direct naar inhoud van 3.4 Groen, blauw en natuur
Plan: Kamerlingh Onnesweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.09bp00kamerlinghon-va01

3.4 Groen, blauw en natuur

3.4.1 Groen

Het groen binnen het bestemmingsplangebied betreft voornamelijk het openbaar groen langs de straten. Dit bestaat uit loofbomen in rijbeplanting. De particuliere tuinen zijn beperkt in omvang. Langs enkele wegen zijn grotere oppervlaktes groen aanwezig, bijvoorbeeld tussen de Zenderstraat en Seinweg, langs de Eemnesserweg, Jan van der Heijdenstraat, de Minckelersstraat, de Wegastraat en de Poolsterstraat. Slechts een deel hiervan heeft op de bestemmingsplankaart de bestemming 'Groen' gekregen.

Verder kent de wijk tussen de compacte structuur een aantal groene elementen zoals de Lorentzvijver, de groenstrook langs de Eemnesserweg, de Orionlaan, de Poolsterstraat en het van 't Hoffplein.

Behalve deze groene elementen kent de wijk een aantal groene zichtassen. De Minckelersstraat, Lorentzweg en Eemnesserweg hebben zowel een stedenbouwkundige waarde als een recreatieve functie en verbinden de Kamerlingh Onnesweg met het buitengebied.

Naast de groene zichtassen zijn verschillende wegen met een centrale plantsoenstrook in het gebied aanwezig, zoals de Jan van der Heijdenstraat en de Kamerlingh Onnesweg. Ook zijn er verschillende laanstructuren aanwezig, zoals de Radiostraat en de Van de Sande Backhuyzenstraat. Een laatste bijdrage aan het groene karakter van de wijk vormen de ruime voortuinen.

Het aanwezige groen betreft intensief onderhouden groen, van gazons met daarin aangeplant individuele bomen, boomgroepen, struweel en borders van cultuurplanten. Op enkele plaatsen zijn speeltoestellen geplaatst. Aan de Wegastraat is een speelterrein aanwezig, dat deels verhard is en deels uit gazon bestaat, afgewisseld met boomgroepen.

3.4.2 Blauw

De Lorentzvijver aan de Lorentzweg is de enige waterpartij in het plangebied.

3.4.3 Natuur

Het plangebied grenst aan de oostzijde aan het natuurgebied 'Zuiderheide en Laarderwasmeer'. Dit natuurgebied is aangewezen als beschermd natuurmonument, en is onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur EHS. Het plangebied zelf maakt geen onderdeel uit van de EHS of dit beschermde natuurmonument. Aan de westzijde van Hilversum liggen de Natura 2000-gebieden Naardermeer en Oostelijke vechtplassen. De afstand van het plangebied tot deze Natura 2000-gebieden bedraagt meer dan 4 kilometer.

Binnen het bestemmingsplangebied is slechts in beperkte mate natuur aanwezig.

De compacte structuur van de wijk kenmerkt de overgang tussen de stad en het landschap. Deze wisselwerking wordt vooral zichtbaar ter hoogte van het Kamrad. Hier zijn de bouwblokken dwars op de heide geplaatst. De complexen liggen daarmee in de heide en worden aan weerszijden omsloten door openbaar groen.