Plan: | Vivaldipark Noordoostpunt |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0402.04bp03vivaldiNO-va01 |
In dit hoofdstuk komt aan de huidige en de beoogde situatie aan de orde. Onder andere wordt aandacht gegeven aan de huidige karakteristiek van de omgeving en het plangebied. Daarnaast wordt inzicht gegeven in de beleidsuitgangspunten voor nieuwe ontwikkelingen.
Beschermd stadsgezicht
Het plangebied en de omgeving zijn in het kader van de Monumentenwet aangewezen als beschermd stadsgezicht. Door de aanwijzing worden de stedenbouwkundige structuur en de uitstraling van gebouwen, andere bouwwerken en de openbare ruimte beschermd. De status van beschermd stadsgezicht houdt onder andere in dat vergunningvrij bouwen - zoals het Besluit omgevingsrecht voorschrijft - niet van toepassing is. De belangrijkste beschermde waarden binnen het beschermd stadsgezicht zijn de:
De omgeving
Het plangebied ligt in de wijk Trompenberg. Deze wijk is ontstaan vanuit enkele buitenplaatsen/villa’s, de historische structuur van die periode is vaak nog herkenbaar in de topografie. De bestaande landschappelijke situatie is in het oorspronkelijke ontwerp benut door gebruik te maken van hoogteverschillen. De stedenbouwkundige structuur is in landschapsstijl ontworpen en bestaat uit gebogen wegen, zonder een duidelijke hiërarchie of structuur. Ten noorden van de Godelindeweg (waar ook het plangebied ligt) is de oriëntatie beter door de aanwezigheid van plantsoenen, groene overhoeken en markante villa’s als herkenningspunten. Vrijwel alle lanen hebben een breed profiel met (half)verharde bermen. Het groen van de tuinen is beeldbepalend, met name in de straten waar laanbeplanting ontbreekt. De villa’s staan op relatief grote kavels en zijn vanaf de lanen zichtbaar tegen een decor van groen. Trompenberg heeft een mix van historische en recentere gebouwen in uiteenlopende bouwstijlen. In vergelijking met de andere deelgebieden komt recente bebouwing veel voor, zoals de bestaande woningbouw aan het Vivaldipark.
Kenmerkend aan de directe omgeving van het plangebied zijn de vrijstaande huizen in de groene setting (zie ook figuur 3). De woningen zijn vrij recent gerealiseerd, hebben een modern ontwerp en bestaan over het algemeen uit twee verdiepingen en een kap. Direct naast het plangebied zijn de enige twee appartementencomplexen gerealiseerd. Deze bestaan vier verdiepingen en een kap die afloopt tot de eerste verdieping. Het toevoegen van de twee vrijstaande woningen past in het huidige karakter van de buurt.
Figuur 3: Huidige situatie plangebied (boven vanuit het westen, onder vanuit het oosten)
Ontwikkelingen in Trompenberg
Dit bestemmingsplan sluit aan bij het beleid dat recent is verankerd in het geldende bestemmingsplan "Herziening Noordwestelijk Villagebied". Voor nieuwe ontwikkelingen binnen Trompenberg is het volgende opgenomen. Deze uitgangspunten sluiten aan op de waarden zoals die zijn vastgelegd in de aanwijzing van het gebied tot beschermd stadsgezicht.
Nieuwbouw van woningen
Uitgangspunt voor (nieuwe) bebouwing is een representatieve en individuele villa in het groen. Individualiteit van gebouwen en diversiteit in stijlen en bouwperiodes zijn kenmerkend voor het Noordwestelijk Villagebied. De individualiteit zit in de opbouw van de massa en de architectonische uitwerking van de villa’s. Buiten de op de plankaart aangegeven waardevolle ensembles (zoals het plangebied) zijn ontwerpers van nieuw te bouwen woningen vrij in de wijze waarop de algemene uitgangspunten voor woningen worden vertaald. De algemene uitgangspunten die voor nieuwbouw gelden luiden als volgt:
Uitgangspunten voor Trompenberg
Voor Trompenberg geldt daarnaast dat villa´s over het algemeen georiënteerd dienen te zijn op en zichtbaar te zijn vanaf de weg, waarbij de rooilijn met de wegen mee buigt. De afstand tot de weg mag echter verspringen. Recente ontwikkelingen van verdere verharding van kavels en hoge, gesloten omheiningen, grenzend aan openbare ruimte, moeten tot een minimum beperkt worden, evenals ongewenst gebruik van de openbare ruimte voor functies als parkeren, stalling en uitritten. De schaalvergroting en bebouwingsdichtheid hebben inmiddels een maximum bereikt en uitbreidingen van bestaande bebouwing zijn slechts beperkt mogelijk, indien dat het bestaande karakter van het omringende villagebied niet aantast. Nieuwe bebouwingscomplexen zijn ongewenst en waar de mogelijkheid zich voordoet, zal het herontwikkelen in (meerdere) kleine volumes uitgangspunt zijn. Bebouwing dient een hoge mate van individuele uitstraling te hebben en ondergeschikt te zijn aan de ruimtelijke karakteristieken van bebouwing en buitenruimte.
Beoogde ontwikkeling en architectuur
Dit bestemmingsplan maakt de bouw van twee vrijstaande woningen mogelijk. Deze woningen komen in de plaats van het eerder geplande appartementencomplex in het plangebied. Hiermee wordt invulling gegeven aan het uitgangspunt om alleen kleine bouwvolumes te realiseren. De woningen worden daarnaast individueel ontworpen en worden ruim op de kavel gepositioneerd. Van beide kavels bedraagt de oppervlakte circa 1.000 tot 1.100 m2.
Tijdens de procedure is door omwonenden het belang aangegeven van de architectuur en de omgeving. In de Welstandsnota en door de commissie Welstand en Monumenten wordt aandacht aan gegeven aan de architectuur in dit ensemble. Uitgangspunt daarbij is dat de architectuur van de twee nieuwe vrijstaande woningen zal moeten aansluiten op de architectuur van de bestaande woningen in het Vivaldipark.
In de Welstandsnota zal op de kaart worden aangegeven dat het Vivaldipark een ensemble is. Daarbij wordt de regeling opgenomen dat voor bebouwing in ensembles geldt dat deze in architectonisch en stedenbouwkundig opzicht aansluiten bij de bestaande bebouwing van het ensemble.
Op deze wijze is via de Welstandsnota en de Commissie Welstand en Monumenten gewaarborgd dat de architectuur van de woningen aansluit bij de bestaande woningen in het Vivaldipark.