44. Recreatieve impuls poldermuseum

Poldermuseum: Ontwikkeling tot (onder meer) recreatie toeristische pleisterplaats als centrum voor duurzaamheid.

In de nota ‘Naar Buiten!’ (7.196 kb)  wordt het realiseren van vier speerpuntprojecten genoemd: de Smuigelpolder, de Veenhuizerpolder, het Poldermuseum en ‘t Waarderhout. Dit zijn strategische locaties waar verschillende functies en voorzieningen gecombineerd worden.

Uit de nota:
In het Poldermuseum komt een aantal kansen op een bijzondere locatie bij elkaar, waarmee verleden, heden en toekomst van Heerhugowaard met elkaar worden verbonden. Het museum beschikt over een schat aan kennis van Heerhugowaards polderverleden. Door deze kennis op een aantrekkelijke manier te presenteren en te koppelen aan duurzaamheid (Stad van de Zon) ontstaat een eigentijds centrum voor duurzaamheid, geworteld in de gemeente.
In het nieuwe poldermuseum / centrum voor duurzaamheid worden bezoekers meegenomen in historische en hedendaagse verhalen van Heerhugowaarders. Recreanten kunnen zelf ervaren wat duurzaamheid betekent in de polder Heerhugowaard, omgaan met water en energie staan hierbij centraal.
Het museum moet ruime openingstijden hebben en bij voorkeur gratis toegankelijk zijn. De mogelijkheden hiervoor moeten worden onderzocht, waarbij wordt uitgegaan van combinatie met een commerciële horeca-exploitatie.
De ligging (vlakbij de Stad van de Zon en aan het water van de Ringvaart) maken de locatie hiervoor aantrekkelijk. Het Poldermuseum is ook makkelijk bereikbaar (voor wandelaars, fietsers en kanoërs) vanuit het Park van Luna. Vanuit het Poldermuseum kan de recreant worden verleid andere delen van de buitengebied te bezoeken. Bijvoorbeeld door er een fiets of kano te huren voor tochtje in de omgeving of een bezoek aan het Park van Luna.