direct naar inhoud van 3.3 Verkeer
Plan: ArenaPark
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.16bp01arenapark-va01

3.3 Verkeer

3.3.1 Autoverkeer

Ontsluiting
Het plangebied ligt direct aan de gemeentelijke buitenring met een rechtstreekse aansluiting op de Rijksweg A27. Vanaf de buitenring (respectievelijk Diependaalselaan en Oostereind) wordt het plangebied ontsloten via het Colosseum en de Arena.

  • De Arena heeft voornamelijk een functie voor verkeer van en naar de bestaande kantoren in het zuidoosten van het ArenaPark (Arena 1 en 2) en voor het noordwestelijk gedeelte van het plangebied met de onderwijs- en sportvoorzieningen;
  • Het Colosseum heeft voornamelijk een functie voor de bestaande en toekomstige kantoren in het zuidwesten van het plangebied.

Twee ontsluitingen van het ArenaPark zijn noodzakelijk vanwege de spreiding van het verkeer over de buitenring en de zekerheid van bereikbaarheid bij een calamiteit.

Vanaf de Soestdijkerstraatweg is alleen het tankstation bereikbaar, uitgezonderd het openbaar vervoer (bus) plus de nood- en hulpdiensten die inmiddels een dynamische afsluiting (verzinkbare paal) hebben waarmee het noordelijke gedeelte van het plangebied voor deze diensten bereikbaar blijft. De toegang tot het tankstation is gelegen tegenover de Alexanderlaan.

Snelheid
De aanvoerwegen naar het plangebied hebben een snelheidsregime van 50 kilometer per uur. Binnen het plangebied geldt een snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur.

Parkeren
Het mobiliteitsbeleid, zoals vastgelegd in het Tweede Structuurschema Verkeer en Vervoer (SVV 2), is een van de uitgangspunten geweest voor de kantorenlocatie ArenaPark. In het Masterplan ArenaPark uit 2000 werd uitgegaan van het zogenaamde landelijke ABC beleid ten aanzien van kantoren en parkeren nabij stations. Het ArenaPark viel onder de B-norm. Dit betekende dat er maximaal 1 parkeerplaats per 125 m2 b.v.o. kantoren mocht worden gerealiseerd. Thans is dit ABC beleid niet meer van toepassing en worden er in plaats van maximale, minimale parkeernormen gehanteerd. Voor het ArenaPark is nu een (gemeentelijke) parkeernorm van minimaal 1,55 parkeerplaatsen per 100 m2 b.v.o. kantoren oftewel minimaal 1 parkeerplaats per 65 m2 b.v.o. van toepassing.

Op deze locatie is gekozen voor kantoorontwikkeling vanwege de ligging nabij het NS-station Hilversum - Sportpark en de Rijksweg A27. Het eerder uitgevoerde plandeel Arena 1 en 2 is opgezet volgens een parkeernorm die hoger is dan de norm die voortvloeit uit het locatiebeleid dat in het kader van het SVV 2 is opgesteld. Oorzaak hiervan is onder meer gelegen in het feit dat de ontwikkeling van deze delen van het gebied heeft plaatsgevonden in de periode voordat de normen uit het locatiebeleid vigerend waren. Ondanks het feit dat hierdoor het aantal parkeerplaatsen op Arena 1 groter is dan in de streefnorm van het locatiebeleid wordt gesteld, is er een parkeerprobleem.

3.3.2 Openbaar vervoer

In de huidige situatie is het plangebied per openbaar vervoer ontsloten door het op korte afstand gelegen NS-station Hilversum - Sportpark met vier stops per richting per uur en door buslijnen die vanuit Hilversum verbindingen onderhouden met Zeist, Amersfoort, Bussum, Huizen en Almere - Stad.

Vanaf het NS-station zijn directe treinverbindingen mogelijk van en naar Utrecht, Hilversum - Centrum, Almere en Amsterdam.

Genoemde buslijnen worden momenteel onderhouden door openbaar vervoermaatschappij Connexxion, met twee haltes binnen het plangebied: kruispunt Arena - Marathon én Arena, ter hoogte van het ROC van Amsterdam Gooi en Vechtstreek. Daarnaast zijn er twee haltes naast het plangebied gelegen aan de Soestdijkerstraatweg.

De busroute over het ArenaPark is aangelegd in 2007 in het kader van het Integraal BereikbaarheidsPlan (IBP). Elk jaar stelt de vervoerder een nieuwe dienstregeling vast, wat kan leiden tot andere routes en frequenties.

3.3.3 Langzaam verkeer

Fietser
De fietsroutes bestaan uit aantrekkelijke, korte, efficiënte, sociaal- en verkeersveilige routes naar het overige stedelijke gebied van Hilversum. Het NS-station Hilversum - Sportpark is goed bereikbaar per fiets door een vrijliggende fietsvoorziening ten oosten van de school die aansluit op andere fietsvoorzieningen in het gebied in de vorm van vrijliggende fietspaden en fietsstroken. De fietsvoorzieningen sluiten aan op de bestaande fietsvoorzieningen langs de Soestdijkerstraatweg en de achterliggende lokale en regionale fiets(infra)structuur.

Voetganger
Binnen het plangebied kunnen de voetgangers gebruik maken van een goed stelsel van formele routes en informele routes tussen de gebouwen door.