direct naar inhoud van 3.2 Wonen, werken en voorzieningen
Plan: Bosdrift 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.14bp00bosdrift-va01

3.2 Wonen, werken en voorzieningen

3.2.1 Wonen
3.2.1.1 Algemeen

Het plangebied is overwegend een woongebied. De bebouwing in Bosdrift is divers. Het gebied grenzend aan de binnenstad kent een stedelijk verkavelingspatroon met een gevarieerde bouwstijl en hoogte. Het gebied rond het Busken-Huetplein, de Kastanjelaan en het Lavendelplein hebben het karakter van een tuinstadwijk met eengezinswoningen van twee tot zes onder één kap. Rond de Admiraal de Ruyterlaan is sprake van eengezinswoningen met kleine voor- en achtertuinen.

Het plangebied kent ook nog diverse locaties waar sprake is van gestapelde woonbebouwing. Deze locaties zijn gelegen aan de Banckertlaan, de Admiraal de Ruyterlaan, de Kolhornseweg, de Karel Doormanlaan en de Van Ghentlaan.Een uitgebreidere beschrijving van de woonstructuur is gegeven in paragraaf 3.1.2 van deze toelichting.

3.2.1.2 Huisvestingsverordening

Het bestemmingsplan Bosdrift 2013 regelt niet de (on)mogelijkheden voor het omzetten van woningen naar kamerverhuur. Dit is namelijk al geregeld in de huisvestingsverordening. In een aantal gebieden in Hilversum is sprake van een toenemende intensivering van de bewoning door vooral kamerverhuur in woningen. Dit doet zich in hoofdzaak voor in buurten met relatief dicht op elkaar gebouwde oudere woningen, smalle straten en weinig parkeervoorzieningen. De intensieve bewoning gecombineerd met afwijkende leefgewoontes van de bewoners leiden tot gevoelens van overlast bij de andere buurtbewoners en tasten de leefbaarheid in de buurt aan. In deze gebieden zijn op grond van de huisvestingsverordening een maximum aantal kamerverhuursituaties toegestaan. Het gaat om gebieden in Hilversum-zuid, Over ´t Spoor en in de Dierenbuurt.

Het bestemmingsplan regelt ook niet de juridische of kadastrale splitsing. Dit betreft namelijk het splitsen van een woning waardoor zelfstandige juridische eenheden ontstaan met elk een aparte inschrijving in het Kadaster. Een dergelijke privaatrechtelijke handeling is ruimtelijk niet relevant waardoor dit niet in dit plan is opgenomen.

Wat dit bestemmingsplan wel in dit kader regelt (en de huisvestingsverordening niet kan regelen), is het daadwerkelijk verbouwen van een bestaand (hoofd)gebouw in meerdere zelfstandige woonruimten (vaak appartementen). Overigens is hier vaak een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen voor vereist. In dezelfde gebieden waar kamerverhuur niet is toegestaan, is ook het verbouwen tot appartementen niet mogelijk. Voor dit bestemmingsplan betekent dit dat in het gebied St. Vitusbuurt verbouwen van panden tot appartementen niet toegestaan is om het woon- en leefklimaat niet verder te belasten. Dit is geregeld middels een gebiedsaanduiding. Afwijking van dit verbod is alleen mogelijk als aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.14bp00bosdrift-va01_0007.jpg"

Figuur: 5 gebied waar verbouwen van panden tot appartementen niet is toegestaan (rood omlijnd)

De gemeente Hilversum is sinds 2008 bezig met een inhaalslag inzake kamerverhuurpanden en panden die zijn verbouwd tot één of meer appartementen. De afgelopen 30 à 40 jaar zijn vanwege de grote vraag naar kleinere woonruimte veel panden verbouwd voor kamerverhuur of appartementen. Het gaat om honderden panden. Veelal dachten eigenaren dat dit zonder vergunning mogelijk was. Maar dit is niet juist. De gemeente heeft besloten deze gevallen aan te pakken. Alle gevallen van vóór 1 januari 2003 worden in principe middels een te verlenen omgevingsvergunning vergund, mits dit past in het bestemmingsplan, voldaan is aan het Bouwbesluit, de bouwverordening en de welstandseisen. Er gelden gematigdere voorwaarden als normaal. Deze gevallen kunnen via de in dit bestemmingsplan opgenomen afwijkingsmogelijkheid worden vergund. Voor gevallen ná 1 januari 2003 gelden de reguliere eisen en wordt op de normale wijze indien nodig handhavend opgetreden.

