direct naar inhoud van 2.4 Ruimtelijke structuur
Plan: Nieuw-Vennep Wilhelminahoeve
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0394.BPGnwvWhmv0000-E001

2.4 Ruimtelijke structuur

2.4.1 Bedrijvenpark Wilhelminahoeve

Het plangebied van bedrijvenpark Wilhelminahoeve ligt ten zuiden van Nieuw-Vennep, aan de rand van het dorp en vormt tevens de entree naar het dorp. De locatie bevindt zich op een belangrijk schakelpunt. Het gaat hier om de overgang van het dorp naar het Groene Hart en de overgang van het lokale naar het regionale netwerk. Het gebied is naast de hoofdtoegangsweg van Nieuw-Vennep gelegen en is prominent zichtbaar. Ten zuiden van de locatie begint het Groene Hart, ten westen ligt het groengebied Venneperhout-Oost en ten noorden ligt bedrijvenpark Nieuw-Vennep Zuid, waar de hotelkavel deel van uitmaakt. Het gebied kan worden gezien als een natuurlijke uitbreiding van dit bedrijvenpark.

De omgeving van het plangebied wordt in de morfologie van het landschap bepaald door de rationele verkavelingstructuur van de polder. Dit principe is geënt op de ontwateringsstructuur. Dit is binnen het plangebied nauwelijks meer te ervaren, door de nieuwe 'lijnen' die los staan van de oorspronkelijke polderstructuur (N207 en de Valutaweg).

De hoofdstructuur van het plangebied wordt bepaald door de omliggende verkeers- en waterstructuur: het plangebied wordt omsloten door de Leimuiderweg (N207) in het zuiden, de Valutaweg in het noordoosten en de Hoofdweg, gekoppeld aan de Hoofdvaart, in het westen. Door deze ligging heeft het gebied het karakter van een eiland. Een kenmerkend element in het plangebied is de boerderij 'Wilhelminahoeve'. Deze ligt centraal in het gebied en is gericht op de Hoofdvaart en het toekomstige recreatiegebied Venneperhout.

2.4.2 Hotelkavel

De kavel waarop het hotel is voorzien behoort fysiek tot bedrijvenpark Nieuw-Vennep Zuid. De hotelkavel ligt in het noordelijke kwadrant van de rotonde Valutaweg en Eurolaan en daarmee bij de entree van het bedrijvenpark Nieuw-Vennep Zuid. Om deze reden is deze kavel te beschouwen als een zichtlocatie.

Nieuw-Vennep Zuid is als een duurzaam bedrijvenpark ontwikkeld. In de ontwerpen spelen duurzaam gebouwde bedrijfspanden, actieve en passieve energiebesparende toepassingen, waterbesparende maatregelen, milieuvriendelijk beheer van de groenvoorzieningen, waterkwaliteit, inzet openbaar vervoer en goede langzaamverkeersroutes een nadrukkelijke rol. De drie hoofdpunten van het stedenbouwkundig ontwerp van dit bedrijvenpark zijn:

  • het concentreren van het totale beschikbare groenoppervlak om een functionele groenstructuur te krijgen; dit is uitgewerkt in het 'Vliegerpark', gelegen ten oosten van de hotelkavel;
  • het clusteren van de bedrijven binnen bedrijvenkamers; binnen het bedrijvenpark zijn 4 zones met bedrijvenkamers te onderscheiden;
  • het mogelijk maken van een dynamisch bedrijfsmilieu binnen de bedrijvenkamers.

De hotelkavel die in dit bestemmingsplan planologisch wordt geregeld is gelegen in kamer 10. Deze bedrijvenkamer is gelegen binnen de zone langs de N207: de zichtlocaties. Voor deze zichtlocaties geldt een maximale bouwhoogte van 18 meter en een bebouwingspercentage van 70%.

Verder is bij de bedrijfskamers in de zone zichtlocatie de aanleg van een 'rode wand' van belang. De rode wand heeft als functie het verbinden van de bedrijven op het bedrijvenpark achter de wand met een geïntegreerd element met een hoogwaardig visueel karakter. Rijdend over de N207 zal de rode wand als een sterk structurerend element worden ervaren.