Plan: | Langgewenst |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0402.11bp01langgewenst-va01 |
Het Langgewenst zal een nieuwe inrichting krijgen met als belangrijkste onderdeel een nieuw marktplein, dat tevens als evenementenplein gebruikt zal worden.
Door middel van nieuwe geplande bomenrijen aan zowel de oost- als de westzijde van het nieuwe marktplein krijgt het plein een groen karakter. Met name de geplande bomenrij aan de oostzijde vormt een groene verbinding tussen de Groest een de zuidkant van het plangebied en de Vorstin, gelegen aan de noordzijde van het plangebied.
In het plangebied is geen oppervlaktewater aanwezig.
Voor het bestemmingsplan geldt conform het besluit m.e.r. geen MER-plicht.
Voor een beoordeling van het aspect natuur is een ecologische quickscan van het plangebied uitgevoerd. Dit rapport `Ecologische Quickscan Bestemmingsplan Langgewenst Hilversum` is als bijlage bij deze toelichting gevoegd. Hieronder volgen de belangrijkste onderdelen uit dit rapport.
Gebiedsbescherming
Bij paragraaf 5.4.1 is al aangegeven dat het plangebied Langgewenst niet behoort tot de Ecologische Hoofdstructuur en ligt op meer dan 4 kilometer afstand van een Natura 2000 gebied (Oostelijke vechtplassen en Naardermeer). Een toetsing op de effecten van de herinrichting van het langgewenst op de doelen van deze Natura 2000 gebieden en op de Ecologische Hoofdstructuur is niet nodig.
Soortbescherming
De natuurwetgeving soortenbeleid heeft geleid tot een inventarisatie van beschermde planten en dieren in het plangebied. Hiervan is een rapportage gemaakt, deze is als bijlage in deze toelichting opgenomen. Hieronder zijn de conclusies en aanbevelingen van dit rapport opgenomen.
Effecten bij herinrichting
Vanwege de sloop van de gebouwen aan de Naarderstraat en aan het huis aan Langgewenst nr. 40 worden vleermuizen verstoord, indien deze zich hier huisvesten. Verstoring, weghalen en doden van vleermuizen wordt door de wet niet toegestaan. Om de aanwezigheid van vleermuizen aan te kunnen tonen, is een nader onderzoek vereist. Dit nader onderzoek kan worden uitgevoerd in de voor vleermuizen actieve periode (tussen eind april en september in). Het eventueel kappen van de bomen die op het marktplein staan, heeft alleen een negatieve invloed op de beschermde soorten (vogels), wanneer broedende vogels aanwezig zijn tijdens de kap. Daarom wordt aangeraden buiten het broedseizoen de bomen te kappen. Andere negatieve effecten worden niet verwacht, vanwege de afwezigheid van andere beschermde soorten.
Conclusies en aanbevelingen
• De te slopen gebouwen aan de Naarderstraat en het huis aan Langgewenst nr. 40 zijn mogelijk geschikt als schuilplaats/ voortplantingsplaats of winterverblijfplaats voor vleermuizen zoals de Laatvlieger en de Dwergvleermuis. Of vleermuizen gebruik maken van deze gebouwen is ook na uitvoering van een quickscan niet duidelijk geworden. Aanbevolen wordt om een nader vleermuisonderzoek te laten uitvoeren op het voorkomen van vleermuizen in de te slopen gebouwen. Dit nader onderzoek kan uitgevoerd worden tussen april en september. Deze aanbeveling is overgenomen en de eerste resultaten geven geen aanwijzing dat er vleermuizen aanwezig zijn.
• Broedende vogels zijn beschermd en mogen niet worden gestoord tijdens het broeden. Werkzaamheden, zoals het kappen van bomen, dienen daarom buiten het broedseizoen plaats te vinden. Dit houdt in dat wanneer een broedende vogel wordt aangetroffen, de werkzaamheden uitgesteld dienen te worden totdat de jonge vogels zijn uitgevlogen.
• Andere beschermde soorten worden niet verwacht en daarom is een ontheffing in het kader van de flora- en faunawet niet nodig.
Er is nader onderzoek uitgevoerd in 2011 en 2012 naar de aanwezigheid van vleermuizen in het plangebied Langgewenst. Hieronder is de conclusie van dit onderzoek opgenomen. Dit onderzoek wordt als bijlage bij de toelichting opgenomen.
Conclusie Vleermuisonderzoek Langgewenst:
Vastgesteld kan worden dat er geen vleermuizen gebruik maken van de bestaande te slopen panden in het plangebied Langgewenst. Opvallend is de ongebruikelijke waarneming dat er onder gunstige omstandigheden geen enkele vleermuis boven het plein vliegt. Het is waarschijnlijk dat door het ontbreken van voldoende groen en water de omgeving niet aantrekkelijk is voor vleermuizen. Gewone dwergvleermuizen, de meest waarschijnlijke gebruikers van stedelijke gebouwen, prefereren een korte afstand van hun vaste verblijfplaats tot hun foerageergebied. Het is goed denkbaar dat er geen vleermuizen voorkomen in dit deel van Hilversum.