Plan: | Nieuw Anna's Hoeve, herziening benzinestation A. Fokkerweg |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0402.10bp01benzineafok-oh01 |
In Nederland is de bescherming van natuurwaarden in twee wetten geregeld, namelijk in de Flora- en faunawet (2002) en in de Natuurbeschermingswet (1998). De Flora- en faunawet is gericht op de bescherming van soorten, terwijl de Natuurbeschermingswet gericht is op de bescherming van leefgebieden.
In de Flora- en faunawet is opgenomen dat bij ruimtelijke plannen met mogelijke gevolgen voor beschermde planten en dieren het verplicht is om vooraf te toetsen of deze plannen kunnen leiden tot overtreding van algemene verbodsbepalingen. Wanneer dit het geval dreigt te zijn, moet onderzocht worden of er maatregelen genomen kunnen worden om dit te voorkomen, indien dit niet mogelijk is dienen de gevolgen voor beschermde soorten zoveel mogelijk beperkt te worden.
De Natuurbeschermingswet is gericht op het tegengaan van negatieve effecten op instandhoudingsdoelstellingen (habitats en soorten) in beschermde gebieden.
Het plangebied ligt buiten de ecologische hoofdstructuur (EHS) en is niet aangewezen als beschermingsgebied in het kader van vogel- of habitatrichtlijn. Daarnaast zijn in de directe omgeving van het plangebied dergelijke natuurgebieden ook niet aanwezig. Voor de ontwikkeling van het voorgenomen hoeft in het kader van de Natuurbeschermingswet geen nader onderzoek te worden uitgevoerd
Voor de ontwikkeling van het voorgenomen plan is in 2009 door EcoGroen Advies BV een quickscan (Quickscan natuurtoets realisatie benzinestation Wiggerts, Hilversum, mei 2009) uitgevoerd. De quickscan is als Bijlage 2 bij het plan gevoegd.
Uit de quickscan blijkt dat:
Het aanvragen van een ontheffing annex artikel 75 van de Flora- en faunawet is niet aan de orde. Voor laag beschermde zoogdieren en amfibieƫn geldt in geval van ruimtelijke ontwikkelingen automatisch een vrijstelling;
Werkzaamheden die broedbiotopen van aanwezige vogels verstoren of beschadigen dienen te allen tijde te worden voorkomen. Dit is voor de meeste soorten mogelijk door gefaseerd te werken en de uitvoering op te starten in de periode voor 15 maart en na 15 juli. Overigens wordt voor het broedseizoen geen standaardperiode gehanteerd, maar is het van belang of een broedgeval wordt verstoord, ongeacht de datum. Als in de periode tussen 15 juli en 15 november gestart wordt met de werkzaamheden is het van belang om na te gaan of bewoonde nesten van de Houtduif aanwezig zijn in de invloedsfeer van de plannen. Een soort als de Houtduif kan namelijk broeden tot half november.
Met inachtneming van bovenstaande vormt het aspect flora en fauna geen belemmering voor de ontwikkeling van het plan.