Plan: | Nieuw-Vennep Wilhelminahoeve |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0394.BPGnwvWhmv0000-E001 |
Ontsluiting gemotoriseerd verkeer
De belangrijkste ontsluitingsweg van het plangebied is de Valutaweg. Deze weg loopt tussen de Hoofdweg (N520) en de Leimuiderweg (N207). Tevens wordt via de rotonde Valutaweg-Eurolaan ontsloten naar het naastgelegen bedrijvenpark Nieuw-Vennep Zuid.
Via de Hoofdweg wordt in noordelijke richting naar Nieuw-Vennep ontsloten en in westelijke richting naar de N207 (Lisse-Alphen a/d Rijn). Vanaf de N207 is geen directe ontsluiting naar het plangebied mogelijk. Via de N207 wordt in zuidoostelijke richting ontsloten naar de A4 (Amsterdam-Rotterdam) en de A44 (Den Haag) en in westelijke richting naar de N208.
De interne ontsluitingswegen sluiten zoals eerder gesteld aan op de Valutaweg door middel van de bestaande rotonde. Een ontsluiting voor langzaam verkeer is mogelijk vanaf de Hoofdweg Oostzijde, waar tevens een calamiteitenverbinding zal worden gerealiseerd. Ook de boerderij wordt primair vanaf de Hoofdweg Oostzijde ontsloten.
De wegen op het bedrijvenpark en de Valutaweg zijn gecategoriseerd als gebiedsontsluitingswegen binnen de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 50 km/h.
Ontsluiting langzaam verkeer en verkeersveiligheid
Buiten het plangebied, op het bedrijvenpark Nieuw-Vennep Zuid, liggen langs een aantal wegen vrijliggende fietspaden. Via het fietspad langs de Guldenweg kunnen fietsers het fietspad langs de Hoofdweg Oostzijde bereiken. Aldaar ligt ook een fietsbrug over de Hoofdvaart. Binnen Wilhelminahoeve is ruimte gereserveerd voor de aanleg van een vrijliggend fietspad langs de hoofdontsluiting richting het fietspad aan de Hoofdweg Oostzijde. Vanaf Wilhelminahoeve wordt een verbinding met het fietspad aan de Hoofdweg Oostzijde gerealiseerd. Deze verbinding kan ook worden gebruikt als calamiteitenverbinding (zie ook vorige paragraaf). De wegen en fietspaden zullen worden ingericht volgens het concept Duurzaam Veilig. Bij de aanleg van een fietsverbinding tussen Nieuw-Vennep Zuid en Wilhelminahoeve dient te worden gelet op een verkeersveilige oversteek van de Valutaweg. Eveneens dient aandacht te worden besteed aan de toegankelijkheid voor voetgangers vanaf het NS-Station Nieuw-Vennep.
Ontsluiting openbaar vervoer
Het bedrijvenpark is op ongeveer 20 minuten lopen van het NS-station Nieuw-Vennep gelegen. Op dit station stoppen 2 treinen per uur in de richting Schiphol en treinen in de richting Leiden. Aan de Hoofdweg-westzijde halteert buslijn 167, die ook naar het station rijdt. Via een loopbrug over Hoofdvaart (in het verlengde van de Guldenweg) is deze halte voor voetgangers in ongeveer 10 minuten bereikbaar. De ontsluiting voor openbaar vervoer is derhalve redelijk te noemen.
Parkeren
Bij het bepalen van de parkeernorm dienen de volgende uitgangspunten te worden gehanteerd:
Deze parkeerplaatsen dienen op eigen terrein te worden aangelegd.
Voor de berekening van de parkeerbehoefte van het hotel is uitgegaan van het gemiddelde kencijfer van 1 parkeerplaats per kamer (CROW-publicatie 182). Uitgaande van 200 kamers betekent dit dat 200 parkeerplaatsen benodigd zijn. Deze parkeerplaatsen dienen op eigen terrein te worden aangelegd, zodat in de eigen parkeerbehoefte kan worden voorzien.
Verkeersgeneratie
Op het bedrijvenpark worden bedrijven mogelijk gemaakt die een verkeersaantrekkende werking op het plangebied hebben. Onderstaand is de verkeersgeneratie ten gevolge van het nieuwe bedrijvenpark berekend. Bij de berekening is uitgegaan van het kencijfer uit de CROW-publicatie 256, verkeersgeneratie wonen en werken (2007). Tevens is uitgegaan van 70.150 m² uitgeefbaar terrein.
