direct naar inhoud van 4.4 Archeologie
vastgesteld
NL.IMRO.0383.PBC12Walstro3-VS01

4.4 Archeologie

Risicoanalyse Archeologie

Ten behoeve van de omgevingsvergunning heeft ARCADIS een risicoanalyse Archeologie uitgevoerd in het plangebied. Doel hiervan is om inzicht te krijgen in de archeologische situatie van het gebied, in relatie met de te verwachten verstoringen als gevolg van de bouw.
In deze paragraaf zijn de belangrijkste conclusies van de risicoanalyse samengevat. Het volledige onderzoeksrapport is als Bijlage 6 bij deze ruimtelijke onderbouwing gevoegd.

Het plangebied ligt in het Oer-IJ getijdengebied. Vanuit het gemeentelijk beleid en regelgeving betekent dit dat hier beleidscategorie 4 geldt. Hiervoor bestaat een ontheffingscriterium van 500 m2 en verstoring dieper dan 40 cm. Dit houdt in dat er geen onderzoek vereist is als de verstoring kleiner dan 500 vierkante meter is of als de graafwerkzaamheden niet dieper gaan dan 40 cm onder het maaiveld.
De geplande nieuwbouw beslaat bij benadering 1200 m2. De fundering, liggend op de palen, gaat dieper dan 40 cm. Het ontwerp van het te realiseren gebouw overschrijdt beide criteria.

Geadviseerd wordt daarom om in overleg met de gemeente Castricum een archeologisch vooronderzoek (Archeologisch Inventariserend Veldonderzoek) te laten uitvoeren in de vorm van verkennende boringen, conform het beleid van de gemeente Castricum.

Archeologisch Inventariserend Veldonderzoek

Conform het hiervoor genoemde advies heeft VUhbs archeologie in december 2012 een Archeologisch Inventariserend Veldonderzoek door middel van verkennende boringen uitgevoerd.

In deze paragraaf zijn de belangrijkste conclusies van het onderzoek samengevat.

Het volledige onderzoeksrapport is als Bijlage 7 bij deze ruimtelijke onderbouwing gevoegd.

De opzet van het Archeologisch Inventariserend Veldonderzoek, de conclusies ervan, alsmede het advies ten aanzien van vervolgonderzoek, zijn afgestemd met de gemeente Castricum en de archeologisch adviseur van de Cultuurcompagnie Noord-Holland.

In het kader van het Archeologisch Inventariserend Veldonderzoek zijn zes verkennende boringen gezet.

In de bodem van het plangebied zijn in alle boringen afzettingen aangetroffen die wijzen op een ligging in de binnendelta van het Oer-IJ estuarium.

Op basis van de resultaten van het onderzoek kunnen binnen het plangebied nog middeleeuwse landbouw sporen worden verwacht vanaf 110 cm onder maaiveld.

Bij de bouw van het geplande woon/zorgcentrum zal de bodem tot circa 140 cm onder maaiveld worden afgegraven en/of geroerd. Geadviseerd wordt om -voorafgaand aan de bouwwerkzaamheden- nader onderzoek uit te voeren in de vorm van een proefsleuf.
De opzet van dit onderzoek zal worden afgestemd met de gemeente Castricum.

Selectiebesluit
Op basis van het archeologische onderzoek heeft de gemeente Castricum -in haar rol als bevoegde overheid- een archeologisch selectiebesluit genomen.
Het selectiebesluit is als Bijlage 8 bij deze ruimtelijke onderbouwing gevoegd.
De gemeente heeft besloten om het plangebied vrij te geven voor de geplande ontwikkeling. Beslist is dat de archeologische resten zoals aangetroffen tijdens de inventarisatie niet van gemeentelijke waarde zijn. Dit omdat het hier geen sporen van bewoning betreft en omdat het maar zeer de vraag is of deze wel aanwezig al dan niet verstoord zijn. Het plangebied wordt voor wat betreft de archeologie vrijgegeven voor ontwikkeling. Wel blijft een meldingsplicht van toepassing voor toevalsvondsten.