direct naar inhoud van 3.5 Gemeentelijk beleid
Plan: Nieuw-Vennep Wilhelminahoeve
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0394.BPGnwvWhmv0000-E001

3.5 Gemeentelijk beleid

Toekomstvisie Haarlemmermeer 2015

In december 1997 is de Toekomstvisie Haarlemmermeer 2015 vastgesteld, waarin op hoofdlijnen de meest wenselijke toekomstige ontwikkeling is geformuleerd. Ook is deze visie gericht op een maximale differentiatie van dorpse, suburbane en stedelijke milieus. Het resultaat is in 2015: een gemeente met een herkenbaar en eigen gezicht, waarin iedereen goed kan wonen, werken en recreëren. Dat betekent verdere economische groei, voldoende en gevarieerde woningen en voorzieningen, verbetering van het openbaar vervoer en behoud en versterking van natuur- en recreatiewaarden. Dat alles binnen een evenwichtige ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente.

Milieubeleidsvisie Haarlemmermeer, 2004

De gemeente heeft in de Milieubeleidsvisie – Op weg naar een duurzaam evenwicht in 2030 – haar ambities duidelijk geformuleerd: de gemeente Haarlemmermeer ontwikkelt haar werklocaties duurzaam. Belangrijke thema's voor de inrichting van de locatie zijn groen, water en duurzaam en energiezuinig bouwen. Zo is de oriëntatie van de gebouwen van belang met het oog op het benutten van passieve zonne-energie en zal de beschikbare ruimte zo zuinig en efficiënt mogelijk worden gebruikt.

Klimaatbeleid

In 2008 heeft de gemeente de kaders voor haar klimaatbeleid vastgesteld. Doel is om in 2020 een reductie van de CO2 uitstoot te bereiken van 30% ten opzichte van 1990 en de realisatie van 20% duurzame energie in 2020. Om de doelstellingen te halen zijn maatregelen met verregaande consequenties noodzakelijk. Op vrijwel alle terreinen waar de gemeente zich mee bezig houdt. Onder andere zal voor nieuwe ontwikkelingen binnen de gemeente (woningbouw en bedrijvenlocaties) vanaf 2008 slechts CO2neutraal plaatsvinden. Bij lopende projecten zullen de juridische mogelijkheden worden onderzocht om deze beleidswijziging door te voeren.

Segmentatiebeleid werklocaties

De gemeente Haarlemmermeer wil nadrukkelijk van een aanbodgestuurde planning van werklocaties overstappen naar een vraaggestuurde regie van werklocaties. Daarom heeft de gemeente de nota 'Segmentatiebeleid werklocaties' (Buck Consultants International, 2004) opgesteld. Deze nota beschrijft een segmentatiestrategie, waarbij de vraag naar werklocaties uitgangspunt is.

De segmentatiestrategie geeft aan op welke wijze, per vestigingsmilieu en gefaseerd per tijdsperiode, vraag en aanbod van werklocaties op elkaar kunnen worden afgestemd. Tevens is aangegeven welke maatregelen dienen te worden genomen om een marktconforme en 'gezonde' verhouding van vraag en aanbod te realiseren. De segmentatiestrategie geeft voor de periode 2004-2020 aan welke werklocaties in welke tijdsperiode dienen te worden ontwikkeld.

De Wilhelminahoeve is opgenomen onder het segment 'Bedrijvenpark'. Kenmerkend voor dit segment zijn: zowel grootschalige als kleinschalige bedrijfsgebouwen, uitstekende autobereikbaarheid en een kwalitatief hoge uitstraling. Ten aanzien van het bedrijvenpark Wilhelminahoeve gaat de segmentatiestrategie uit van een gefaseerde ontwikkeling vanaf 2007.

Groen en recreatie in Haarlemmermeer (2007)

In augustus 2007 is de beleidsnota 'Groen en recreatie in Haarlemmermeer: de kwaliteit van natuur- en recreatiegebieden' verschenen. Daarin zijn de beleidsplannen voor de toekomst vastgelegd. De gemeente wil vóór 2014 nog 1.100 ha aan groengebieden realiseren. Daarnaast moeten er meer routes en verbindingen naar en door het groen komen, een grotere variatie in groengebieden, maar ook een betere balans tussen rood, groen en blauw.