Tabel 4.1 Verkeersgeneratie bedrijvenpark
gemengd | oppervlakte (ha) | gemiddeld aantal mvt per netto ha per werkdagetmaal | verkeersgeneratie per werkdagetmaal |
7 | 214 | 1.498 mvt/etmaal4 |
Voor de omrekening van werkdag naar weekdagetmaal moet worden vermenigvuldigd met 0,75. De verkeersgeneratie ten gevolge van het bedrijvenpark bedraagt per gemiddelde weekdag ongeveer 1.100 mvt/etmaal. Dit verkeer zal worden afgewikkeld over de Valutaweg. Het is niet aannemelijk dat dit extra verkeer tot problemen in de verkeersafwikkeling zal leiden.
Binnen het plangebied wordt eveneens de bouw van een hotel mogelijk gemaakt. Ook deze ontwikkeling zal leiden tot extra verkeer van en naar het plangebied. Bij de berekening is uitgegaan van het kencijfer uit de CROW-publicatie 272, verkeersgeneratie voorzieningen (2008), zie tabel 4.2.
Tabel 4.2 Verkeersgeneratie hotel
3-sterrenhotel | aantal kamers | gemiddeld aantal mvt per 10 kamers per weekdagetmaal | verkeersgeneratie per weekdagetmaal |
200 | 17 | 340 mvt/etmaal5 |
De verkeersgeneratie ten gevolge van het hotel bedraagt per gemiddelde weekdag ongeveer 350 mvt/etmaal.
De totale verkeersgeneratie zal 1.450 mvt/etmaal bedragen. Dit verkeer zal worden afgewikkeld over de Valutaweg, Eurolaan, Leimuiderweg en de Hoofdweg.
Door Goudappel Coffeng is onderzoek uitgevoerd naar de doorstroming op de rotonde Valutaweg-Eurolaan en op de kruispunten Leimuiderweg-Valutaweg en Valutaweg-Hoofdweg6.
Uit onderzoek blijkt dat de capaciteit van de rotonde Valutaweg-Eurolaan voldoende is om een goede doorstroming te garanderen. Op het kruispunt Leimuiderweg-Valutaweg is de afwikkeling van verkeer echter niet zonder problemen en slaat het verkeer op de Valutaweg terug. Als gevolg hiervan ontstaan eveneens problemen op de rotonde Valutaweg-Eurolaan. Dit vormt in de huidige situatie een probleem en zou in theorie door de ontwikkelingen toenemen. Om dit te voorkomen wordt het kruispunt Leimuiderweg-Valutaweg aangepast. Deze aanpassing zal gebeuren in het kader van de verbreding van de N207. De N207 vanaf de A4 tot de Valutaweg wordt op dit moment al verbreed en vanaf 2011/2012 zal de N207 tot aan Hillegom worden verbreed. Met deze ontwikkelingen is in het verkeersonderzoek overigens ook rekening gehouden.
Als gevolg van aanpassingen aan het kruispunt Leimuiderweg-Valutaweg vormt de afwikkeling van verkeer op het kruispunt Valutaweg-Eurolaan geen moeilijkheid meer. De capaciteit van de rotonde Valutaweg-Eurolaan is voldoende. Wel is een aanpassing van de bestaande rotonde noodzakelijk om een vierde aansluiting ten behoeve van bedrijvenpark Wilhelminahoeve te realiseren.
Op het kruispunt Hoofdweg-Valutaweg zijn geen problemen in de verkeersafwikkeling te verwachten.
Conclusies
De ontsluiting voor het gemotoriseerd en het langzaam verkeer is goed te noemen. Per openbaar vervoer wordt het gebied redelijk ontsloten. Het verkeerskundig onderzoek dat heeft plaatsgevonden, bevestigt de conclusies dat de extra verkeersproductie niet maatgevend is.
Bij de ontwikkeling van het gebied dienen de beschreven parkeernormen te worden gehanteerd en dienen voldoende parkeerplaatsen op eigen terrein te worden gerealiseerd. Het extra verkeer dat ten gevolge van de nieuwe ontwikkeling naar het plangebied komt bedraagt 1.450 mvt/etmaal.
In het kader van de verbreding van de N207 zal het kruispunt Leimuidereweg-Valutaweg aangepast worden. Hiermee is een goede verkeersafwikkeling gegarandeerd. Ook met de ontwikkelingen van het bedrijvenpark Wilhelminahoeve zullen er geen problemen in de verkeersafwikkeling optreden.