Plan: | Langgewenst |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0402.11bp01langgewenst-va01 |
In het plangebied is geen sprake van een beschermd stads- of dorpsgezicht. Dit is ook in paragraaf 3.6 al aangegeven.
Het pand van de Euro-bioscoop aan de Naarderstraat en het naastgelegen Goois Atelier hebben door hun specifieke bouw- en gebruikshistorie mogelijk een bouwhistorische waarde. Dit is tot op heden niet onderzocht. Mogelijk kunnen de resultaten van het bouwhistorisch onderzoek, als daarvoor aanleiding is, worden meegegeven aan de architect van dit woongebouw, zodat in de architectuur kan worden gerefereerd aan de vroegere ‘casino’ bebouwing.
In het bestemmingsplan Langgewenst is een sloopverbod opgenomen voor de bestaande panden van de bioscoop en van het Goois Atelier, beide gelegen aan de Naarderstraat. Deze panden mogen pas worden gesloopt nadat een onafhankelijk deskundige een bouwhistorisch onderzoek heeft uitgevoerd. Eventueel aanwezige bouwhistorische waarden worden door dit onderzoek op een passende wijze beschreven en vastgelegd in het onderzoeksrapport. Het college neemt een besluit op grond van de conclusies in dit onderzoeksrapport ten aanzien van de gevraagde sloopvergunning (omgevingsvergunning voor het slopen van een bouwwerk).
Het plangebied Langgewenst is, voor zover niet bebouwd, door middel van proefsleuven archeologisch onderzocht.
In opdracht van de gemeente Hilversum heeft BAAC bv op 29 en 30 juni en op 2 en 6 juli 2009 een Inventariserend Veldonderzoek door middel van proefsleuven uitgevoerd (IVO-P) in het plangebied Langgewenst in het centrum van Hilversum. De reden voor dit onderzoek was de voorgenomen herinrichting van het plangebied. De bouwwerkzaamheden die met deze herinrichting gepaard gaan, kunnen de mogelijk aanwezige archeologische waarden in het plangebied verstoren. Uit het vooronderzoek is naar voren gekomen dat de bodem binnen het plangebied tot ten minste 85 cm beneden maaiveld is omgewerkt en dat hierbij ook de top van de C-horizont is verstoord. Eventuele archeologische resten die aanwezig zijn geweest, zijn daardoor ook grotendeels verstoord. Het archeologisch onderzoek is in de bijlagen opgenomen.
Het IVO-P heeft aangetoond dat binnen het plangebied geen belangwekkende archeologische resten aanwezig zijn. Op een aantal plekken is (een restant van) een natuurlijke bodemopbouw (een B- en/of BC-horizont) aangetroffen. Ter hoogte van werkput 4, in het zuidwestelijk deel van het plangebied, bevindt de top van de BC-horizont zich op een hoger niveau dan in de werkputten 1 t/m 3, in het noordoostelijk deel van het plangebied. Op de meeste plekken is de bodemopbouw echter verstoord door (sub)recente graafwerkzaamheden. Daar waar de natuurlijke bodemopbouw intact bleek, zijn geen belangwekkende sporen in het vlak waargenomen. Er zijn enkele muren en waterputten aangetroffen met een jonge datering vanaf (het eind van) de 19de eeuw. Relevante vondsten zijn vastgelegd.
De vindplaats scoort op basis van de archeologische waardering volgens KNA 3.1 hoog op de fysieke kwaliteit, maar laag op de inhoudelijke kwaliteit, zodat de vindplaats niet als behoudenswaardig kan worden aangemerkt. Vervolg-onderzoek is niet noodzakelijk.
Er is echter geen duidelijke relatie te herleiden tussen het noordelijk en zuidelijk deel van het onderzoeksgebied, aangezien er geen proefsleuf in het centrale deel is aangelegd. Voordat de herinrichting definitieve vormen gaat aannemen is het aan te bevelen nog een proefsleuf aan te leggen om het verloop van de natuurlijke ondergrond, de eventuele archeologische sporen en verstoringen door kabels en leidingen vast te leggen.
Als gevolg van het in 2009 uitgevoerde archeologisch onderzoek is het grootste deel van het plangebied voldoende onderzocht op het aspect archeologie. Het opnemen van een archeologische dubbelbestemming voor dit gebied is niet nodig.
Onder de bestaande gebouwen in het plangebied heeft geen archeologisch onderzoek plaats kunnen vinden. Voor deze locaties is in het bestemmingsplan Langgewenst (in de regels en op de verbeelding) de dubbelbestemming "Waarde - Archeologie - Na 1850 bebouwde gebied - Hoog / Middelhoog" opgenomen.