Keur". Het onderhoud en de toestand van de (hoofd)watergangen worden tijdens de jaarlijkse schouw gecontroleerd en gehandhaafd.
Conclusie
De ontwikkeling heeft geen negatieve gevolgen voor het waterhuishoudkundige systeem ter plaatse.