Plan: | Oudere Dorp-Vaartweg 26 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0381.BP2012B004002-va01 |
In 2006 is het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan (GVVP) vastgesteld. Hierin is het beleid van de gemeente Bussum op het gebied van verkeer en vervoer opgenomen. Het doel van het GVVP is het garanderen van een betrouwbare bereikbaarheid ten behoeve van het sociaal en economisch functioneren van de gemeente Bussum onder respectering van de eisen die aan leefbaarheid, milieu en verkeersveiligheid worden gesteld. Hiertoe dient de groei van de automobiliteit te worden beheerst en het gebruik van alternatieve vervoerswijzen, zoals de fiets en het openbaar vervoer, te worden gestimuleerd.
De doelstelling van het GVVP is:
'Het garanderen van een betrouwbare bereikbaarheid ten behoeve van het sociaal en economisch functioneren van de gemeente Bussum onder respectering van de eisen die aan leefbaarheid, milieu en verkeersveiligheid worden gesteld.'
Uitwerking van de hoofddoelstelling per beleidsthema
Mobiliteit
Bereikbaarheid
Leefbaarheid en milieu
Verkeersveiligheid
Als oplossing van het knelpunt voor Brinklaan Noord is in het GVVP gekozen voor een modulaire benadering:
Op 8 februari 2008 is de Fietsnota Bussum vastgesteld. Deze fietsnota heeft als doel het fietsgebruik binnen Bussum te stimuleren. Het fietsgebruik is door de relatief korte afstanden binnen Bussum hoog en bedraagt 37% van alle verplaatsingen. Het doel is om het aandeel van fietsgebruik in de verdeling over de manieren van verplaatsing (modal split) verder te verhogen tot 45% in 2010. Om dit te bereiken worden in de Fietsnota een aantal maatregelen voorgesteld, zoals het verbeteren van de fietsinfrastructuur en het verder uitbreiden van 30 km/h-gebieden.
Gelet op het groeiende Nederlandse wagenpark, het toenemende autobezit van de Bussumse inwoners en de wens om Bussum bereikbaar te houden voor wonen, werken en winkelen, is in 2005 de parkeernota 2005-2014 opgesteld. Met deze nota wordt het parkeerbeleid voor de komende 10 jaar vastgelegd. In de nota wordt de volgende algemene beleidsdoelstelling geformuleerd. 'Het ondersteunen van de aanwezige maatschappelijke functies in Bussum, zoals bijvoorbeeld wonen, werken en winkelen'. Waar dit conflicten met zich meebrengt, wordt het parkeerbeleid ingezet om een zo goed mogelijk evenwicht tussen de verschillende functies te waarborgen.
Uitgangspunt zijn de richtlijnen van het CROW voor een matig stedelijk gebied. Bij nieuwbouwplannen dienen er voldoende parkeerplaatsen op eigen terrein te worden gerealiseerd of een gelijkwaardige oplossing. Dit omdat de parkeerdruk in Bussum zeer hoog is en voorkomen moet worden dat nieuwe ontwikkelingen deze parkeerdruk verhogen. De gebruiks- en belevingskwaliteit van het betreffende gebied is in het geding. Fietsparkeergelegenheid wordt ook op eigen terrein gerealiseerd.
Er wordt zowel langs de Brinklaan als de Vaartweg langsparkeren en een trottoir toegevoegd zodat het profiel beter aansluit op andere delen van de Brinklaan en ten goede komen aan de verkeersveiligheid, de parkeerdruk en de leefbaarheid. Er is sprake van een hoge parkeerdruk in het gebied en de directe omgeving. Het is van belang bij nieuwe ontwikkelingen rekening te houden met de mate waarin verkeer wordt aangetrokken. Het in- en uitrijden van de parkeerplaatsen vindt op een veilige manier plaats.
In het algemeen vindt het parkeren in de nabijheid van de locatie plaats langs de weg. Er is schuin tegenover de locatie een gemeenschappelijke parkeerplaats. De nieuwbouwwoningen Vaartweg 15 t/m 23 hebben dwarsparkeren.
In bijlage 1 is een totale parkeerbalans opgenomen van de huidige situatie, de toekomstige situatie en ook de tijdelijke situatie, die geldt nadat het onderhavige plan is gerealiseerd, maar voordat de overige ontwikkelingen aan de Vaartweg zijn gerealiseerd.
In totaal worden in de Vaartweg 16 nieuwe parkeerplaatsen aangelegd. Gebleken is dat in het weekend 1 parkeerplaats over is. Dit is een verbetering van de huidige situatie, waarin sprake is van een parkeertekort (1,5 parkeerplaatsen). In de tijdelijke situatie is er echter wel sprake van een tijdelijke verslechtering van de parkeersituatie indien er geen maatregelen worden getroffen. Om dit zo veel mogelijk op te vangen is afgesproken dat of de parkeerplaatsen bij Walraven openbaar worden of dat 2 extra parkeerplaatsen in de openbare ruimte worden aangelegd.