Plan: | Anna´s Hoeve RWZI |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0402.10bp02annarwzi-oh01 |
In deze paragraaf wordt ingegaan op de juridische opbouw van het plan. Aan de orde komen onder meer de opbouw van de regels, de relatie tussen regels en kaarten en de beschrijving van de in de regels vastgelegde bestemmingen.
De regelgeving, zoals opgenomen in het Besluit ruimtelijke ordening, biedt de gemeente de mogelijkheid tot het opstellen van bestemmingsplannen met een grote mate van flexibiliteit en globaliteit. Planvormen kunnen zodanig worden gekozen dat ingespeeld kan worden op zich wijzigende omstandigheden en op nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen, zodat in veel gevallen het bestemmingsplan minder vaak behoeft te worden aangepast.
Met de invoering van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening in 2008 zijn het kaartbeeld en de namen van de bestemmingen voor een groot deel gestandaardiseerd. Dat heeft onder andere tot gevolg dat de "dubbelbestemmingen" uit het huidige plan meer toegepast kunnen worden.
Bij de opzet van dit bestemmingsplan is toch zoveel mogelijk aangesloten op de bestemmingen en regelingen zoals die in het huidige bestemmingsplan zijn opgenomen. Ook nu is weer gekozen voor een verzamelbestemming voor de RWZI, de bergbezinkbassins en de grondberg.
Op de verbeelding van het bestemmingsplan zijn met behulp van kleuren, letteraanduidingen en/of arceringen de verschillende gebieds- en functionele bestemmingen weergegeven. Bij de opzet van de verbeelding is aangesloten bij de Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen (SVBP2008). De verbeelding is opgesteld conform DURP (Digitaal Uitwisselbare Ruimtelijke Plannen).
Voor een toelichting op de plangrenzen kan worden verwezen naar hoofdstuk 2.2: Begrenzing plangebied.
Op de verbeelding neemt de bestemming "Gemengd" een centrale plaats in. Binnen deze bestemming kunnen onder andere de RWZI, de bergbezinkbassins en de grondberg gerealiseerd worden. Verder is bijvoorbeeld ook de ontsluiting van het gebied in deze bestemming opgenomen. De locatie van de RWZI is door middel van de aanduiding "waterzuiveringsinstallatie" vastgelegd.
Kopie plankaart, waarbij ook de geplande functies zijn weergegeven.
In de overgangszone tussen grondberg en woongebied wordt mogelijk een deel van de woonbebouwing of gebouwde parkeervoorzieningen als het ware gedeeltelijk de grondberg ingeschoven. Deze overgangszone heeft op de verbeelding de aanduiding "wonen" gekregen.
De precieze locatie van de grondberg en de bergbezinkbassins is niet op de verbeelding vastgelegd.
Verder is voor zowel de RWZI als voor de overgangszone naar het woongebied op de verbeelding een bouwvlak ingetekend.
De in het plangebied opgenomen sportvelden hebben de bestemming "Sport" gekregen. In tegenstelling tot het huidige plan, worden in het nieuwe plan geen maatschappelijke voorzieningen meer toegelaten in verband met de geurcontour van de RWZI. Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden gerealiseerd.
De regels bevatten de juridisch regeling voor het gebruik van de gronden, bepalingen over de toegelaten bebouwing en een regeling over het gebruik van bebouwing. De regels worden hierna (indien nodig) toegelicht. Bij de opzet van de regels is aangesloten bij de Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen (SVBP 2008) en de bepalingen van het Besluit ruimtelijke ordening. De artikelen bevatten bepalingen over de specifieke bestemmingen in het plan.
Bestemmingsomschrijving
Met een bestemming wordt tot uitdrukking gebracht welke gebruiksdoelen of functies, met het oog op een goede ruimtelijke ordening, zijn toegekend aan de in het plan begrepen gronden. Niet iedere functie leent zich voor een eigen bestemming. Dit hangt af van de ruimtelijke relevantie, ofwel van de mate waarin de bewuste functie invloed heeft op zijn omgeving of daaraan eisen stelt. Behalve om functies, gaat het bij bestemmingen altijd om concreet ruimtegebruik of om fysiek aanwezige ruimtelijke objecten.
Bouwregels
Samen met de op de verbeelding aangegeven bestemmingen/aanduidingen, bevatten de planregels bepalingen over de situering en de maximale afmetingen van gebouwen en andere bouwwerken binnen de bewuste bestemming. Soms is op de verbeelding door middel van een bouwvlak aangegeven waar het (hoofd)gebouw mag worden gebouwd. Buiten het bouwvlak mag soms ook worden gebouwd, maar dan gaat het om bijvoorbeeld bijbehorende bouwwerken of terreinafscheidingen.
De bouwregels gaan over bouwwerken en zijn onderverdeeld in bepalingen over:
De in het bestemmingsplan opgenomen maximale hoogten van gebouwen en andere bouwwerken worden gemeten ten opzichte van het maaiveld. In de meeste bestemmingsplannen in Hilversum is het maaiveld gedefinieerd als "De gemiddelde hoogte van het terrein ten tijde van het rechtskracht verkrijgen van het bestemmingsplan". Bij het voorliggende bestemmingsplan zou dat onwerkbare situaties opleveren, bijvoorbeeld bij het realiseren van bouwwerken op de grondberg. In het voorliggende bestemmingsplan worden de hoogtematen daarom gemeten vanaf "de gemiddelde hoogte van het afgewerkte terrein bij voltooiing van de bouw".
Voor de nieuwe RWZI ligt het maaiveld op 4,30 meter boven NAP.
Deze bestemming maakt het mogelijk om de volgende functies en voorzieningen te realiseren:
Als bij de bestemming behorende voorzieningen moet in ieder geval gedacht worden aan groenvoorzieningen, water(infiltratievoorzieningen) en voet- en fietspaden.
In de regels is een ontheffing opgenomen, waarmee bijvoorbeeld op de grondberg een informatiecentrum gerealiseerd kan worden.
In het zuidelijke deel van het plangebied is de bestemming 'Sport' opgenomen. Als bij de bestemming behorende voorzieningen moet in ieder geval gedacht worden aan verkeers- en parkeervoorzieningen, speelvoorzieningen, groen en water en voet- en fietspaden.