direct naar inhoud van 4.3 Functionele structuur
Plan: Nieuw-Vennep Wilhelminahoeve
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0394.BPGnwvWhmv0000-E001

4.3 Functionele structuur

4.3.1 Bedrijvenpark Wilhelminahoeve

Doelgroepen bedrijvenpark Wilhelminahoeve

Bedrijvenpark Wilhelminahoeve zal zich richten op de groep lokaal en regionaal opererende bedrijven die belang hechten aan een goede bereikbaarheid en een hoogwaardig ingerichte omgeving. Er kan bijvoorbeeld aan logistiek, autoshowrooms, bouw- en installatiebedrijven en groothandelsbedrijven worden gedacht. Voor dergelijke bedrijven zal bedrijvenpark Wilhelminahoeve een voor de hand liggende vestigingsplaats zijn. Uniek aan dit bedrijvenpark is de mogelijkheid voor bedrijven om een bedrijfskavel en/of een bedrijfspand te realiseren als maatwerk. De verwachte vraag van bedrijven naar kavels en bedrijfsruimte is op een passende manier verwerkt in de planopzet van het bedrijvenpark Wilhelminahoeve.

Marktonderzoek (2002)

In het voortraject van de ontwikkeling van het bedrijvenpark Wilhelminahoeve heeft marktonderzoek plaatsgevonden naar de invullingsmogelijkheden van het bedrijvenpark2.

Volgens dit onderzoek is de invulling van de locatie ruimtelijk gezien een logisch vervolg op het bedrijvenpark Nieuw-Vennep Zuid. Bij de invulling kan worden uitgegaan van een gemengd bedrijvenpark, waarbij vooral wordt gericht op bedrijven die afkomstig zijn uit Nieuw-Vennep en directe omgeving. Ook is de locatie geschikt voor perifere detailhandel en leisureactiviteiten zoals bijvoorbeeld een hotel. Voor de invulling op de korte termijn is de bedrijfsruimtefunctie de meest voor de hand liggende.

Naar aanleiding van dit onderzoek is de locatie Wilhelminahoeve opgenomen in het structuurplan en de Plabeka-afspraken.

Markttoets Bedrijvenpark Wilhelminahoeve (2007)

In opdracht van de ontwikkelaar is naar aanleiding van bovengenoemd marktonderzoek een markttoets uitgevoerd door CBRE om te bepalen in hoeverre het te realiseren bedrijvenpark aansluit bij de huidige markttrends3. Hieruit zijn een tweetal aandachtspunten naar voren gekomen:

  • de kavelgrootte wordt pas bij (de eerste uitgifte) vastgesteld. Mogelijk dat de gemiddelde kavelgrootte kleiner wordt dan in het Masterplan is gesuggereerd. Om deze reden moet het bestemmingsplan ruimte laten om de as van de weg rondom kamer 4 op een later moment definitief vast te leggen;
  • om de hoogte- en bebouwingsaccenten in de kamers te kunnen realiseren, moet op de desbetreffende kavels een (afwijkend) programma mogelijk worden gemaakt tot 70% kantoren.

Deze aanpassingen ten opzichte van het Masterplan worden in dit bestemmingsplan deels mogelijk gemaakt.

4.3.2 Hotelkavel

De hotelkavel is in de vigerende regeling beoogd voor bedrijfsdoeleinden in de categorie 3a. In dit bestemmingsplan wordt dit conform de vigerende regeling bestemd. Daarbij is bij zichtlocaties, waartoe deze kavel behoort, een bedrijfsgebonden kantoor toegestaan in een percentage van 50%, met een maximum van 2.000 m².

Dit bestemmingsplan maakt, naast de realisatie van een bedrijfsgebouw, tevens een hotel mogelijk op deze bedrijfskavel. Hierbij wordt uitgegaan van een 3-sterrenhotel van 100 tot 200 kamers. Bij dit hotel kunnen aanvullende voorzieningen worden gerealiseerd, zoals vergaderruimte, horeca en sportfaciliteiten. Ook bij de hotelontwikkeling blijft de ontwikkeling ten behoeve van bedrijfsdoeleinden mogelijk. Hierbij geldt dan eveneens het maximum van 50% bedrijfsgebonden kantoorruimte.

Het is overigens vooralsnog niet de bedoeling dat beide functies tegelijkertijd op het terrein worden uitgeoefend. Het uitgangspunt is de ontwikkeling van een hotel te faciliteren op dit kavel. Het kan echter zo zijn dat het vanwege gewijzigde marktomstandigheden niet (geheel) haalbaar is dit gebied ten behoeve van het hotel aan te wenden. Om deze reden wordt op voorhand enige flexibiliteit in het plan ingebouwd door tevens in de regels op te nemen dat bedrijfsontwikkeling tot de mogelijkheden behoort.