Plan: | Langgewenst |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0402.11bp01langgewenst-va01 |
Duurzaam bouwen staat voor het ontwikkelen en beheren van de gebouwde omgeving met respect voor mens en milieu, en is daarmee een integraal onderdeel van de kwaliteit van de gebouwde omgeving. Dit betekent dat de gezondheids- en milieuaspecten in alle fasen van de inrichting van de gebouwde omgeving, de bouw en het gebruik (inclusief sloop) betrokken dienen te worden. Hierbij wordt gestreefd naar een duurzame (stedelijke) ontwikkeling die leidt tot een extensiever energieverbruik / lage milieubelasting, integraal ketenbeheer en behoud en versterking van de kwaliteit van de gebouwde omgeving (ruimtelijke kwaliteit). Duurzaam bouwen betekent ook dat de gerealiseerde kwaliteit in de toekomst wordt gehandhaafd, zodat ook toekomstige generaties daarin delen.
Energiebesparing vormt bij duurzaam bouwen een belangrijk item. Hierbij kan gedacht worden aan compacte bouwvormen, gunstige lichttoetreding en zongerichte verkaveling. Ook waterbesparing is een belangrijk aspect. Het installeren van waterbesparende voorzieningen is hiervan een voorbeeld.
Waterhuishoudkundige aspecten worden in dit bestemmingsplan integraal betrokken en rechtstreeks vertaald in de onderwerpen 'blauw', 'duurzaamheid' (watergebruik), 'watersysteem', 'riolering' en 'externe veiligheid en waterkeringen'. Deze onderwerpen vormen tezamen met de beschrijving hoe is omgegaan met het advies van de waterbeheerder de watertoets (Bijlage 6).
Geluid
In opdracht van de gemeente Hilversum is een akoestisch onderzoek uitgevoerd in het kader van de actualisatie van het bestemmingsplan 'Langgewenst' in Hilversum. Dit onderzoek is als bijlage bij deze toelichting opgenomen. Hieronder is de samenvatting van dit onderzoek opgenomen.
Dit bestemmingsplan voorziet in de realisatie van diverse voorzieningen, een parkeergarage, evenementenplein en 50 nieuwe woningen. Het plangebied ligt binnen de geluidzone van de spoorlijn Hilversum-Bussum en binnen de geluidszones van diverse wegen. In het akoestisch onderzoek is de toekomstige geluidbelasting vanwege de spoorlijn en de omliggende wegen op de gevels van de nieuw te bouwen woningen berekend. De berekeningsresultaten zijn getoetst aan de volgens de Wet geluidhinder (Wgh) en het Besluit geluidhinder (Bg) geldende grenswaarden. Uit de rekenresultaten blijkt dat de geluidbelasting vanwege railverkeer op het traject 371 Hilversum-Bussum ten hoogste 52 dB bedraagt op de gevels van de nieuw te bouwen woningen. De voorkeursgrenswaarde van 55 dB wordt niet overschreden, waardoor nader onderzoek achterwege kan blijven. De geluidsbelastingen vanwege het wegverkeer op de Stationsstraat, Naarderstraat en Langgewenst bedragen respectievelijk ten hoogste 63, 60 en 59 dB (alle op 1,5 m. hoogte) op de gevels van de nieuw te bouwen woningen. De voorkeursgrenswaarde van 48 dB wordt hiermee overschreden. De maximale toelaatbare hogere grenswaarde van 63 dB wordt echter niet overschreden. De geluidsbelastingen vanwege het wegverkeer op de Noorderweg en Koninginneweg bedragen beide ten hoogste 31 dB op de gevels van de nieuw te bouwen woningen (op 16,5 m. hoogte). De voorkeursgrenswaarde van 48 dB wordt niet overschreden waarmee nader onderzoek achterwege kan blijven.
Gelet op de overschrijding van de voorkeursgrenswaarde van 48 dB vanwege het wegverkeer op de Stationsstraat, Naarderstraat en Langgewenst is het aan het college van Burgemeester en Wethouders om een hogere waarde te verlenen. Schermen zijn op de locatie van Langgewenst niet mogelijk en stil asfalt is financieel niet doelmatig omdat het wegdek recentelijk is vervangen. Het is derhalve gerechtvaardigd om een hogere waarde aan te vragen. In het kader van de procedure hogere grenswaarde èn gelet op de voorgenomen samenstelling van de uitwendige scheidingsconstructie van de nieuw te realiseren bebouwing, dient te worden beoordeeld of met de beoogde (bouw)materialen kan worden voldaan aan de aanvullende eis betreffende het ten hoogst toelaatbare binnenniveau voor de woningen van 33 dB als gevolg van het wegverkeer.
Luchtkwaliteit
In 2011 is er onderzoek uitgevoerd naar de luchtkwaliteit in de bestaande en in de nieuwe situatie van het plangebied Langgewenst. Het onderzoeksrapport is als bijlage in deze toelichting opgenomen. Hieronder zijn de belangrijkste resultaten en de conclusie van het onderzoek opgenomen.
Stikstofdioxide
De grenswaarde voor de jaargemiddelde concentratie stikstofdioxide bedraagt 60 ìg/m3 voor het rekenjaar 2011 en 40 ìg/m3 voor de rekenjaren 2015 en 2021. De hoogst berekende jaargemiddelde concentratie stikstofdioxide bedraagt 38,3 ìg/m3 en is berekend in 2011. De grenswaarden voor de jaargemiddelde concentratie NO2 wordt op geen van de beoordelingspunten overschreden, ongeacht het beoordelingsjaar.
De grenswaarde van 18 uren voor het maximaal toegestane aantal overschrijdingen van de uurgemiddelde concentratie stikstofdioxide wordt op de berekende afstanden niet overschreden.
Fijn stof
De grenswaarde voor de jaargemiddelde concentratie fijn stof bedraagt 40 ìg/m3 voor de rekenjaren 2011, 2015 en 2021. De hoogst berekende jaargemiddelde concentratie fijn stof bedraagt 22,2 ìg/m3 en is berekend in 2011. De grenswaarden voor de jaargemiddelde concentratie PM10 wordt op geen van de beoordelingspunten overschreden, ongeacht het beoordelingsjaar. De grenswaarde voor de etmaalgemiddelde concentratie van PM10 wordt op de berekende afstanden in geen van de scenario's vaker dan 35 maal per jaar overschreden.
Uit het onderzoek blijkt dat in het bestemmingsplan Langgewenst geen sprake is van overschrijding van de grenswaarden, zoals gesteld in bijlage 2 van de Wet milieubeheer. Er wordt voldaan aan de eisen zoals gesteld in titel 5.2 Luchtkwaliteitseisen, artikel 5.16 lid 1 onder a.
De luchtkwaliteit vormt derhalve geen belemmering voor de actualisatie van bestemmingsplan Langgewenst.