Alhoewel voorliggend bestemmingsplan niet is gericht op het tot stand brengen van recreatiemogelijkheden, is wel rekening gehouden met de beoogde balans tussen rood, groen en blauw. De gronden rondom de vijver achter de Wilhelminahoeve worden ingericht ten behoeve van het beter kunnen beleven van het groen ondanks de situering op een bedrijvenpark. Bovendien wordt voorzien in een fietsverbinding door het bedrijvenpark.

Logiessector Haarlemmermeer 2005-2015 (2005)

Het gemeentelijk beleid ten aanzien van hotels is beschreven in het rapport 'Logiessector Haarlemmermeer 2005-2015' (Horwath Consulting, 2005).

De gemeente Haarlemmermeer heeft 18 hotels met een totaalcapaciteit van circa 4.000 kamers. Tot en met 2015 zijn 2.600 hotelkamers gepland. Verwacht wordt dat naast deze 2.600 geplande kamers nog ruimte is voor 1.000 hotelkamers tot en met 2015 om aan de geschatte vraag te kunnen voldoen. De groei komt zowel ten goede aan reeds gevestigde hoteloperators als aan nieuwe hotelketens. Nieuwe hotels worden ontwikkeld op kantoor/bedrijfslocaties, binnen bestaande woonkernen met een goed bereikbaarheidsprofiel en nabij vervoersknooppunten. De zakelijke markt is nog steeds de belangrijkste doelgroep voor de hoteliers. Het geactualiseerde hotelbeleid heeft tot doelstelling de hotelsector te faciliteren bij deze groei.

De voorgenomen hotelontwikkeling voorziet in een hotel op een kantoren/bedrijfslocatie én nabij een vervoersknooppunt. Daarnaast is de belangrijkste doelgroep van het hotel de zakelijke markt. De ontwikkeling past derhalve in het gemeentelijk hotelbeleid.

Horecabeleid

In het gemeentelijke integrale horecabeleid, dat door de raad in juni 2009 is vastgesteld, gaat de gemeente werken aan passende horecavoorzieningen nabij de leef-, werk- en verblijfsgebieden en een gezond investerings- en ondernemingsklimaat voor de horecasector binnen de gemeente. Besloten is om:

  • het beleid met betrekking tot ondersteunende horeca voort te zetten;
  • in te actualiseren bestemmingsplannen de volgende horecacategorieën benoemen:
    • 1. ondersteunende horeca;
    • 2. alcohol vrije horeca;
    • 3. horeca met een drank en horecavergunning; en
    • 4. overige/bijzondere horeca;
  • de horecaontwikkeling in te actualiseren bestemmingsplannen structureren naar:
    • 1. woongebieden;
    • 2. buurtsteunpunten, wijk- en kernverzorgende centra;
    • 3. horeca ontwikkel gebieden;
    • 4. kantoor/bedrijventerreinen;
    • 5. buitengebied;
  • in horeca ontwikkelgebieden toestaan dat alle panden door horeca worden gebruikt (100% horeca) en in de buurtsteunpunten, wijk- en kernverzorgende centra een beperktere horecaconcentratie (maximaal 25% horeca) toestaan;
  • in het kader van de deregulering streven naar opheffing van de exploitatievergunning- en terrasvergunningplicht en de regeling vrije sluitingstijden centraal instellen voor alcoholvrije horeca en bedrijven met een drank- en horecavergunning.

Dit moet leiden tot een toekomstig passend horeca aanbod nabij onze leef-, werk- en recreatiegebieden.

Het gemeentelijk horecabeleid is met name gericht op het verbeteren van de horecamogelijkheden in de bestaande kernen van Haarlemmermeer en is daarmee niet expliciet gericht op de mogelijkheden die dit bestemmingsplan biedt. De algemene beleidslijnen voor kantoor-/bedrijventerreinen ten aanzien van ondersteunende horeca (max. 150 m² bvo) gelden uiteraard ook voor het bedrijvenpark Wilhelminahoeve. Eventuele horeca in de boerderij de Wilhelminahoeve betreft een aparte categorie, die niet direct onder voornoemde categorieën is te scharen. Het betreft hier horeca op/nabij een bedrijventerrein, maar geen ondersteunende horeca bij een bedrijf. De oppervlaktebeperking is dan ook niet van toepassing.