vastgesteld |
NL.IMRO.0383.PBC12Walstro3-VS01 |
Ten behoeve van het bouwplan heeft moBius consult onderzoek gedaan naar relevante akoestische aspecten. Onderzocht zijn onder andere de geluidbelasting vanwege wegverkeer en de benodigde gevelgeluidwering.
In deze paragraaf zijn de belangrijkste conclusies van het onderzoek samengevat.
Het volledige onderzoeksrapport is als Bijlage 9 bij deze ruimtelijke onderbouwing gevoegd.
In het onderzoek wordt ingegaan op de geluidbelasting vanwege de Soomerwegh, Walstro en Weegbree. Uitgangspunt daarbij zijn de verkeersprognoses voor 2015 (Goudappel Coffeng) en een autonome groei van het verkeer van 1% per jaar voor de daaropvolgende periode tot en met 2022 (Milieudienst Regio Alkmaar).
In onderstaande tabel zijn de verkeersintensiteiten en andere relevante kenmerken van genoemde wegen weergegeven:
De geluidsbelasting vanwege gezoneerde wegen (maximum snelheid 50 km/u of groter) wordt getoetst aan de zogenoemde voorkeursgrenswaarde. Deze bedraagt voor wegverkeerslawaai 48 dB. Indien de geluidsbelasting lager is dan deze waarde, dan zijn er geen belemmeringen vanuit de Wet geluidhinder. De maximale grenswaarde voor wegverkeerslawaai op woningen in het stedelijk gebied bedraagt 63 dB.
Voor woonerven en 30 km-wegen biedt de Wet geluidhinder geen toetsingskader. Wanneer op dergelijke wegen sprake is van een significante verkeersintensiteit, wordt de geluidbelasting beschouwd in het kader van een goede ruimtelijke ordening.
Het plangebied ligt binnen de wettelijke geluidzone van de Soomerwegh.
Het onderzoek wijst uit dat de berekende geluidbelasting op het bouwplan in het jaar 2022 voldoet aan de voorkeursgrenswaarde volgens de Wet geluidhinder (48 dB).
Vanuit het oogpunt van goede ruimtelijke ordening en om de benodigde gevelgeluidswering te bepalen is de cumulatieve geluidbelasting berekend als gevolg van de Soomerwegh, Walstro en Weegbree.
Het onderzoek wijst uit dat deze op de zuidgevel van het woongebouw maximaal 58 dB bedraagt en op de westgevel maximaal 56 dB.
Om een goed leefmilieu en een aanvaardbaar akoestisch binnenklimaat te waarborgen, is de benodigde gevelgeluidswering bepaald overeenkomstig de eisen van het Bouwbesluit voor situaties met een vastgestelde hogere waarde. Hoewel er van een hogere waarde in dit geval geen sprake is, is dus wel aansluiting gezocht bij de wettelijke toetsingskaders. Uitgangspunt voor de nieuwbouw is daarom een binnenniveau van maximaal 33 dB. Om dit te bereiken wordt aan de zuidgevel een gevelwering van minimaal 25 dB gerealiseerd en aan de westgevel minimaal 23 dB.
Uit het onderzoek blijkt dat door middel van geluidwerende maatregelen aan beglazing, ventilatievoorzieningen en kier- en naaddichting het bouwplan voldoet aan deze gevelgeluidswering.
Van belang bij de beoordeling van de cumulatieve geluidbelasting is ook de aard van de geplande ontwikkeling en de situering van het plangebied. Het onderhavige plan voorziet in vervangende nieuwbouw in bestaand bebouwd gebied. Het treffen van geluidbeperkende bron- en/of overdrachtsmaatregelen voor dit project is niet kostenefficiƫnt dan wel stedenbouwkundig onwenselijk.
Gelet op het voorgaande wordt de berekende cumulatieve geluidbelasting aanvaardbaar geacht.
Het aspect geluid vormt derhalve geen belemmering voor het bouwplan.