3.2.2 Werken

Bedrijven

In het plangebied zijn geen bedrijventerreinen gelegen. Wel is verspreid over het plangebied bedrijvigheid aanwezig. Het betreft hier circa 40 bedrijven met een maximale milieucategorie van 3.2. Uit het bedrijvenoverzicht blijkt dat ter hoogte van Bosdrift 10C het grootste cluster van bedrijven, een bedrijfsverzamelgebouw, aanwezig is. Aan de Hilvertsweg 45a is een seksinrichting aanwezig.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.14bp00bosdrift-va01_0008.jpg"

Figuur 6: bedrijvigheid aan de Hilvertsweg (bron: Google Streetview)

Kantoren

In Bosdrift is slechts een beperkt aantal kantoren gelegen. De aanwezige kantoren liggen verspreid door de wijk in de woongebieden.

Horeca

Verspreid in het plangebied zijn verschillende vormen van horeca aanwezig. De aanwezige horeca in het plangebied is vooral gecentreerd rond de Gijsbrecht van Amstelstraat, de Hilvertsweg en de Havenstraat. Als doorgaande wegen zijn de Gijsbrecht van Amstelstraat en de Hilversweg de ideale locatie voor cafés en restaurants. De Havenstraat is een aanloopstraat naar het centrum van Hilversum en is daarom ook een ideale locatie voor horeca. Op figuur 10 is café de Kaars aan de Havenstraat weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.14bp00bosdrift-va01_0009.jpg"

Figuur 7: Café De Kaars aan de Havenstraat ter hoogte van de Ruitersweg (bron: Google Streetview)

Detailhandel

Het plangebied kent diverse locaties met detailhandel. Aan en rond de Gijsbrecht van Amstelstraat ligt een grote concentratie van winkels. De Gijsbrecht is na de binnenstad de tweede winkelconcentratie van de stad, zowel wat betreft het aantal winkelvestigingen als wat betreft de verkoopruimte. Ook aan de Hilvertsweg is detailhandel gevestigd. De detailhandel aan deze weg ligt vooral in de nabijheid van de Gijsbrecht van Amstelstraat. Verder liggen in het plangebied twee buurtwinkelcentra, beide met een supermarkt: buurtwinkelcentrum Chatham en Heigalerij. Op onderstaande figuur is detailhandel aan de Gijsbrecht van Amstelstraat weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.14bp00bosdrift-va01_0010.jpg"

Figuur 8: Detailhandelsvestigingen aan de Gijsbrecht van Amstelstraat (bron: Google Streetview)

3.2.3 Voorzieningen

Onderwijsvoorzieningen

Bosdrift kent een aantal onderwijsvoorzieningen. Verspreid over het plangebied staan zes scholen voor basisonderwijs. Drie scholen zijn ten zuiden van de Diependaalselaan gelegen, te weten aan de Banckertlaan, de J.P. Coenstraat en de Gouden Regenlaan. De andere scholen liggen noordelijk van de Diependaalselaan. Deze zijn gelegen aan de Bosdrift, de Violenstraat en de Irisstraat. Verder is er één gymzaal ten behoeve van basisonderwijs, gelegen aan de Gouden Regenlaan. Tot slot bevindt zich aan de Van Ghentlaan een school voor voortgezet onderwijs.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.14bp00bosdrift-va01_0011.jpg"

Figuur 9: Dudokschool Dr. H. Bavinckschool aan de Bosdrift (bron: Google Streetview)

Religieuze voorzieningen

Het plangebied kent in totaal negen kerken. Ten zuiden van de Diependaalselaan staat een kerk aan de Van Ghentlaan 47. Vijf kerken staan in het gebied tussen de Diependaalselaan en de Gijsbrecht van Amstelstraat, te weten aan de Neuweg 148, Loosdrechtseweg 263, Diependaalselaan 138, Bosdrift 53 en de Frederik van Eedenlaan 15. Tot slot staan er drie kerken ten noorden van de Gijsbrecht van Amstelstraat, te weten aan de Taludweg 35a, de Badhuislaan 15 en de Zadelstraat 5. Deze kerken zijn niet allemaal in de klassieke vorm van een kerk, maar ook in een modern vormgegeven gebouwen gerealiseerd.

Maatschappelijke doeleinden

Naast de scholen en kerken kent het plangebied nog andere maatschappelijke bestemmingen, zoals:

  • een medisch centrum met apotheek, huisarts, tandarts, fysiotherapeut en verloskundigen (Frederik van Eedenlaan 13);
  • een zorginstelling met fysiotherapie dependance (Diependaalselaan 337, Egelantierstraat 196, Bosdrift 96);
  • een kinderdagverblijf in de nabijheid van basisonderwijs (Eikbosserweg 166, Bosdrift 21, Gouden Regenlaan 3, Banckertlaan 132b);
  • een filiaal van Stichting Openbare Bibliotheek Hilversum.