Plan: | Nieuw-Vennep Wilhelminahoeve |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0394.BPGnwvWhmv0000-E001 |
Uitgangspunten
Het Masterplan omschrijft het concept voor de ontwikkeling van bedrijvenpark Wilhelminahoeve aan de hand van 4 uitgangspunten. Deze uitgangspunten worden hieronder beschreven.
figuur 4.1 Plan in hoofdlijnen, Masterplan 2009
1. Uitbreiding bestaande sloten langs de N207/Valutaweg
De ligging binnen een driehoek van infrastructuur geeft het plangebied het karakter van een eiland. De sloten versterken dit karakter. Om dit eilandprincipe te versterken worden de bestaande sloten langs de N207 en de Valutaweg verbreed tot circa 10 m. Dit draagt bij aan het zicht op en de uitstraling van het bedrijvenpark en schept bovendien ruimte voor de waterbergingsopgave.
2. Oriëntatie van de gebouwen
Centraal in het gebied krijgt de boerderij 'De Wilhelminahoeve' een prominente ligging op een groene kavel. Ruimtelijk heeft deze kavel een sterke relatie met het recreatieve groengebied Venneperhout en de gewenste langzaamverkeersroute door het plangebied.
De bedrijfsbebouwing heeft een representatief karakter en richt zich naar de omgeving. Bebouwing in de tweede lijn richt zich naar de groene wig met de boerderij. De bedrijfsbebouwing moet een eenheid vormen om de herkenbaarheid van de locatie te vergroten.
3. Ontsluiting
De hoofdontsluiting van het plangebied takt aan op de bestaande rotonde tussen de Valutaweg en de Eurolaan. De interne ontsluiting vindt primair plaats via een lus. In het centrum van het plangebied wordt deze weg met bomenrijen aan weerszijden uitgevoerd. Deze allee wordt als een langzaamverkeersverbinding doorgetrokken naar de Hoofdweg-oostzijde, waardoor een directe verbinding ontstaat tussen Bedrijvenpark Nieuw-Vennep Zuid en de Wilhelminahoeve. Een secundaire weg wordt aangelegd voor de ontsluiting van het gebied ten noordoosten van de boerderij.
Figuur 4.2 Ruimtelijke hoofdstructuur, Masterplan 2009
4. Groen centrum
De bestaande boerderij 'De Wilhelminahoeve' is een karakteristiek cultuurhistorisch element en wordt in het plan gehandhaafd. De boerderij levert door de centrale ligging een belangrijke bijdrage aan het vormen van een eigen identiteit voor het nieuwe bedrijvenpark Wilhelminahoeve. Om deze bijzondere kwaliteit goed te benutten, wordt de inrichting van de openbare ruimte in het plangebied op het landschappelijke karakter van de boerderij afgestemd. Verder wordt de bestaande sloot aan de noordzijde van de boerderij tot een mooie waterpartij uitgebreid. Hiernaast komt een openbare groenstrook met een vlonder en voetpad te liggen, die een recreatieve functie voor de werknemers van het bedrijvenpark zal vervullen. Deze zone heeft een ruimtelijke relatie met Venneperhout en - via de allee - met het Vliegerpark in Nieuw-Vennep Zuid.
Bebouwing
Bouwvelden
Het plangebied bestaat uit 5 bouwvelden, kamers genoemd. Kamers 1-4 krijgen in principe dezelfde uitstraling en vormen samen een herkenbare eenheid. De vijfde kamer wordt gevormd door de centraal gelegen kavel van de Wilhelminahoeve. Zie figuur 4.2.
Om het parkeren minder nadrukkelijk te ervaren, wordt parkeren mogelijk gemaakt achter de opgetrokken grondtaluds of (half verdiept) onder de bebouwing zodat het parkeren uit het zicht ligt. De kamers gelegen aan de ontsluitingslus worden 1 m opgehoogd ten opzichte van het maaiveld. Dit verbetert de zichtbaarheid van de bebouwing vanaf de N207 en heeft een positief effect op de grondbalans.
Bedrijfsbebouwing
De bebouwing langs de Hoofdvaart krijgt een kleinschalig karakter. Het is hier van belang dat wordt aangesloten bij de bebouwing (kantoorvilla's met een kleine korrelgrootte) van het noordoostelijk gelegen bedrijvenpark Nieuw-Vennep Zuid. De rooilijn van de bebouwing langs de Hoofdweg-oostzijde (kamer 1 en 2) is daarom afgestemd op de rooilijn van de kantoorvilla's. Om te voorkomen dat de bedrijfsgedeeltes te dominant naar voren treden naast de redelijk kleinschalige boerderij, wordt de maximale bouwhoogte van de bebouwing aan deze kant langs de boerderij lager gehouden dan de overige bebouwing binnen het gebied. Dit betekent dat de kantoorgedeelten maximaal 12 m hoog worden. De bedrijfshallen mogen maximaal 8 m hoog worden.
