direct naar inhoud van 3.4 Regionaal beleid
Plan: Nieuw-Vennep Wilhelminahoeve
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0394.BPGnwvWhmv0000-E001

3.4 Regionaal beleid

Ontwikkelingsbeeld Noordvleugel 2040

Tijdens de 7e Noordvleugelconferentie in december 2007 zijn door de regioraad van de Stadsregio Amsterdam standpunten en opdrachten vastgelegd met betrekking tot twee belangrijke beleidsdocumenten: (1) Ontwikkelingsbeeld Noordvleugel 2040 en het Metropolitaan landschap, en (2) de Vlinderstrik: Visie op de groenblauwe structuur van de Noordvleugel van de Randstad. Beide documenten staan in samenhang voor één ruimtelijk ontwikkelingsbeeld voor de Noordvleugel.

Doel is de Metropoolregio Amsterdam in de Randstad te positioneren als een belangrijke motor van de Nederlandse economie. Het Ontwikkelingsbeeld Noordvleugel 2040 is te beschouwen als de gezamenlijke input vanuit de Metropoolregio Amsterdam voor het UPR-project Randstad 2040.

De profilering van de Metropoolregio Amsterdam kent twee specifieke aspecten, te weten diversiteit en duurzaamheid. Het daartoe vasthouden aan de ruimtelijke principes van bundeling, intensivering en diversiteit is uitgangspunt voor verdere metropoolvorming.

Er worden vier cruciale inspanningen geleverd om de netwerkstad Noordvleugel door te kunnen ontwikkelen tot de Metropoolregio Amsterdam:

  • het verder intensiveren en transformeren van verstedelijkte en te verstedelijken gebieden opdat voor een metropool kenmerkende kwaliteiten worden gerealiseerd, met aandacht voor (1) een evenwichtige ontwikkeling van de diverse ontwikkelingsassen, (2) behoud van binnenstedelijke werkgelegenheid, en (3) voldoende aanbod van bedrijfslocaties bij de transformatie van werklocaties naar en met andere stedelijke functies;
  • het verbeteren van de interne en externe bereikbaarheid van de regio, door zowel de mogelijkheden van het verkeerssysteem ten volle te benutten als te investeren in adequaat metropolitaan openbaar vervoer op de schaal van de metropoolregio;
  • het zo ontwikkelen van het metropolitane landschap dat de benodigde groenblauwe kwaliteiten voor de metropool worden gerealiseerd;
  • het duurzaam en klimaatbestendig ontwikkelen van de metropoolregio Amsterdam.

De realisatie van een hoogwaardig bedrijvenpark met respect voor de aanwezige kwaliteiten op de planlocatie past in dit ontwikkelingsbeeld.

Economische Agenda 2008-2011 Noord-Holland

Uit de Economische Agenda 2008-2011 blijkt dat de provincie Noord-Holland zich sterk wil maken voor een economisch beleid gericht op een sterke economie en werkgelegenheid. Het belangrijkste knelpunt voor de economische ontwikkeling is de bereikbaarheid. Het overgrote deel van de Noord-Hollandse werkgelegenheid bevindt zich in Noord-Holland Zuid, dat deel uitmaakt van de Noordvleugel van de Randstad. Haarlemmermeer is onderdeel van de Noordvleugel.

Om de internationale concurrentiepositie te verbeteren wordt op Noordvleugelniveau ingezet op:

  • 1. het vergroten van de aantrekkingskracht op economische activiteiten met hogere toegevoegde waarde;
  • 2. het verbeteren van de bereikbaarheid en doorstroming zowel via weg, water, spoor als door de lucht;
  • 3. het versterken van het innovatievermogen van het bedrijfsleven, zowel door meer kennis binnen te halen als de aanwezige kennis van de aanwezige kennisinstituten beter te benutten.

Plabeka

In het Platform Bedrijventerreinen en Kantoorlocaties (Plabeka) werken grondinbrengende gemeenten als Almere, Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer en Zaanstad samen met Flevoland, Noord-Holland en ROA om als Noordvleugel beter op de wensen van het internationale bedrijfsleven in te kunnen spelen. Op de 6eNoordvleugelconferentie (2006) is de Uitvoeringsstrategie (Plabeka) vastgesteld. Ten aanzien van bedrijventerreinen is onder meer het volgende opgenomen:

  • 1. vastgesteld wordt dat ten opzichte van het Structuurschema de planvoorraad van bedrijventerreinen lager is dan de geprognosticeerde vraag;
  • 2. gelet op de krapte in het aanbod van bedrijventerreinen is het noodzakelijk dat alle partijen de in deze Uitvoeringsstrategie vastgelegde omvang en fasering van de plannen ten aanzien van bedrijventerreinen ook daadwerkelijk zullen realiseren;
  • 3. het is noodzakelijk dat er - gelet op de lange ontwikkelingsduur van bedrijventerreinen - tijdig geanticipeerd wordt op de voorziene tekorten.

De gemeente Haarlemmermeer valt in het deelgebied Amstelland/Meerlanden. Binnen dit deelgebied, zo blijkt uit de Uitvoeringsstrategie, is bedrijvenpark Wilhelminahoeve opgenomen in het segment Parkachtig. In de periode 2006-2030 zal er in dit segment een tekort zijn van 101,7 ha aan bedrijventerrein. Het bedrijvenpark Wilhelminahoeve zit dus in een segment waarin de vraag het aanbod overstijgt.