direct naar inhoud van 3.2 Wonen, werken en voorzieningen
Plan: Kamerlingh Onnesweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.09bp00kamerlinghon-va01

3.2 Wonen, werken en voorzieningen

3.2.1 Wonen

Het bestemmingsplangebied Kamerlingh Onnesweg betreft een dicht bebouwd woongebied. De bebouwing in het gebied betreft hoofdzakelijk woonhuizen, met name in de vorm van rijtjeshuizen. De leeftijd hiervan loopt uiteen van de eerste helft van de vorige eeuw tot recente nieuwbouw.

Het grootste gedeelte van dit woongebied bestaat uit het Plan Oost, in de welstandsnota beschreven als Tuindorp Interbellum. Dit woongebied is opgedeeld in de Astronomische buurt, de Erfgooiersbuurt, Liebergen en een klein deel van de Electrobuurt.

Verspreid over deze wijken liggen verschillende, door Dudok ontworpen, gemeentelijke woningbouwcomplexen. Deze liggen voornamelijk in Liebergen en gedeeltelijk in de Astronomische buurt. Een kenmerkend deel van de Astronomische buurt is het Kamrad. Deze aan de Zuiderheide gelegen buurt is in de jaren '60 gerealiseerd. De buurt met zijn naoorlogse bebouwing, verschilt van de vooroorlogse bebouwing die in de rest van de Astronomische buurt aanwezig is.

Een ander terrein dat afwijkt van de vooroorlogse bebouwing in de Astronomische buurt is het Seinhorstterrein. Dit terrein is herontwikkeld na het verdwijnen van de Nederlandse Seintoestellen Fabriek (NSF). Op het terrein zijn ondermeer drie urban villa's gebouwd.

De duurdere woningen zijn voornamelijk te vinden in het vooroorlogse deel van de Astronomische buurt. Een uitgebreidere beschrijving van de woonstructuur is gegeven in paragraaf 3.1.2 van deze toelichting.

De wijk Liebergen is tussen 2000 en 2010 geherstructureerd. In het kader van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing zijn in de wijk Liebergen 500 woningen gesloopt en teruggebouwd, extra parkeerplaatsen bijgebouwd en extra groenstroken aangelegd. Daarbij is rekening gehouden met het St. Josephgebouw. De ontwikkelingen volgen uit een stedenbouwkundige visie. Voor Liebergen is een supervisor aangesteld voor de ontwikkelingen in de wijk en de toetsing van de plannen.

3.2.2 Werken

Bedrijven

Het plangebied kan worden getypeerd als woongebied. Het plangebied kent ter hoogte van de Mussenstraat een klein bedrijventerrein. Verder is het P.T.I. (Philipsterrein) in het plangebied gelegen. Dit terrein is kenmerkend door de cluster grootschalige gebouwen. De andere bedrijvigheid is grotendeels in het noorden van het plangebied gelegen zoals de Brugemann drukkerij aan de Kamerlingh Onnesweg.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.09bp00kamerlinghon-va01_0004.jpg"

Figuur 3: bedrijvigheid aan de Liebergerweg (bron: Google Streetview)

Kantoren

In het plangebied bevinden zich verscheidene kantoren zoals aan de Kamerlingh Onnesweg en de Hoge Larenseweg. Verder is een aantal kantoren gevestigd in het bedrijfsverzamelpand aan de Seinstraat.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.09bp00kamerlinghon-va01_0005.jpg"

Figuur 4: Kantoorcomplex aan de Seinstraat (bron: Google Streetview)

Horeca

In het plangebied bevinden zich diverse horecagelegenheden. Deze gelegenheden liggen met name aan de Jan van der Heijdenstraat, de Larenseweg en de Kamerlingh Onnesweg.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.09bp00kamerlinghon-va01_0006.jpg"

Figuur 5: Horeca aan de Larenseweg (bron: Google Streetview)

Detailhandel

In het plangebied bevindt zich een winkelcentrum op het Seinhorstterrein. Verder is sprake van een kleine concentratie van detailhandelsvestigingen aan de Jan van der Heijdenstraat ter hoogte van de Eemnesserweg en de Kometenstraat. Verspreid over het plangebied bevinden zich daarnaast nog verscheidene detailhandelsvestigingen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.09bp00kamerlinghon-va01_0007.jpg"

Figuur 6: Detailhandelsvestigingen aan de Seinstraat (bron: Google Streetview)

3.2.3 Voorzieningen

Onderwijsvoorzieningen

In het plangebied liggen verschillende onderwijsvoorzieningen. Zo zijn aan de Merelstraat, Van 't Hoffplein en de Lorentzweg basisscholen gevestigd.

Maatschappelijke doeleinden

Naast de scholen en de peuterspeelzalen kent het plangebied nog andere maatschappelijke bestemmingen. Zo bevindt zich in het Sint Joseph een peuterspeelzaal, een kinderdagverblijf en een praktijk voor fysiotherapie. Ook aan de Orionlaan bevindt zich een kinderdagverblijf. Verder zijn in het plangebied, een kerk en het Medisch centrum Seinhorst te vinden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.09bp00kamerlinghon-va01_0008.jpg"

Figuur 7: De Morgensterkerk (bron: Google Streetview)