Voor de overige bebouwing in het plangebied geldt voor de kantoorgedeeltes een bouwhoogte van maximaal 15 m. Het functionele onderscheid tussen kantoor- en bedrijfsgedeelte dient in de bebouwing zichtbaar te zijn. Dit kan enerzijds door een andere materiaalkeuze, anderzijds dient er een hoogteverschil te zijn, waarbij de kantoormassa minimaal 1,5 m hoger is dan de bedrijfsbebouwing.
Daarnaast gaat het Masterplan uit van hoogte- en bebouwingsaccenten. Het gebouw in de oosthoek, bij de kruising van de N207 en de Valutaweg, krijgt een hoekaccent met een beeldbepalende functie. De hoogte van dit element is maximaal 25 m. Daarnaast is een viertal hoekaccenten opgenomen. Bij deze accenten is een bijzondere uitwerking van de hoek vereist. Dit kan door middel van een hoogteaccent van maximaal 18 m of een bijzondere vormgeving. Bij nadere bestudering van de accenten is het wenselijk gebleken tevens in kamer 1, op de hoek van de Hoofdvaart Oost en de N207, een accent aan te brengen met een hoogte van maximaal 18m. Op deze wijze wordt het bedrijvenpark ook vanuit de richting van Lisse gemarkeerd.
Om een samenhangend gevelbeeld te garanderen zijn richtlijnen voor het kleurgebruik opgesteld. De materiaalkeuze is daarentegen vrij. De architectuur moet een eigentijdse uitstraling hebben. Dit kan door een duidelijke opbouw van de gevel - horizontaal of verticaal, helder vormgegeven gevelvlaktes - en een strakke detaillering worden bereikt. Door het gebruik van veel glas in de gevel van de kantoorgedeeltes, krijgt het terrein een meer representatieve uitstraling en wordt de sociale veiligheid van de openbare ruimte verbeterd.
Rode wand
Op 1 oktober 2009 heeft de gemeenteraad van Haarlemmermeer het Masterplan Wilhelminahoeve vastgesteld. Aan dit besluit is een amendement toegevoegd ten aanzien van de 'rode wand'. Dit amendement houdt in dat voor een verbeterde aansluiting tussen de bedrijfsparken Nieuw-Vennep Zuid en de Wilhelminahoeve, de rode wand als verbindend element dient te worden doorgezet. Het belangrijkste visuele beeldbepalende element wordt gevormd door de rode wand.
Bebouwing boerderij
Zoals gezegd blijft het voormalige woongedeelte van de boerderij gehandhaafd als karakteristiek cultuurhistorisch element. In totaal mag maximaal 22,5% van de kavel worden bebouwd. Verder moet de hoogte van het nieuwe bouwvolume onder de nokhoogte van de boerderij blijven. Ook is de mogelijkheid opgenomen om serres te maken. De hoogte van deze serres moet onder de nokgoothoogte van de boerderij blijven.
Beeldkwaliteitplan
Het Masterplan wordt vertaald in een beeldkwaliteitplan. Dit betekent dat er een toetsingskader tot stand wordt gebracht waaraan de bouwplannen zullen moeten voldoen. Er wordt een 'Q-team' (stedenbouwkundige en stadsarchitect) in het leven geroepen die zal toezien op het in stand houden van de gewenste ruimtelijke en architectonische (beeld)kwaliteit.
Boerderij
De Wilhelminahoeve krijgt een centrale positie in het plan, zowel ruimtelijk als functioneel. De boerderij krijgt een andere functie die mogelijk gerelateerd is aan de omliggende bedrijfsfuncties. Hierbij valt te denken aan kleinschalige horeca, maar ook aan bedrijven op het gebied van dienstverlening of kantoren.
Bebouwing
Zoals aangegeven in paragraaf 2.4.2, ligt de hotelkavel op bedrijfskamer 10 van bedrijventerrein Nieuw-Vennep Zuid in de zone zichtlocatie, en vormt daarmee mede de entree tot het bedrijvenpark. Voor de zone zichtlocatie, waaronder dus ook voor de bebouwing op de hotelkavel, geldt een maximale bouwhoogte van 18 m en een bebouwingspercentage van maximaal 70%. Deze bebouwingseisen blijven als uitgangspunt dienen bij de invulling van de hotelkavel.
Beeldkwaliteit
Voor de invulling van bedrijfskamer 10 gelden beeldkwaliteitseisen. Zo dient de bebouwing een representatieve gevel/wand richting rotonde te krijgen. Bovendien dient bij deze kavel invulling te worden gegeven aan het structurerend element van de rode wand.