direct naar inhoud van 3.4 Groen, blauw en natuur
Plan: Kinderboerderij Melkmeent 9
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.01bp04melkmeent-va01

3.4 Groen, blauw en natuur

3.4.1 Groen

Het plangebied bestaat in de huidige situatie uit grasland. De bestaande bedrijfsgebouwen (stallen) van de veehouderij zijn omringd met bomen. Aan de overkant van de Melkmeent bevindt zich de groengordel die rond de wijk De Meent is gelegen. De veehouderij wordt door de groengordel, gezien vanaf de woonwijk, zo goed als aan het zicht onttrokken. Zie afbeelding 5.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.01bp04melkmeent-va01_0008.png"

Afbeelding 5: Zicht op de veehouderij vanaf het noordwesten

3.4.2 Blauw

Water is alleen aanwezig in de vorm van twee smalle kavelsloten die parallel lopen aan de Melkmeent. Één aan de voorzijde en één aan de achterzijde van het plangebied.

In de directe nabijheid van het plangebied is in de groengordel van De Meent een waterloop aanwezig, de Meentsingel.

3.4.3 Natuur

Ecologische structuur

Het plangebied maakt geen onderdeel uit van de ecologische hoofdstructuur (EHS) en het weidevogelleefgebied zoals opgenomen in de Provinciale Ruimtelijke Verordening Structuurvisie (PRVS). In de onmiddellijke nabijheid zijn wel veel gronden aangewezen als onderdeel van de EHS. Zie afbeelding 6 waarin de EHS met groen is weergegeven en de rode pijl het plangebied aanwijst.

afbeelding "i_NL.IMRO.0402.01bp04melkmeent-va01_0009.png"

Afbeelding 6: EHS in de omgeving van De Meent (bron: provincie Noord-Holland, PRVS)

Gebiedsbescherming

Ter bescherming van natuurwaarden zijn er door de Europese Unie richtlijnen opgesteld: de Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn. Europa heeft tevens een netwerk van speciale beschermingszones aangewezen onder de naam Natura-2000. De richtlijnen zijn in Nederland ondermeer verankerd in de Natuurbeschermingswet. De Nederlandse Natura-2000-gebieden worden op basis van de Natuurbeschermingswet vastgelegd, waarbij de bescherming gericht is op beheer en instandhouding van natuurlijke habitats en leefgebieden van plant- en diersoorten. Kaders hiervoor zijn uitgewerkt in het Natura-2000-doelendocument. Dit document is eind 2005 besproken met alle provincies, betrokken gemeenten, waterschappen en maatschappelijke organisaties. Op basis van de Natuurbeschermingswet worden speciale beschermingszones en zogenaamde beschermde natuurmonumenten aangewezen. Voor deze gebieden worden instandhoudingsdoelstellingen geformuleerd.

Soortbescherming

De Europese regels (Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn) zijn onder meer vertaald in de Flora- en faunawet. De bescherming bestaat met name uit de volgende verboden:

  • het verbod om beschermde dieren opzettelijk te verontrusten;
  • het verbod tot het beschadigen, vernielen, wegnemen of verstoren van nesten, holen, etc.;
  • het verbod tot het verwijderen van beschermde planten van hun groeiplaats.

Om te kunnen bepalen of er in het plangebied beschermde soorten aanwezig zijn, is onderzoek nodig.

Onderzoek

Door bureau ARCADIS is onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van beschermde soorten. Tevens is een zogenoemde voortoets in het kader van de Natuurbeschermingswet uitgevoerd vanwege de ligging van het plangebied in de nabijheid van de aangewezen Natura-2000 gebieden 'Naardermeer' en 'Oostelijke Vechtplassen'. Het onderzoeksrapport is als bijlage 2 onderdeel van deze toelichting. In paragraaf 5.4.3 zijn de conclusies van het onderzoek opgenomen.